Ako si svojpomocne postaviť chladič na chladenie akvária.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Ako si svojpomocne postaviť chladič na chladenie akvária.

Poslaťod Rostratus » Str 23. Jún 2010 19:04:21

Toto je v akvaristike už dlho predmetom nekonečných diskusií. Je možné si svojpomocne postaviť chladič, a ak áno, ako? Na stránkach v angličtine, prevažne amerických, sa chladiče používajú v horúcom počasí na chladenie útesového akvária o pár stupňov . Ja som sa k tejto problematike dostal z iného uhla, a síce kvôli chladeniu vody pre druhy rýb pochádzajúce zo severu Európy. V praxi je možné použiť rovnakú technológiu.

Napísal užívateľ Jon Olav Bjorndal, http://www.jonolavsakvarium.com, preklad Dalibor Kollár

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... ie-akvaria
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Ako si svojpomocne postaviť chladič na chladenie akvária.

Poslaťod Stero » Str 23. Jún 2010 19:47:35

Veľmi zaujímavý článok. Nad touto problematikou sa asi každý už zamyslel. Mňa napadlo či by sa nedalo riešil chladenie tak že by som zobral nejaký (asi nový) veľký chladič, pôvodom do auta aj z veľkým ventilátorom. Napojil hadicu čerpadlo a tak dosiahol že voda z akvária by pretekala cez chladič z auta ktorý by bol chladený ventilátorom. Teoreticky by to mohlo tiež ubrať nejaký ten stupeň Celzia.

napr som našiel na stránke
Kód: Vybrať všetko
http://www.auto-chladice.cz/ramec_vod.htm

Chladič na škodu favorit za 500 KČ k tomu kľudne aj používaný ventilátor ( na nete je ich kopa na predaj ) cena 10-20€ k tomu čerpadlo (nemuselo by byť ak by sa to dalo napojiť na filtráciu) trafo 230AC/12DC pár €.
Celé by sa to mohlo vmestiť tak do 50€ :?: :?: :?:
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod dkollar » Str 23. Jún 2010 20:14:39

nie je zly napad, ale kto vie ako by to malo ucinnost. chladic auta je stavany na to, ze ohrieva vodu horucu ja neviem... 70 stupnov a viac (?). tu staci ofukovanie ventikatorom pre ochladenie. ale v akvarku mas teplotu vody rovnu teplote okolia. teda vzduch ktorym budes ofukovat chladic bude mat +- rovnaku teplotu ako je teplota vody. co? ci som celkom vedla :?:
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Stero » Str 23. Jún 2010 20:35:57

To mi je jasne ale predsa len ta voda by bola v chladiči na veľkej ploche ktorú by snáď ten prúd vzduchu - hoc aj z okolia čiastočne chladil. Ak by malo aq 30-31C a toto by pomohlo stiahnuť hoc len na 28-29C myslím že pre ryby by to bolo na pomoci.
Neviem len teoretizujem.

Ešte je riešenie kúpiť starú chladničku o objeme pár 10 litrov.(Takú malú pre samotárov) Do dverí vyvráť 2 x otvor. Umiestniť do otvorov záhradnícke rchlospojky na hadice, poriadne to utesniť silikónom. Pripojiť hadice na filtráciu, filter šup do chladničky, zapnúť a hneď je vyriešené chladenie aq.
Starú chladničku dnes kúpi človek za pár € v bazáre. ( len by to asi nevyzeralo naj mať v obývačke chladničku - aj keď aspoň by som mal vždy pripravené chladené pivo.)
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod dkollar » Str 23. Jún 2010 20:45:54

no par stupnov by to helfnut mohlo. inak existuju aj chladnicky o velkosti akurat na trojdecovu plechovku cohokolvek napajane z USB portu.. :-)

este by sa dalo dat do chladnicky nejaky sacok (alebo plastovu nadobu) o objeme vnutorneho priestoru chladnicky, do ktoreho pojde vstupna a vystupna hadica. hore vstup, dole vystup.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Rostratus » Str 23. Jún 2010 20:46:23

Som rád, že si tento článok preložil Dalibor. Momentálne je to aktuálna téma nakoľko sa blížia horúčavy a budeme musieť riešiť túto problematiku. Myslím si, že podľa tohto návodu by sa to dalo celkom pekne zkonštruovať aj keď možno neni zlý nápad ako to Stero načrtol...
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod dkollar » Str 23. Jún 2010 20:52:23

rado sa stalo. :wave: :mrk :yes

Urcite aj Sterov napad by stal za vyskusanie. mna by ale manzelka s chladicom zo skodovky delozovala.... :lol:
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod jovan » Str 23. Jún 2010 21:45:13

A čo tak prepojiť resp.prehodiť teleso z odvlhčovača na ventilátor?Volá sa to rekuperácia vzduchu,kde fyzicky pri prestupe dvoch rôznych prostredí vzniká energia. :think
Ešte doplním,odvlhčovač je v podstate klíma zapojená v opačnom toku.
Naposledy upravil jovan dňa Str 23. Jún 2010 21:53:59, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod jovan » Str 23. Jún 2010 21:48:44

Stero píše:To mi je jasne ale predsa len ta voda by bola v chladiči na veľkej ploche ktorú by snáď ten prúd vzduchu - hoc aj z okolia čiastočne chladil. Ak by malo aq 30-31C a toto by pomohlo stiahnuť hoc len na 28-29C myslím že pre ryby by to bolo na pomoci.
Neviem len teoretizujem.

Ešte je riešenie kúpiť starú chladničku o objeme pár 10 litrov.(Takú malú pre samotárov) Do dverí vyvráť 2 x otvor. Umiestniť do otvorov záhradnícke rchlospojky na hadice, poriadne to utesniť silikónom. Pripojiť hadice na filtráciu, filter šup do chladničky, zapnúť a hneď je vyriešené chladenie aq.
Starú chladničku dnes kúpi človek za pár € v bazáre. ( len by to asi nevyzeralo naj mať v obývačke chladničku - aj keď aspoň by som mal vždy pripravené chladené pivo.)

Len ten ľad by si asi nestačil odbíjať, a ak by si ho aj bil ,tak stačí raz ,a chladničku by si neotvoril. :talk -mám vyskúšané.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod dkollar » Str 23. Jún 2010 22:04:53

prave preto aby bola moznost udrzby by som do chladnicky dal bud plastovu nadobu, alebo hruby plastovy sacok (napr. taky ten do odpadoveho kosa). Vyplnis tak maximum vnutra chladnicky a nebude primrzat. voda z akvarka nebude v priamom kontakte s chladnickou samotnou. ked casom vymaknes spravnu teplotu chladenia tak by to malo byt v pohode. a este aj to pivo si v tom mozes chladit.. :beer

ked bude sacok zasvineny tak ho vymenis a hotovo.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 39 hostia