stojany

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: stojany

Poslaťod kofola » Štv 20. Máj 2010 5:51:47

Ked som to robil, tak akosi nebol cas na fotenie (a aj nerad taham fotak do spinavej garaze, ked mam ruky zasvinene). Teraz je to vsetko "okapotazovane" MDF doskami vcetne spodku, takze tam nie je nic vidno. Mozno raz ked mi praskne akva :lol: :lol: , tak to nafotim vcetne stojanu aj s detailami.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Štv 20. Máj 2010 7:34:08

Oki v pohode. Ja len či náhodou nemáš foto :mrk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Matej » Sob 22. Máj 2010 23:19:41

jusko píše:A ja som svoj stojan z profilu JOKL 40x40 doma pod 800L akva vypodložil roznymi hrúbkami plieškov a dal som ho podľa vodováhy do roviny a už s ním nemusím nič robiť - sedí ako uliaty. Ako som ho vyrovnal, tak si aj sadol.

Aj toto je riesenie, ale tie sroby su take elegantnejsie, ze len si dotiahnes tak ako potrebujes. Zase ale ten pliesok nepovoli ani keby sa tam kto chcel zavesil :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Matej » Sob 22. Máj 2010 23:22:45

kofola píše:Ja som tiez riesil vyrovnanie jokloveho stojanu pod 600L. Jokel 40 x 40 a na spodku mam v jokli navarene matice pre skrutky M16. Teda halva skrutky ide do zeme. Pod touto hlavou je tvrda guma v rozmeroch 100 x 100 x 10, ktora je polozena na podlahe. Na skrutke je este kontra matica, ktora zabezbecuje pootocenie skrutky pri dopasovavani stojanu na miesto a zaroven eliminuje riziko strhnutia zavitu, pretoze su defacto dve skrutky nad sebou, teda sa zdvojnasobila dlzka vnutorneho zavitu. skrutky M16 su s jemnym stupanim zavitu, cim mam zabezpecene absolutne presne nastavenie, akurat musim pri nastavovani viac krat otacat skrutkou (co ale robim len prvy krat).

Kto by to chcel pocitat ako ja, tak zaklad je si vypocitat namahanie osovej sily F0. Vysledok vyjde v MPa. Ak volime material ocel, kvoli zvaritelnosti, tak podla strojnickych tabuliek si zvolime z vypoctu namahania osovej sily potrebnu pevnostnu triedu skrutky a matice. Potom si mozte v obchode so spojovacim materialom pyat presne to co potrebujete a mate istotu ze to vydrzi a nestrhne zavit. Ja som vypocet este vynasobil koeficientom 1,3, kvoli kludnemu spaniu. Takze v mojom pripade to boli skrutky Skrutka M16x80 EN ISO 8765 8,8 (kde 8,8 je pevnostna trieda podla ISO). Matice bola adekvatne volena ku skrutke.

Vidim ze si na to isiel vedecky, klobuk dolu. Skoda ze cinsky inzinieri ktori tu skrutku asi vyrobili mali cele normy u prdele a spravili to z toho co mali po ruke :) Hlavne koli tomuto ma tato metoda plasila, pretoze viem ako niektori darebaci vyrabaju skrutky alebo v podstate hocico.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Pon 24. Máj 2010 7:17:53

Neviem ako cinski inzinieri,ale velka cast skrutiek na slovenskom trhu je od belgickej firmy Nedschroef, ktori maju prislusny certifikat a niekolko krat rocne sa ich vyrobky podrobuju testom.
Ked kupujes skrutky podla prislusnej normy, tak predajca musi disponovat min. kopiou certifikatu o kvalite, takze mam kludne spanie :) Skrutky, ktore som pouzil, sa v praxi pouzivaju na niekolko nasobne zatazenie (a nie len s axialnym namahanim) a ich zivotnost je niekolko desiatok rokov.

Nesiel som na to ani tak vedecky, len som si trosku spravil aj doma pracovnu atmosferu. Robim strojarskeho technologa, okrajovo aj konstruktera 8-)
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Pon 24. Máj 2010 19:37:48

kofola píše:Neviem ako cinski inzinieri,ale velka cast skrutiek na slovenskom trhu je od belgickej firmy Nedschroef, ktori maju prislusny certifikat a niekolko krat rocne sa ich vyrobky podrobuju testom.
Ked kupujes skrutky podla prislusnej normy, tak predajca musi disponovat min. kopiou certifikatu o kvalite, takze mam kludne spanie :) Skrutky, ktore som pouzil, sa v praxi pouzivaju na niekolko nasobne zatazenie (a nie len s axialnym namahanim) a ich zivotnost je niekolko desiatok rokov.

Nesiel som na to ani tak vedecky, len som si trosku spravil aj doma pracovnu atmosferu. Robim strojarskeho technologa, okrajovo aj konstruktera 8-)

Pokial je dobry vyrobca to je o inom, na to sa da spolahnut, kedze sa tomu venujes urcite si si vybral kvalitne kusy. Horsie su tie sroty kde je problem zistit odkial to pochadza, pre mna ako laika by bolo horsie trafit poriadny material a predavacom moc neverim, castokrat sami nevedia co predavaju.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod neoac » Štv 08. Júl 2010 22:20:35

na inšpiraciu pridavam fotky mojho stojanu pod akva, stojan je vyrobeny z nereze- profil jokel o hrubke 2cm je uchyteny cez stenu zavytovou tyčou o priemere 8mm a držy na štyroch šroboch, na stojane je položena 2cm hruba drievotrieskova doska na nej je 2cm polistyren a potom akvarko :P
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Rostratus » Sob 10. Júl 2010 19:18:05

Zaujímavé riešenie "stenového" stojanu. Aj ho budeš ešte neako zakrývať či stojan bude vidieť tak ako je teraz?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod neoac » Ned 11. Júl 2010 11:35:51

nebudem ho už dodatočne zakryvat, prave preto je z nerezu, v izbe je este par nerezovich veci tak to celkom ladi, drži akvarium o vahe asi tak 150kg 100l nadrž plus dekoracie. Nejake vačšie by som sa asi už bal takto riešit
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Rostratus » Ned 11. Júl 2010 11:40:21

Dali by sa takto riešiť aj väčšie nádrže, ale to by si musel urobiť riadnu dieru do steny a zavariť do steny poriadny jokel.
Obrázok užívateľa
Rostratus

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia