Voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: VODA

Poslaťod stiff » Str 16. Jún 2010 13:48:20

Byk1984 píše:NO2 sa pohybuje od 0,15 do 0,25mg podla testu od Rataja

Ak sa ti NO2 pohybuje trvale (ako si písal 3 týždne) v takýchto hodnotách, tak tie ryby čo tam máš, by už dávno mali byť kaput.. Neviem čo, ale niečo tu nehrá. :D :devil

Ryby v takejto vode sú apatické, nežerú, väčšinou sú zavesené pod hladinou a nezriedka majú začiatok bakterky (biele konce plutiev) alebo rôzne kožné defekty... Po pár dňoch, ak sa NO2 nezmení, takmer na 100% uhynú. Určite ti nenarastú 1cm, takže buď máš zlý test a ukazuje ti nezmysly, alebo si niečo nenapísal, príp. napísal nezmysel... :tmi

Nitrifikačný proces, v ktorom sa ti vytvára NO2 nie je večný a po cca 2 týždňoch by sa NO2 malo stabilizovať na hodnote veľmi blízkej 0, alebo nemerateľnej hodnote (na bežných testoch). Toto sa ale väčšinou deje pri novozaložených akva - u teba mi niečo nesedí.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod Byk1984 » Str 16. Jún 2010 16:19:03

Stiff ja som myslel,ze od kedy tie ryby mam v akva,narastli o nejaky 1cm,co je uz pol roka.Zeru normalne.
Co sa tyka filtra,bola to prav vec co som spravil,ked som zistil vysoku hodnotu NO2.Poriadne vicistil.Blby nesom,viem co treba,ale nepomaha to.Pred chvilov som meral NO2 a je podla testu od Rataja 0,15mg a podla testu Sera,je vodick zlta,co znamena,ze vod je dobra.Ale vidim na Cyprichromisoch,ze maju tlanky,take ako keby natiahnute viac pred seba a otvorene,pricom aj rychlo dychaju.
Nemozu robit NO2 velky pocet slimakov???konkretne Piskorka vezovita???Mam jej tam uz pomeren dost vela a mnozia sa stale.Moze byt problem aj v tom???
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod mlaka » Str 16. Jún 2010 16:23:51

Rastliny v tomto prípade nepomôžu - myslím stiahnuť NO2 ?
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Belial » Str 16. Jún 2010 17:17:54

Myslím, že tými vežovkami to nebude. Ja ich mám v štrku stovky a NO2 mám na nule... Tam bude nejaká iná zrada, ale ja som už vyčerpal možnosti...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Poslaťod Blade-o » Str 16. Jún 2010 17:23:48

mne robili to iste ryby a zdochli mi dve skalare uplne pri hladine sa drzali
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod Stero » Str 16. Jún 2010 17:53:17

Nechcel som komentovať spoľahlivosť a presnosť testov od pána Rataja ale ja nemam z nimi najlepšie skúsenosti. Máš všetky ryby nechýba ti nejaká ? No2 treba riešiť jednoznačne. Stiff ti dobre rad meň vodu. Mimochodom nesmrdí ti voda ? Nevlial tam niekto niečo náhodou?
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Byk1984 » Str 16. Jún 2010 18:48:54

Voda nesmrdi.Ryby mi pri haldine vobec neplavaju.Dokonca som si predchvilov vsimol,ze jedna samicka Cyprichromisa nosi od dnes mlade v tlamke.Ryby su čule,spokojne.Ja neviem preco,ale urcite ked sa mi to podari stiahnut,dam vediet,co som spravil.No dufam,ze to bdue mojim zasahom,nech mame skusenosti.
Byk1984

Poslaťod jovan » Str 16. Jún 2010 20:11:28

Zdravím všetkých radičov.
V prvom rade NO2 nikdy-opakujem nikdy v akváriu nie je na nule.To si treba uvedomiť.Sú to látky -odpadové produkty, čo sa nachádzajú vo vode,a dostávajú sa tam v prvom rade látkovou výmenou/a nie len rybami/.Keď či už nitrifikačný alebo denitrifikačný proces nefunguje dosť dobre,/ktorý redukuje jedovaté No2 na menej jedovaté No3/,tak No2 recipročne narastá/2-4-8....atď.Celý proces je založený na baktériach,ktoré potrebujú pre svoju činnosť veľmi veľa kyslíku,čo v posledných teplých dňoch zabezpečiť nebolo až tak jednoduché.Pokiaľ začnú vplyvom zlých podmienok/napr.nedostatkom kyslíka/kapať,tak sa ich úmrtím voda nadmieru obohacuje o CO2, čo ma za následok reťazovú reakciu spojenú s ďalším úhynom baktérií,potom rýb....a tak dookola.Takže jedine ako tomuto javu zabrániť je Co2 odvetrať perličom,/odvetráva sa aj tým chlór pri výmene čerstvej vody/ a odstrániť krycie sklá,pretože Co2 je ťažšie ako vzduch a drží sa pri hladine.Pokiaľ je teplota nad 28C tak aj nasýtenosť vody kyslíkom je v podstate veľmi obmedzená,kdežto vo vode teplej je Co2 veľmi ľahko rozpustné a tým aj nebezpečné.
Pokiaľ voda v akváriu ľudovo povedané zdochne,tak tam už ozaj nič nepomôže ,len častá výmena vody a sústavné pranie hubiek,kým sa denitrifikačný proces znovu nenaštartuje.
:hmm
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod stiff » Str 16. Jún 2010 20:18:09

Zmeral si Ph, alebo nie?? Teraz po tých záplavách je oveľa mäkšia voda a vtedy veľmi rýchlo môže klesnúť Ph.

Ak sú ryby v poriadku - tj. žerú, sú čulé, nelapajú pri hladine po dychu (zrýchlené dýchanie môže byť spôsobené teplom a následne nedostatkom O2), Ak je číra voda, nesmrdí, ak si už predtým dôkladne vypral filter a často menil vodu - TAK MÁŠ BLBÉ TESTY!!!! :D :D :D kámo

Pridaj vzduchovanie, aspoň 2 dni nekrmi a uvidíš... Ak máš UV, tak to zapoj
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Byk1984 » Str 16. Jún 2010 20:40:51

Ako tak teraz citam,bude problem asi s kyslikom.Nepouzivam okyslicovac do akvaria,ale este dnes ho tam zapojim a necham bezat cez noc.
Aj ked si myslim,ak by bolo nedostatok kyslika,ryby by plabali pri hladine,aspon co som si vsimol ked som zacinal,tak ked mi ryby plavali pri haldine,bolo nedostatok kyslika.Zapojil som okyslicovac a bolo dobre.Teraz ryby pri haldine niesu.Ale zapojim to aj tak
Stiff PH mam 7,8 podla dnesneho merania a nechyba mi vobec ziadna ryba v akvariu.Skor cakam prirastky :-)
Byk1984

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia