ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod Blade-o » Str 19. Máj 2010 12:13:05

jovan píše:To Blade-o
ja som to tak pochopil ze tie bakterie napomahaju odburavaniu skodlivych latok z vody??? cize aj exkrementom (hovienka) ryb??? pochopil som to spravne? :yes
este sa chcem spytat tie nitrifikacne bakterie sa vypestuju same ked zalozim uplne nove akvarium kde budem mat vsetko vyvarene a uplne ciste (kvazi sterilne) prostredie? :ne, teoreticky však aj áno len je to na dĺĺĺho....

alebo musim zobrat tu vyzmykanu vodu z nejakeho filtra ktory bol v zabehnutom akvarku? :yes -najlepší a najproduktívnejší spôsob.

Nikam sa netreba ponáhlať,tieto veci potrebujú a chcú čas,ktorý sa potom zúročí. :think

takze najlepsie sposob na tie bakterie je zobrat vyzmykanu vodu z nejakeho zabehnuteho filtra a vyliat ju do mojho akvarka, ale obavam sa toho ze ak bola nejaka infekcia alebo choroba niekedy v tom akvarku co je zabehnute moze nieco ostat v tom filtri? a ked vezmem vyzmykanu vodu do mojho akvarka prenesiem to do mojho?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Poslaťod jovan » Str 19. Máj 2010 15:58:50

To Blade-o
Najlepším spôsobom ako "zabehnúť " nový filter, je dať ho do zabehnutého akvária aspoň na 2-3 týždne, kde to už dlhšiu dobu funguje.Počas tejto doby sa v náplniach filtra vytvorí mikroflóra,ktorá sa potom ďalej množí/za dobrých podmienok/v novom akváriu.Ďalším spôsobom je aj preniesť kamene alebo aj časť štrku zo zabehnutého akvária."Očkovanie" filtra kultúrov baktérií je pomerne jednoduchý a netreba sa báť infekcie.Samozrejme treba si zdroj starostlivo preveriť.Väčšina patogénych baktérií je koliforná a potrebuje určité vývojové štádium.Pokiaľ nenájde hostiteľa tak umiera.Tým chcem povedať,že pokiaĺ je naočkované akvárium bez rýb cca 4-6týždňov,tak by sa tam už nemalo vyskytovať nič.Veľmi dobrým preventívnym dezinfekčným prostriedkom je UV-C lampa,ktorá likviduje len baktérie ktoré"kolujú" a na nitro baktérie nemá vplyv,pretože tie sú prichytené na pevnom podklade.
Čo sa týka tomu vylievaniu vody-to si myslím nie je práve najlepší spôsob,pretože tam spolu s baktérkami dávaš aj zachytený detrit čo je síce pre ne živná pôda ,avšak takto je to veľký nepomer voči počtu baktérií a potravy pre ne.Lepšie je keď už nemáš možnosť ináč ,tak novú hubku v tom "bordeli" vyžmýkať,alebo do toho vedra dať nový filter,nechať ho tam aspoň dva týždne pracovať ,následne v odstátej vode trošku preprať a vložiť do akvária.
Na záver ešte jedna vec,vyvarením kameňov a štrku si všetko sterilizoval ,takže ti zabehávanie bude trvať dlhšie. :think
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Rostratus » Str 19. Máj 2010 17:54:39

Presne tak. Najlepší a najjednoduchší spôsob je, keď si molitan na pár týždňov vložíš do zabehnutého akva. Potom len vyberieš a prehodíš do nového akva. Trošku nevýhoda je, že musíš na to popredu myslieť inak sa načakáš. Ja keď zabieham akva tak buď týmto spôsobom, ale keď si zabudnem vložiť molitan do zabehnutého akva tak dám do nového akvária nový molitan, plus časť zabehnutej vody zo zabehnutého akvária a kal z filtra. Len treba mať istotu, že ryby sú zdravé inak si to môžeš preniesť do nového akva.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Blade-o » Str 19. Máj 2010 22:43:58

no praveze nemam kde ten filter nechat v ava 2 tyzdne zabehnut :? a najviac sa bojim toho ze by som zobral ten kal z nejakeho filtra od niekoho a vyzmykal d mojho akvarka a tym by sa preniesli aj nejake choroby :( inak mohol by som to zobrat od kamosa alebo jemu to dat ale tak on mal tusim ze krupicku skoro vsetky ryby mu podochli a mal este nejake choroby tak toho sa najviac obavam ze keby som to zobral od neho tak ci by sa tie vyrusi preniesli aj do mojho a pokapali by mi ryby a to nechcem tak neviem teraz ako na to
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Matej » Sob 22. Máj 2010 23:29:36

Blade-o píše:no praveze nemam kde ten filter nechat v ava 2 tyzdne zabehnut :? a najviac sa bojim toho ze by som zobral ten kal z nejakeho filtra od niekoho a vyzmykal d mojho akvarka a tym by sa preniesli aj nejake choroby :( inak mohol by som to zobrat od kamosa alebo jemu to dat ale tak on mal tusim ze krupicku skoro vsetky ryby mu podochli a mal este nejake choroby tak toho sa najviac obavam ze keby som to zobral od neho tak ci by sa tie vyrusi preniesli aj do mojho a pokapali by mi ryby a to nechcem tak neviem teraz ako na to

Este je jedna moznost, vela ludi to zjavne nema rado ale bezne sa to pouziva. Kup si SERA Nitrivec na zabeh. Nalejes to do vody podla navodu, tusim 10ml na 25L vody. Potom to par dni nechaj bezat, nasad ryby a pravdepodobne sa nic nestane a bude ti to v pohode fungovat. Predajca ti k tomu este asi odporuci dalsi pripravok - Aquatan, to uz bude na tebe.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Blade-o » Pia 28. Máj 2010 13:24:01

Matej píše:
Blade-o píše:no praveze nemam kde ten filter nechat v ava 2 tyzdne zabehnut :? a najviac sa bojim toho ze by som zobral ten kal z nejakeho filtra od niekoho a vyzmykal d mojho akvarka a tym by sa preniesli aj nejake choroby :( inak mohol by som to zobrat od kamosa alebo jemu to dat ale tak on mal tusim ze krupicku skoro vsetky ryby mu podochli a mal este nejake choroby tak toho sa najviac obavam ze keby som to zobral od neho tak ci by sa tie vyrusi preniesli aj do mojho a pokapali by mi ryby a to nechcem tak neviem teraz ako na to

Este je jedna moznost, vela ludi to zjavne nema rado ale bezne sa to pouziva. Kup si SERA Nitrivec na zabeh. Nalejes to do vody podla navodu, tusim 10ml na 25L vody. Potom to par dni nechaj bezat, nasad ryby a pravdepodobne sa nic nestane a bude ti to v pohode fungovat. Predajca ti k tomu este asi odporuci dalsi pripravok - Aquatan, to uz bude na tebe.

preco tuto moznost nemaju radi????? no kupil som si ten nitrivec a pouzil som to teraz do mojho maleho akvarka co som si zlepil len tak a ten aquatan nemam
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Máj 2010 14:47:34

Prečo nemajú radi? Ja sa venujem akvaristike niekoľko rokov a nepoužil som ho ani raz ( alebo niekedy v začiatkoch max. 1 krát). Proste som to nepovažoval za potrebné a podľa mňa sú to zbytočne vyhodené peniaze. Je X spôsobou ako si rýchlo zabehnúť akvárium a nestojí ťa to nič.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Blade-o » Pia 28. Máj 2010 19:33:18

ja som si kupil len taky malicky co je a pouzil som ho tiez iba 1 krat na zabeh mojho maleho akva, ja viem ze je viacej sposobou ale tak ak to necham tak na prirodu trva to velmi dlho, a pouzit vodu z kamosovho akvarka sa bojim aby som nezaniesol nejaku infekciu alebonieco podobne do mojho noveho akvarka
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Matej » Pia 28. Máj 2010 22:41:13

Blade-o píše:
Matej píše:

preco tuto moznost nemaju radi????? no kupil som si ten nitrivec a pouzil som to teraz do mojho maleho akvarka co som si zlepil len tak a ten aquatan nemam

Admin ti akurat povedal par variant preco to akvaristi nemaju radi :) Da sa to spravit aj skoro zadarmo, nitrivec a dalsie veci stoja peniaze, ak si pockas tak ho ani nepotrebujes... Dalsia vec je to ze nitrivec nie je asi prirodzeny, hovorim asi, pretoze nemam sajnu z coho to robia, ale cisto prirodne to urcite nebude, cize kazdy skusenejsi akvarista ktory ma inu moznost sa tomuto vyhne, ked nie pre iny dovod tak uz s principu. Ja som nitrivec do mojeho akvaria dal, pretoze som ani inu moznost povodne nehladal, isiel som podla predajcu. Z vlastnej skusenosti ti mozem povedat len tolko ze to urcite urychlilo zabehnutie vody, vyhol som sa syndromu novozalozeneho akvaria, nemal som ziadny zakal - okrem toho co spravil na den-dva ten nitrivec. Aj ked je pravda ze za par dni na to som pridaval aj zive bakterie priamo zo zabehnuteho filtra. Cize u mna to bola taka kombinacia, co skutocne zabralo to ti neviem povedat. Ista je len jedna vec, bezny clovek ktory si ide robit akvarium neriesi ziadne bakterie ani fora na internete, naladuje tam to co mu odporucia v obchode a funguje s tym, ako to potom dopadne to uz je vzdy na tom cloveku, co s tym spravi dalej.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Blade-o » Sob 29. Máj 2010 5:16:41

ako ten nitrivec som si kupil uplne to najmensie balenie za asi 100sk a pouzit sa ho hodlam iba fakt na ten zabeh cize iba raz na zaciatok aby t olo rychlejsie, aj ja by som najradsej siel na prirodno a zobral vyzmykanu vodu zo zabehnuteho filtra ako som pisal obavam sa toho aby som nezanieol nieco do mojho akva. inak zaujimalo by ma z coho robia ten nitrivec
Obrázok užívateľa
Blade-o

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť