Bodis píše:Jelikož mi výše nikdo neodpověděl na to jak silný by ten kompresor pro moje akvarka měl být, hodil jsem zde pár odkazů na kompresory. Většinou to jsou komresory kolem 100 l/h. Jinak já s tím nemám zkušenosti proto to sem dávám a čekám na vaše reakce a rady
jednoznačná odpoveď nieje.
Vraví sa, že koľko watov má motor, toľko vývodov potiahne.. Toto mi bolo povedané viackrát starými harcovníkmi, keď som riešil podobné otázky ako ty teraz. Čiže 60W motor=60 vývodov.
Dnes by som na to povedal:
je to pravda, ak sú plytké a malé akváriá a nie je hlboký ponor bublifuku (hlboký tj. 50cm a viac). Ak sú hlbšie akváriá a samozrejme treba nechať rezervu vzduchu ako to tu už bolo spomenuté, odporučil by som 60w = 40-50vývodov. Všetko záleží od množstva zarybnenia, veľkosti a druhu chovaných rýb, veľkosti akvárií, čiže jednoducho povedané - od "sily" požadovanej filtrácie... Na každý vývod treba škrtítko, aby si mohol regulovať prietok vzduchu a takto nastaviť silu konkrétneho bublifuku.
Prietok vzduchu - tj koľko l/hod konkrétny kompresor potiahne by som nejako vážne neriešil. To že ti motor dá 100l/h ešte neznamená, že toľko dá aj pri odpore vzduchovacích kamienkov a konkrétnej hlbke ponoru bublifuku. Vzduchovacie kamienky (až na zopár výnimiek) nepoužívam.
Takto to bezproblémov funguje u mňa, niekto má možno iné skúsenosti. Ja mám Resun60 a ťahá mi bezproblémov cca 50 vývodov o objeme niečo cez 10m3 vody. Do budúcna chcem pridať ešte asi 25 vývodov a resun 60tku vymeniť za 100vku. Japonský secoh je určite kvalitnejší, ale aj kvalitne drahší a hlavne membrány, kt. treba meniť. Aspoň tak to bolo, keď som zisťoval veci, teraz je kríza, takže ceny padli a možno sa to zmenilo.