Rozhodol som sa napísať menší článok o západnej afrike. Je to môj laicky pohľad tak hádam ma nesprdnete za výraz Západoafrický biotop
. Možno pre niekoho to bude zbytočný článok, ale ak niekto chce mať v akváriu niečo iné tak možno mu pomôže k výberu
. Ak som sa v niečom pomýlil tak rád uvítam upozornenie
Západoafrický biotopPodľa môjho názoru, "západoafrickému biotopu" sa neprikladá taká pozornosť ako napríklad rybám z jazier východnej Afriky a Ameriky i keď je to zaujímavý biotop. Jedným z dôvodov môže byť malá ponuka týchto rýb, keďže v niektorých krajinách výskytu rýb prevládajú boje medzi domorodými kmeňmi a vládou a tým je dovoz nových rýb obmedzený, alebo je malý záujem akvaristov o tento biotop.
Západoafrický biotop je prevažne chápaný ako biotop rieky Konga a jej prítokov, avšak v globále sú to riečne biotopy pozdĺž celého západného pobrežia. Tento biotop možno rozdeliť na dve skupiny. A to rýchlo tečúcich, dobre prekysličených vôd, ktorej ryby sa vyznačujú úzkym pretiahnutým telom na plávanie v silných prúdoch, ako príklad možno uviesť
Teleogramma brichardi z rieky Kongo a na pomaly tečúcich riek a mŕtvych ramien, ktoré v období sucha vysychajú. Z tejto oblasti sú známe kaprozúbky, ktorých ikry prečkávajú v blate obdobie sucha a v období dažďov sa začnú liahnuť,
Väčšina riek je charakteristická tmavým sfarbením riek od popadaného dreva, a tak je ich možné prirovnať k Amazónii. pH vody sa pohybuje okolo neutrálu, ale sú aj lokality s výskytom pH 4-5, ktoré obývajú
Nanochromis transvestitus. Teplota vody sa pohybuje od 22 do 29°C.
Zariadenie nádržeVšeobecne možno nádrž zriadiť jemným pieskom a úkrytmi zo skál, dreva a kokosových orechov, pričom nádrž by mala byť priestranná a členitá. Vo špeciálnych prípadoch môže dno tvoriť rašelina (chov kaprozúbok). V prvom prípade nemožno odporúčať pestovanie rastlín, keďže tie nemajú rady silný prúd vody. V druhom prípade môžeme použiť
anubias a iné rastliny. V prípade že nechceme dodržať pravý biotop možno použiť
cryptocorine, echinodorus a
microsorium, ktoré sú vhodné do kyslejších vôd. Doplniť možno jelšové šišky a dubové resp. mandľovníkové listy.
Osádka rýb„Západná Afrika“ je prevažne známa cichlidkami a kaprozúbkami. V prvom prípade je ponuka obmedzená na pár rýb ako sú
Steatocranus casuarius, Nanochromis-y.
V druhom prípade máme možností viac a tak skladbu nádrže možno podriadiť vlastnému vkusu a nárokom rýb. Do hornej polovice nádrže sa hodí nádherná tetra konžská –
Phenacogrammus interruptus, ale je nutné pamätať na to, že je to veľmi živá ryba vyžadujúca dlhšiu nádrž a taktiež rada okusuje rastliny. Z kaprozúbok sú to rody
Aphyosemion, Eplocheilichthys, Epeiplatys atď. Jedinou ich nevýhodou je ich krátka životnosť, ktorú však niektoré predčia svojou krásou. V niektorých prípadoch je jednoduché si ich namnožiť. Kaprozúbky sa vytierajú do substrátu alebo do jemnolistých rastlín. Taktiež je možné si zadovážiť
Pantodon buchholtzi. Do spodnej polovice nádrže máme na výber cichlidky z rodov
Pelvicachromis, Nanochromis, Anomalochromis, Congochromis a iné ktoré dorastajú do menších rozmerov. Sporadicky je to do 10cm. Väčšina z nich sa vytiera do dutín, okrem
Anomalochromis thomasi a
Hemichromis. Napriek tomu, že posledná menovaná je veľmi nádherná, tak pre chov je problematická svojou agresivitou k iným rybám.
Ďalej by som rád spomenul niektoré zaujímavé ryby, napr.
Gnathonemus petersi, ktorej spodná čeľusť je predĺžená a uspôsobená na vyhľadávanie potravy v piesku a taktiež vysiela jemné elektrické impulzy pomocou ktorých sa orientuje vo vode keďže sa jedná o prevažne nočnú rybu. Ľudovo sa nazýva aj ako slonia ryba. Ďalšou pre mňa zaujímavou rybou je už vyššie spomenutý
N. transvestitus. Svoje meno si získal tým, že samičky sú farebnejšie ako samčeky ktorý sú fádny. Ale zaujímavé sú tým, že žijú v pomerne extrémnych podmienkach kde sa aj vytierajú. Rybku je možné chovať aj vo vode s pH 6-7, ale odchovy nebudú úspešné.
ZáverDúfam, že sa mi týmto článkom podarilo priblížiť možnosti zriadenia západoafrického akvária a snáď sa nájde aj ďalší zanietenec.