Sú vaše cichlidy agresívne?

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

Sú vaše cichlidy agresívne?

Poslaťod Rostratus » Sob 29. Aug 2009 6:50:51

( téma bola presunutá zo starého fóra)

Administrátor:

Myslím, že je to dosť výstižna otázka na diskutovanie. Ako ste vy na tom? Spozorovali ste vy na svojich rybách, že sú agresívne?

Administrátor

Možno na ukážku potešia aj tieto videá

Video: Agresívny Oscar...
http://www.cichlidportal.sk/index.php?o ... link&id=27

Video: Agresívny Jaguar...
http://www.cichlidportal.sk/index.php?o ... link&id=20

Stero

V rámci cichlid musím podľa svojich skúsenosti napísať že agresivita jednoducho k nim patrí. Ale sila a intenzita agresivity závisí na množstve okolnosti. Spozoroval som že keď klesne hladina PH vo vode u mňa pod hodnotu 8, ryby sa správajú omnoho menej agresívne ale zároveň je aj ich vyfarbenie omnoho slabšie a aj celkovo sú ryby menej aktívne a povedal by som že také strnule, no popri poklese agresivity klesá aj schopnosť sa rozmnožovať. Pri vyššom PH sú u mňa ryby aktívnejšie ale aj agresívnejšie. Zároveň som mal možnosť spozorovať silu agresivity na základe množstva a intenzity kŕmenia. Keď som ryby jedno obdobie kŕmil len raz za deň tak boli omnoho agresívnejšie ako keď ich kŕmim častejšie. Predpokladám že agresivita stúpa v závislosti na nedostatku krmiva. Veď v jazere sa ryby druhu mbuna kŕmia v podstate vkuse .

U mojich odchovancoch sú najagresívnejšie ryby rodu pseudotropheus teda druhu mbuna

Obrázok

V rámci druhu sú u mňa najagresívnejšie Pseudotropheus demasoni . Dominantný samec tohto druhu za posledné 4 mesiace skántril 17 svojich druhov a družiek. U tohto druhu je dosť problematické odlíšiť pohlavie preto neviem napísať presný pomer zabitých rybiek. Tento druh sa u mňa vyznačuje tým že dominantný samec si nájde svoju obeť a dovtedy ju naháňa a utláča až to rybka nevydrží a uhynie. Je však zaujímavé že doteraz nezaútočil na jednu samičku , ku ktorej sa správa až neuveriteľne ochranársky.

Názorné video z youtube ( nie je moje )
http://www.youtube.com/watch?v=cl04QO4q0Ow

Administrátor

Ja mám tiež Mbuna konkrétne Melanochromis interruptus a tie sa tiež správajú rovnako ako si písal. Je to radosť pozorovať ich vzájomné súboje, ako je vidieť aj vo videu čo si poslal.

Administrátor

Toto video názorne ukazuje ako môžu byť americké cichlidy "agresívne" pri kŕmení... Stiff dík za tip... Videá od Dieselmack sú super! To sú iné nádrže!

Kŕmenie mojich Peacock Bass (Dieselmack)
http://www.cichlidportal.sk/index.php?o ... link&id=54

stiff

No, ja neviem čo je to agresivita... Mimo toho, že ma už asi 3krát užrali (myslím do krvi - také okusovačky nepočítam), že sa teraz bojím vybrať biomolitan, lebo sa pod nim 30 cm dovii idú vytierať, že mi chcú pravidelne (hlavne oskary) pri kŕmení vyrvať pixľu s krmivom z ruky (tú pixľu držím asi 20 cm nad hladinou..) - sú moje cichlidky úplné anielíčky strážníčky, ha,ha,ha A pred odkaľovaním si najprv idem zafajčiť....)))

stiff

No dieselmack je dieselmack... Aj práve jemu vďačím za svoju "diagnózu". Je to zaujímavý "típek" a svojho času som zháňal peacock bass-y (cichly), lebo som chcel urobiť jemu podobnú nádrž, ale vtedy sa nedali zohnať.. Teraz sú už celkom dostupné, ale ja by som potreboval ďalší "big tank"..hehe

Administrátor

Keď som videl jeho nádrže tak som čumel. Tie ryby to sú riadne kusy... Mať v cukroške také dravé ryby to by bolo radosť sa na ne pozerať. Po týždni špliechania pri kŕmení by som ani nemusel odpúšťať vodu pri výmene... hehe
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Sú vaše cichlidy agresívne?

Poslaťod calibos » Ned 11. Okt 2009 12:02:13

mám doma v jednom akvarku rybky socolofi.... a podle mojich zkušeností jsou tyto rybky celkem hodně agresivní jak v rámci svého druhu tak i k ostatním drůhům v akvarku... boje mezi samcema socolofi jsou na denním pořádku...
calibos

Images: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Ned 25. Okt 2009 18:22:39

S tebou úplne súhlasím. Väčšina Mbuna cichlíd je agresívna voči svojmu druhu ale aj k iným hlavne pri párení. Ale to je to krásne ich pozorovať ako medzi sebou vytvárajú súboje - samozrejme v norme. V takomto prípade sa doporučuje mať väčšie množstvo cichlíd rovnaké druhu tak aby sa agresia dominantného samca rozložila medzi viacej rýb.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod ferinko » Str 28. Okt 2009 19:33:16

bavite sa tu o agresii a pri tom my vymenujte jednu cichlidu ktora nieje agresivna? podla mna su vsetky agresivne. maju to v sebe
Obrázok užívateľa
ferinko

Poslaťod Junaksk » Ned 01. Nov 2009 15:35:55

napr ramirezka neni moc agresivna z ameriky alebo labidochromis yellow z afriky je podstatne miernejsia rybka ale zas je pravda aj vramci druhu vidno osobitosti jednotlivych ryb kedze su omnoho inteligentnejsie nez nejake zivorodky alebo sumce alebo tetry ard
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod kofola » Uto 03. Nov 2009 18:59:20

Ja som minule cistil akva a dominantny samec M.Lombardoi sa rozbehol a niekolko krat ma uhryzol do ruky. Nebolelo to, skor som sa zlakol ale citil som to. Nechcel by som byt mensou rybkou v jeho blizkosti :)
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rostratus » Uto 03. Nov 2009 21:41:27

Mne sa niečo podobné stalo pri čistení skla v akváriu kde som mal Lamprologus ocellatus. Jedna ulitka s párikom bola dosť blízko pri skle a ako som čistil sklo okolo ulity samička vliezla do nej a samec si ma pekne podal ! Zakusol sa a držal ma ako pijavica. Hehe. Pekný zážitok. Čakal som že sa zľakne mojej ruky.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod trophik » Ned 08. Nov 2009 12:19:35

ja chovam zatial len t.duboisi a trosku sa medzi sebou tlcu ale nic vazne.
Obrázok užívateľa
trophik

Poslaťod kofola » Ned 08. Nov 2009 19:25:32

trophik píše:ja chovam zatial len t.duboisi a trosku sa medzi sebou tlcu ale nic vazne.

A ake ich mas stare?
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod trophik » Pon 09. Nov 2009 8:11:39

neviem presne ale asi 1-1,5 roka tusim. doma ich mam rok ale kupil som ich ako 3cm a to neviem kolko mohli vtedy mat
Obrázok užívateľa
trophik

Ďalší

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia