25l je naozaj málo a asi najlepšie ako odchovné akvárium, každopádne ak by si veľmi chcel, dal by sa tam dať párik alebo trio (1 samec a 2 samice) nejakého druhu šnekáčov.
Čítal som na zahraničných fórach, že ľudia s úspechom chovajú párik Neolamprologus brevis aj v 15l nádržiach a dokonca tie ryby niekedy ani nedôjdu do najvzdialenejšieho kúta toho akvária! Jeden môj známy vraví, že šnekáče sú ryby, ktoré sa dajú chovať aj v uhorkovej fľaši
Avšak to platí pre pár, skupina alebo viacero netrúcich sa dvojíc by asi neboli dobý nápad. Dokonca niektorí chovajú len jednu rybu v akváriu ale neviem, mimo pár podľa mňa veľa z prirodzeného správania sa nedá pozorovať, čo je škoda.
Avšak záleží aj od plochy dna, ak je to akvárium nižšie a s väčšou plochou, myslím, že pár Brevisov by mohol fungovať. Týmto rybám stačí aj menej ulít, keďže sú z oblastí jazera, kde ich je málo, často párik obýva jednu ulitu spoločne. Samaozrejme, ak by sa ti vytierali, musíš poter časom odloviť, lebo sa tam nezmestí
Každopádne si však treba uvedomiť, že maličké akvárium znamená sťaženú údržbu, menšiu stabilitu celého vodného systému a pravidelnú výmenu vody v max. týždňových intervaloch.
A je to len tlmočenie skúsenosti iných, sám to nemám odskúšané, takže nemôžem zaručiť, že to bude fungovať.