mam maly problem z mojim 85 l akvariom

Diskusia o cichlidách, o ktoré neviete zaradiť do kategórie.

Re: mam maly problem z mojim 85 l akvariom

Poslaťod m4r0n » Pon 05. Júl 2010 9:19:27

no ja som to chcel take pomiesane ako teras som napisal viacm druhov tich ryb takze chov asi tie ktore sa mi budu pacit
m4r0n

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Rostratus » Pon 05. Júl 2010 9:22:59

To je už na novú tému. Ono ten mix čo tam máš ty nieje najvhodnejší. Miešaš tam africké cichlidy z americkými... O rybách musíš vedieť aspoň základy, kde žijú, či sú to mäsožravce, alebo rastlinožravce a pod. Keď nevieš presne, tak založ novú tému s rybou, ktorú tam veľmi chceš a podľa toho sa ti navrhne zostava rýb, veľkosť nádrže a pod. Inak parádny článok vypracoval moderátor Stero, ktorý stojí za prečítanie : http://www.cichlidportal.sk/index.php/z ... a-zaciatok
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Stero » Pon 05. Júl 2010 10:00:15

Vitaj na portále. Je fajn že sa snažíš vyriešiť problém ktorý máš, je to prvý krok k tomu aby si mal pekne aq. No žiaľ toto čo si uviedol je jednak málo informácii a za druhe voľby ktoré si vykonal sú dosť nevhodne. Podľa mňa nieje problém v AQ ale v Akvaristovi. Začnem postupne.

AQ o objeme 85 litrov je nevhodne ani pre jednu z uvedených rýb.
Akara Potočná - Aequidens Rivulatus je dosť silne agresívna ryba ktorá potrebuje svoj priestor. Je to zástupca JA cichlíd a dorastá cca do 20 cm a vyžaduje kyslejšie PH približne 6,5-7.

1x Pseudotropheus je zasa zástupca cihlíd z Malawi a to druhu Mbuna. Je to riaso žravec ktorý sa vyznačuje tiež väčšou vnútro druhovou agresivitou a je nevhodne ju držať osamote. V princípe je len veľmi málo rýb ktoré sa odporúča držať ako jednotlivca. Mbuny sa majú chovať v značných skupinách kde sú aspoň 3 samci a aspoň 5-6 samíc. Tak aby sa vnútro druhová agresivita rozložila rovnomerne. Rozdiel medzi rivaltusom je vtom že pseutoropheus je hlavne vnutro druhovo agresívny kým rivaltus je agresívny ešte aj na človeka. Ako cichlida z Malawi vyžaduje zásaditejšie PH cca7,8-8,4

perlovka cervena-Hemichromis bimaculatus je opäť z iného druhu aj keď je to Africká cichlida nežije v jazerách. Je to tak isto veľmi agresívna cichlida. U týchto rýb sa práve odporúča chovať ako jedno druhové. Aj keď je z Afriky tak z dôvodu že žije v rieke si vyžaduje prostredie skôr z neutrálnym PH cca 7

Tá žltá z čiernim bude asi najskôr Labidonchromis yellow je to z nich najmenej agresívna a najmenej náročná cichlida ktorá je asi najvhodnejšia pre začiatočníka a v určitých prípadoch by jej mohlo stačiť pre malú skupinku o sile 1 samca a 3 samíc aj tých 80 L ale tak isto by trpeli.
Je to Mbuna cichlida a tak ako všetky ostatné mbuny vyžaduje veľký priestor pre svoje teritórium.

Problem okrem toho že vyžadujú skoro každá iné prostredie je aj v strave. Mbuny ako riasožravé cichlidy majú dlhé črevá a preto pri prermen krmivom z vysokým obsahom bielkovín často hynú na tzv Bloat. Opak zasa Mäsožrave cichlidy vyžadujú skoro stále žive krmivo a to buď vo forme čerstvého alebo mrazeného napr. larvy komára atď atď.

Takže čo sa týka rýb žiaľ ale skôr či neskôr ti začnú hynúť následkom stresu, nevhodného prostredia, nevhodnej stravy a to nepoznám ešte parametre vody, teplotu a ani samotný priestor čím je osadený.

Teraz k problému tým že si tam dal nový filter z nezabehnutím filtračnými vložkami tak sa ti asi najskôr objavil nálevník. Ten odkaz ktorý ti písal admin je práve o ňom.To že má inú farbu môže byť vplyvom dekorácie (koreň) ale aj vplyvom osvetlenia ktoré môžeš mať v spektre červenom.

Dôležitý je spôsob čistenia aq. Pokial ho čistiš spôsobom všetko von a prevarým tak tým pádom zabiaš všetky nitrifikačné baktérie usadené na povrch a vlastne zakaždým zabiehaš aq nanovo.

Píšeš že všetky cichlidy majú cca do 5 až 10 cm teda ešte vcelku mladé. Pokial chceš sa tomu venovať a prepadnúť tomu tak ako mi tu čaká ťa ťažká úloha a to v naštudovaní si tejto problematiky. Ak budeš potrebovať smelo sem napíš ale prosím uvádzaj viac detailov. Od parametrov vody- PH, KH, Teplota, filtácia, Objem AQ a rozmer AQ (podstatná je plocha dna) aká je údržba a aká dekorácia až po druhy a velkosti spôsobe a množstve krmiva po prípade ak pridávaš do vody aditíva tak aké a koľko.

Hodím ti pár odkazov skús si ich preštudovať

Syndróm novozaloženého akvária : http://www.cichlidportal.sk/index.php/z ... ho-akvaria

Ako si splniť sen nového akvária ( I.časť) : http://www.cichlidportal.sk/index.php/z ... a-zaciatok

Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami: viewtopic.php?f=17&t=338

Rozdelenie Afrických cichlíd : viewtopic.php?t=650&p=10329#p10329

Nitrifikačné baktérie : viewtopic.php?t=62&p=12272#p12272

Niečo o PH a pod: viewtopic.php?t=420&p=13768#p13768

A hlavne aj VODA viewtopic.php?f=17&t=543
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Peter304 » Pon 05. Júl 2010 12:45:46

akva je nevhodne na všetky spomínane ryby možno až na 1 pár bimaculatov ktory by sa dal možno dal udržat ak pojde o dobre zohraté ryby - rivulaty ti pravdepodobne vybijú celú osádku a nakoniec aj sami medzi sebou :thumbdown: skús tam dat niake šnekáče bude to asi naj volba na tento objem :mrk
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod m4r0n » Pon 05. Júl 2010 20:42:13

no co sa tyka akvaria mam na plane kupit vecsie okolo 250 l ..no ale toto je 85l rozmeri d 60 v 35 š 45 na dne mam biely strk 3 kamene tie biele dierovane 4 umele rastliny samozrejme okyslicovaci kamen vodu zohrievam na 25 st. svetlo mam neonu z kritom svetlo biele krmim ich tetracichlid shrimp sticks
m4r0n

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod diskoclub » Pon 05. Júl 2010 23:38:57

Ikdyž si koupíš akva které bude mět třeba 500l, tak ta osádka kterou máš se k sobě nedává. v9c ti napsali kluci ....je potřeba si něco o životě ryb přečíst a potom snad pochopíš co se ti tady snaží kluci vysvětlit. Potom je ještě jedna možnost a to že si nic nepřečteš a nennaše rady nedáš.... ryby tichcípnou.... ty prodáš akvarko a na akvaristiku se vykašleš.Důvod: ale nějak mně to chcípalo je to ho..., ale on je ten problém v tobě.
diskoclub

Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Predchádzajúci

Späť na Všeobecne o cichlidách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia