Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Peter304 » Sob 03. Apr 2010 14:46:46

Byk1984 píše:Tak uz to chapem.No pozeral som ceny,nic lacne to nieje,ale s tych lacnejsich som nasiel toto.Bude stacit???
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvaobchod.sk/resun-uv-lampa-11w-p-385.html?cPath=37&zenid=0pej4s40rpifeqbraardb0a1h2

mam stejnú je v pohode stíha prietok aj u fx5 to som potreboval ale bacha nieje to drobec ∅ 80mm dlžka 340mm a vstup a výstup je na 1" hadicu
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Reklama

Poslaťod fifo29 » Sob 26. Jún 2010 23:37:47

Tak doslo na lamanie chleba :D . Informácie zozbierané a sup ho do zriadovania.No posledná myslienka , ktorá mi lieta hlavou je znacka filtra .
Akva 240l . A mozný vyrobca : 1)sera 2) Tetratec 3) JBL 4) Hagen ... len ktorý ?Na drahsie znacky momentalne nemam .. Dakujem ;)
Obrázok užívateľa
fifo29

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Stero » Ned 27. Jún 2010 8:48:31

Ak berieš do úvahy kvalitu filtrácie pri rovnakých filtračných vložkách tak je úplne jedno pre ktorého výrobcu sa rozhodneš. Pokiaľ ti je predajca na každý z nich schopný zabezpečiť aspoň základné náhradní dieli (tesnenie, rotor, lopatky) tak radšej ako nad výrobcami sa skôr skús dopodrobna pozajímať o konkrétne modeli.
Skus si spraviť tabuľku a uvidíš ktorý model ti vyjde ako víťaz. Zameraj sa na objem filtra, počet košov, prietok filtra, spotreba, druh filtračných vložiek a doplnky. Ak máš vybratú aj seru tak ma vo svojom portfóliu aj modeli z UV. Tiež by som to bral do úvahy najme pri minimálnom cenovom rozdieli.

Aké konkrétne modeli máš vyhliadnuté :?: :?: :?:
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod fifo29 » Ned 27. Jún 2010 9:17:27

No v poslednej dobe som sa zapodieval skor chovu ryb.. a na filter som si nechal priestor az na koniec . A vidím, že som asi spravil chybu . Stereo ako vravíš, koše, náplne. Mam v tom trošku "mix" . Teda naplne su rozne , niekto meni už hned originál za iné..myslím tie valčeky alebo iné... A idem k tým filtrom ..tabuľky by som si aj spravil keby som nasiel viac informácií, ohľadom technických informacií. Takže tu sú adepti:
1) JBL CristalProfi e900
2) Hagen Filtr Elite Crystal Flo 60
3) sera fil bioactive 250
4) TetraTec EX 700

Co sa týka UV tak tam neviem ... čítal som , že to nieje až tak učinné a je to zbytočnosť mat to uz v ex. filtri ..neviem ja ako laik sa nemožem k tomu absolutne vyjadriť.
Tie filtre som uviedol , no mám tu "problém" v tom , že neviem či normy výrobcov na litráž mam plne rešpektovať alebo mám brať nejakú rezervu pr. filter je do 250l a ja vezmem do 350l .
Zaraza ma aj to , ze vacsina chovatelov sa stazuje na hlucnost , neviem a nechce sa mi veriť , žeby to bolo až také hlucne , no neviem či aj z mojich adeptov bude nieco také, ktoré dá o sebe vedieť. Prípadne som sa už na nete stretol aj s vytopením ... Dakujem
Obrázok užívateľa
fifo29

Poslaťod Stero » Ned 27. Jún 2010 10:32:13

Začnem od zadu Hlučnosť záleží na tom aký si senzitívny ale ja mam v obývačke filter o výkone 1400/h a objeme 12L a hlučnosť robí podstatne väčšiu vzduchovací motorček ktorý tam mám teraz v lete ako samotný filter. Pokiaľ nemáš v pláne mať filter v spálni pri hlave a nie si nejak extra citlivý na hluk tak toto nerieš.

UV lampa - no názori sa rozchádzajú a jedno je isto pravda že aj liek je vo veľkom množstve jed. Ja osobne mám UV lampu v jednom z filtrov a nemôžem povedať krivého slova. Ako prevenciu lampu spúšťam vždy pri výmene vody na 24h odkedy ju používam evidentne mi poklesli rany na tele rybiek po súbojoch a značne mi poklesla tvorba štetinovej riasi. Ja to ale mám z dôvodu že rozdiel v cene medzi filtrom bez a filtrom s UV lampou bol fak minimálny.

Vytopenie nieje ani tak na 99% chyby filtra ako tesnenia. Jednoducho je to kus gumy a guma časom stráca svoje fyzikálne vlastnosti. Pri tlaku aký je v komore je potom katastrofa ala vytopení sused raz,dva. Preto ti odporúčam aby si sa informoval o dodávke nahraných tesnení. Najčastejšie sa dá dočítať že pretekajú Tatratec no mám viacerých kolegov a známych ktorý ich používajú a sú na 100% spokojný. Ono problém bude asi aj v tom že sú to vďaka pomeru cena / výkon jedne z najpredávanejších filtrov na našom trhu a z toho pramení čím viac užívateľov tm je aj väčšia šanca že bude tu a tam nejaký chybný.

Čo sa týka toho aký výkon tak to záleží zasa skôr na druhu filtračných médii ako na výrobcovi. Spracujem ti nejakú tabuľku a hodím ju sem. Ak si vyberieš filter ktorý je určený pre väčšie aq ako je tvoje tak urobíš isto lepšie ako keď kúpiš filter určený na menšie či presne na tvoje aq. Veľkú mieru ale zohrá zarybnenie a údržba. pokiaľ budeš mať pravidelnú 7 dňovú údržbu neprerybnené a neprekrmované tak ti bohate postačí aj filter určený presne na tvoje aq. No musím dodať že aj keby si tam mal filter na x-krát tvoje aq to ti nenahradí pravidelnú výmenu vody.

Koše ak máš viac košov tak vieš lepšie rozložiť rôzne druhy filtračných médii. Ja osobne preferujem viac košov. Ono musíš si ale uvážiť situáciu konkrétne pre tvoje aq. Pokiaľ ma slúžiť filter na mechanickú filtráciu a zároveň na biologickú tak je lepšie si vložiť média ktoré budú schopne spĺňať aj jeden aj druhý druh filtrácie.

Na mechanickú filtráciu je najlepšia filtračná vata a filtračný molitan
Na biologickú sú to rôzne keramické krúžky ktoré majú velikánsku osídľovaciu plochu pre baktérie, alebo rôzne špecifické filtračné media od prírodných ako je zeolit cez bio guličky až po umelo-hmotne filtračné média. Ja osobne mám najradšej práve keramické válčeky - používam od sery biopur forte.

Ešte ale záleží na druhu biotopu u Afriky nieje vhodne dávať filtračné media ktoré môžu zmäkčiť vodu ako napr od sera super peat ale naopak pre ryby vyžadujúce mäkkú a kyslú vodu je to vhodne.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod fifo29 » Ned 27. Jún 2010 11:24:37

Stereo , fakt Dakujem ;) . Pomohol si mi... s tou tabuľkou mi veľmi pomôžeš .. ešte raz diki.
Obrázok užívateľa
fifo29

Poslaťod Stero » Ned 27. Jún 2010 11:56:00

Takže mam tu tabuľku nie všetky info som zohnal ale pre orientáciu dodal som tam aj pár filtrov ktoré si neuviedol aby som ti ešte trochu zamoral hlavu.

Toď tabuľka:
Obrázok

Plus je tu pár videi ako vyzerajú niektoré filtre
JBL 900
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kF5X38G2boI[/youtube]

Tetratec
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kcD4Sulb7iQ[/youtube]

Eheim 2236
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cRIl059dK24[/youtube]

snáď ti to pomôže :yes
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod fifo29 » Ned 27. Jún 2010 14:57:20

Dakujem . No pomohlo mi to ale je pravdou , ze mam novu dilemu ..:D ale páči sa mi ten JBL je to síce "novinka" ale mylsim , že je celkom v poho . Uvidím . Kludne mi možes napísať aj tvoj názor , ktorý by si si vzal..:D z týchto ? Nepohnevam sa ..
Obrázok užívateľa
fifo29

Poslaťod Stero » Ned 27. Jún 2010 17:12:07

Tak názor ktorý by som bral asi ja ti môžem prezradiť ale nič to nemení na tom že sa musíš rozhodnúť ty sú to tvoje €. No a už samotnú tabuľku som zoradil podľa poradia ako by som si vyberal. Ale ja som iný ja som práve pred pár mesiacmi kupoval filter a napokon som sa rozhodol pre nákup z Poľska.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Belial » Ned 27. Jún 2010 17:26:10

Ja mám JBL e 700 a keby som si mal vybrať, vybral by som si ho určite opäť. Ale sto ľudí, sto chutí...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia