Prevencia

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: Prevencia

Poslaťod dkollar » Uto 29. Jún 2010 12:50:04

jeden moj znamy chova ryby ca. 15 rokov. dlho sa vyhybal ozonizeru, ked ho kupil skonstatoval ze je to kravina ale po dlhodobejsom pouzivani si to nevie vynachvalit. preto sa pytam. vraj to ma podobny ucinok ako UV lampa, teda nici choroboplodne zarodky.

vie toto niekto potvrdit? pouziva to niekto uz dlhsi cas?
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Reklama

Poslaťod Blade-o » Uto 29. Jún 2010 14:22:52

preco tak zmenil nazor po case? aky mal na to dovod?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod dkollar » Uto 29. Jún 2010 14:26:58

no dovod mal ten, ze to nechcel lebo to je relativne nova vec na ktoru este nie je vela referencii. a tak nejak vlastnou uvahou dospel k zaveru ze to asi nebude fungovat. v akvarku s internym filtrom nemoze pouzit uv lampu tak skusmo kupil ozonizer a casom zistil ze to funguje viac nez dobre. odvtedy si to nevie vynachvalit.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Blade-o » Uto 29. Jún 2010 14:29:18

ako zistil ze mu to robi dobre v akvarku?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod dkollar » Uto 29. Jún 2010 14:36:59

no jeho ryby mali nejake zdravotne problemy. dlhodobo. a potom ako to zacal pouzivat bolo po problemoch. ci a ako to funguje by ale najlepsie vedel opisat niekto, kto to ma dlhsi cas. preto sa na to pytam. ja len viem to, co si pamatam z rozhovoru s tym znamym. ze je s tym maximalne spokojny.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Blade-o » Uto 29. Jún 2010 14:43:18

podla mna nieco na tom bude, a urcite to je prospesne, pracujem v nemocnici a tuna je na reumatologickej ambulancii taka liecba ozonom- ozonoterapia vysvetlovala mi to kolegina ze do fiziologickeho roztoku za pomoci nejakeho pristroja sa pusta ozon a potom sa to podava pacientom do zili a vravela ze po niekolkych sedeniach im je lepsie, lepsie sa citia a nemaju take tazkosti takze si myslim ze nieco na tom prospesne bude ale uplne dopodrobna do toho nevidim
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod dkollar » Uto 29. Jún 2010 14:55:23

... toprave do toho nevidim ani ja.. :-) viem ze sa o ozone vravi ze ma pozitivne ucinky, aj ze sa s nim da predavkovat. ale to je tak asi vsetko. najlepsie by bolo mat info od cloveka co to v akvarku rovno pouziva.

najdostupnejsi je ozonizer od resunu s vykonom tusim 350mg/h. cokolvek ine co sa vola ozonizer stoji nenormalne sumy. pripaja sa to bud na vzduchovaci motorcek, alebo na cerpaciu hadicku pomocou hadicky ktorou sa nasava vzduch ked bublinkujes hlavicou.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Blade-o » Uto 29. Jún 2010 15:20:22

no ved toto je na tom najhorsie ze to stoji strasne peniaze, keby to stalo normalne tak si to kupim a vyskusam
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod dkollar » Uto 29. Jún 2010 18:39:20

no ten resun stoji 65 euro.. :-) ja ho tiez planujem kupit do noveho akvarka, akurat ze o skusenostiach budem moct podat hlasenie tak mozno o 3-4 mesiace.. :-)
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod jovan » Uto 29. Jún 2010 19:57:45

Ozón O3 je veĺmi nestabilný plyn, ktorého molekuly namiesto bežných dvoch atómov kyslíka ,obsahuje atómy tri.Ten tretí atóm,nakoĺko je nadbytočný ,ma snahu sa uvolniť čo z neho robí v podstate kyslík s veľkou energiou a teda veĺkou oxidačnou silou.Touto jeho vlastnosťou dokáže oxidovať No2 na No3.Dokáže likvidovať rôzne druhy mikroorganizmov a patogénnych baktérií.Preto by sa zdalo jeho použitie v akvaristike ako výhodné ,avšak treba vedieť aj to že jeho používaním sa zabíjajú aj organizmy prospešné/nitifikačé baktérie/ ,čím sa vytvára sterilné prostredie a teda sa stráca biologická podstata celého akvarijného procesu.
Ďalším úskalím použitia ozónu je fakt,že v ozonizátore ktorý vyrába ozón sa okysličuje vzdušný dusík na oxidy a tým pádom prechádza do vody a zbytočne tým dvíha podieĺ dusíkatých zlúčenín vo vode.
V akvaristike sa však dá veĺmi dobre použiť pri príprave napr trecej vody,pri niektorých liečeniach rýb v sólo nádržkách......a pod.Dávkovanie by malo byť max 5-10mg O3/100l vody/1hod.Predávkovanie sa prejavuje odtrhávaním plutiev,kože....takže treba opatrne a zvoliť profesionálny výrobok,kde je možná regulácia množstva plynu.Ja ozonizér používam cca 15 rokov,nie su s tým väčšie problémy,len treba sa to naučiť používať/čo je dlhodobý proces /,pretože pokiaĺ to človek neovláda a nepozná,tak si spraví viac škody ako osohu. :think
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Predchádzajúci

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia