Matej píše:3 tony mi povedal odhad priamo vyrobca tej nadrze, neviem ake hrube sklo ratal, predsa len pri nejakej vyske 60cm by mohla stacit aj 12ka sklo, to nebolo samozrejme presne cislo, podstavec je dalsia vec ktoru som do toho nezahrnul. Preco ma ten tvoj podstavec tak vela kg? Ak by som to robil, tak urcite yporove tvarnice a tie su neni tak tazke. Mas pravdu ze ak by som robil 500*70*70 tak to do troch ton nevlezie ani nahodou pretoze len voda by bola skoro 2.5 tony
Ako si ratal tu spotrebu na mesiac? Krmimo ma v podstate nezaujima, ani vymena vody a tieto veci. Jedine z coho by som mal strach je
osvetlenie a vykurovanie. Myslim ze riesit 5 metrove
akvarium neonkami je hovadina, odhadom by som ich tam musel dat aspon 12 a to by uz zacinalo byt drahe, ak by som chcel svietit tych 12 hodin denne.
A k tomu rozmeru - ja viem ze nech uz by to bol akykolvek rozmer aj tak za dva tyzdne budem pozerat ze to mohlo byt vacsie
Tuto to bude o tom co mi povie nejaky statik, napriklad rozdiel medzi 500*70*70 a 500*60*60 je 650 litrov, cize to je dost podstatny vahovy rozdiel. Musim zohnat toto statika, nech nad tym zbytocne ani nerozmyslam ak to neni realne.
Cca 3t by mohlo pri týchto rozmeroch vážiť sklo + voda. Z 12tky skla by som to určite neriskoval, možno tak pri dĺžke 3,5m, ale určite nie pri 5m. To je ale každého osobná vec. Je možné (a to by som si zistil na tvojom mieste v prvom rade), že ti tú nádrž plánujú práve z 12tky, lebo 2000evri je VEĽMI dobrá cena na takúto litráž a to duplom, keď je čelné sklo z jedného kusa...! Možno sa prejavila kríza a ceny sú oveľa priaznivejšie ako cca pred 2,5rokom, keď som podobné veci riešil ja.
Čo sa týka podstavca: uisťujem ťa, že Ypor(Ytong) nie je až taký ľahký, ako sa ti zdá - hlavne keď ho použiješ niekoľko desiatok ks
a potom ešte osieťkuješ celé, aby to lepšie držalo. Pripočítaj aj váhu lepidla a v mojom prípade aj pieskovcový obklad, ktorý som použil. Ja si už tie počty nepamätám (nikde som si to neznačil - škoda), ale 1ks 12tky yporky váži cca 10 (12?)kg. Ja som ich použil cca 50ks+lepidlo+obklad... Ako vravím, tie počty ber s rezervou, to len tak strieľam od brucha, ale tak nejako to bude. Podstavec by si nemal v žiadnom prípade podceniť - je to základ akva a keď bude nerovný, alebo labilný, určite sa ti to raz vráti - to vravím z vl. skúsenosti
Pri dlžke 5m ti milimetrová nerovnosť (pukeľ) v strede urobí 1 - 1,5cm problém na konci podstavca. Ak si v takom prípade predstavím 12tku sko na dne... Treba zohnať veľmi kvalitnú podložku, aby tieto prípadné nerovnosti dokázala vyrovnať. Možno sa ti zdá, že tu mentorujem, ale tieto veci vrátane statického posudku som si prešiel, moja nádrž je na poschodí a pôvodne som chcel o 1m3 väčšiu..
Výpočty - tiež som ich riešil cca pred 2,5rokom, ale skúsim v skratke:
- mám 2 ex. filtre. Spotreba 38w/h/ks. Mám aj jednu čerp. hlavu - 30w/hod. Tj. 106w/h x 24h= 2,5kW x 30dní=
75kW/mes- svietim 7ks 30W žiarivkami. Tj. 210W/h x 12h= 2,5kW x 30dní= 75kW. K tomu ešte dodám, že väčšinou svietim iba 3 žiarivky v prednom rade a to hlavne v lete, kôli vysokej teplote... Niektoré horúce dni nesvietim vôbec. Vzhľadom k tomu mi svetlá v priemere reálne spotrebujú cca
60kW/mes.
Spolu elektrina - 135kW/mes. Neviem presne koľko teraz stojí kWh...0,2e?? Ak áno, tak potom
to je spolu 27evri/mesiac- ohrievač beží iba sporadicky, skôr by som povedal, že nebeží skoro vôbec - o teplo sa v pohode postarajú žiarivky, takže to ani nerátam..
- mesačne vymením cca 2-3m3 (v lete viac) vody. Dajme tomu 6evri + nejaké krmivo za 3evri...
Suma sumárum mi vyšlo 36evri. Vtedy som počítal, že ma tá nádrž bude stáť cca 1000,-Sk mesačne. Vtedy to bola teória a teraz je to prax
, takže som sa v podstate trafil
Tie počty treba brať s rezervou, nepočítal som to presne - to si už urobí každý podľa seba - je to len orientačne