Ako a čím fotografujete svoje ryby?

Diskusia o technike a programoch používaných pri fotografovaní

Re: Ako a čím fotografujete svojete svoje ryby?

Poslaťod Stero » Uto 30. Mar 2010 21:46:16

peca píše:mam ten isty problem ako matej, fotim s bleskom a vzdy je odraz na fotke, nevies poradit.....? Inak akva velmi pekne a prisavniky nadhera, hned by som ich bral... kde sa ti ich podarilo zohnat ? :yes

Záleži natom s čím fotíš. Nato aby sa ti neodrážal záblesk je potreba zmeniť uhol dopadu a odrazu svetla. Ideálne je mať tak ako píše Mugs nasvietené zhora a externý blesk s výklopnou hlavou kde môžeš nasmerovať smer záblesku. Ešte je úplne super keď sa použije rozptylka svetla napr.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xd0_Srxx318[/youtube]
(to sa dá v pohode vyrobiť aj doma, pokiaľ by niekto chcel môžem mu poslať nákres takéhoto lumiquestu)
Tým že záblesk sa šíri rýchlosťou svetla tak je uplne jedno kam mieriš záblesk, rozdiel je len v intenzite svetla a hlavne v podaní farieb a tieňov. Ak máš zrkadlovku so vstavaným výklopným bleskom tam sa to dá dosiahnuť takými malými zlepšovákmi ako napr:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vkuE4ll-dwU[/youtube]
Ak máš len klasický compact tak ti odporúčam zmenu uhlu fotenia. Nie kolmo ale stranou, tým máš možnosť redukovať odraz spätne na čip.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Reklama

Poslaťod Mugs » Uto 30. Mar 2010 21:52:55

Ale oni tiez asi nefotili mobilom?! A hlavne fotit pri dostatku svetla nejaku krajinku je nieco ine ako fotit rybicku v akvariu ked je svetla malo. Myslim ze ani profesional s mobilom nevyfoti to co ktorykolvek amater zrkalovkou a prislusnou technikou:mrk
Obrázok užívateľa
Mugs

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Uto 30. Mar 2010 22:03:31

No čo sa týka toho svetla nemyslel som krajinkárov (aj keď aj tam sa väčšinovou vyžaduje fotenie keď sú dlhé tiene) ale to je jedno ten mobil tam bol v úvodzovkách. Jednalo sa mi len o to že darmo bude mať niekto doma zrkadlovku keď si ju kúpil iba preto lebo ju má aj sused a fotí všetko v A ako japonsky turista a potom má doma plný HDD foto kde pomer takých na ktoré sa dá pozrieť je len zlomok. Nehovoriac že nemá ani tušenie o údržbe, očistení skiel či nebodaj senzora. Nakoniec je sklamaný a nešťastný. Ja som len narážal nato že aby si ľudia ktorý k tomu nemajú vzťah radšej kúpili SLR-Like napr Fujifilm FinePix HS10. Aj tak ten sused nerozozná že to nieje zrkadlovka.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Mugs » Štv 01. Apr 2010 16:33:28

No ved prave preto som hovoril ze bez dobreho fotaku to moc nejde. Netvrdim ze neurobis peknu fotku, ale presne tak ako ty japonsky turisti sa nacvakas kym sa nieco podari :mrk So zrkaldovkou alebo zrovna takym fotakom co si dal ako priklad ktory sa zrkadlovkam nielen podoba vzhladom, ale aj kvalitou nebude za nimi zaostavat a pre bezneho cloveka ma oproti zrkadlovke dost vela vyhod . Nemyslel som ze kazdy musim mat doma zrkadlovku aby vyfotil peknu fotku ale s dobrym fotakom to ide ovela lahsie a zase niektorymi je to skoro nemozne:)
Obrázok užívateľa
Mugs

Images: 9
Has thanked: 1 time

Poslaťod chrust » Uto 20. Apr 2010 17:18:47

obstarozna EVF Minolta Z3, ale uz skoncila svoju zivotnu put, nech je jej SD karta lahka
Obrázok užívateľa
chrust

Images: 8
Has thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Štv 29. Apr 2010 21:07:12

No chlapi dnes som skúšal fotiť bez blesku, ale môžem robiť čo chcem, bez blesku to nieje ono. Buď mám fotku svetlú a rozmazanú, alebo tmavú a ostrejšú. Pokiaľ to neupravím vo Photoshope tak to stojí za dve veci...

Tu je neupravená fotografia priamo z fotoaparátu. Fotka je pomerne ostrá ale strašne tmavá.

Obrázok

Tá istá fotografia ale upravená cez Photoshop.

Obrázok

Pridaj som aj svetlo navyše, ale pravdupovediac nepomohlo. Aj nastavenia som skúšal rôzne. Alebo mám svietiť 500 W halogénom? :D
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod LaciP » Pia 30. Apr 2010 6:19:56

to admin: a vieš že môžeš svietiť tým halogénom, videl som že to niekto bežne používa, najlepšie by bolo nasvietiť to halogénom zvrchu, mal by si prirodzené svetlo a samozrejmä jeho dostatok na to aby si mohol nastaviť správnu clonu a čas...ten halogén je dobrý nápad...ja idem skúšať blesk, kúpil som si nový externý, takže budem skúšať
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Stero » Pia 30. Apr 2010 9:01:32

Ja používam halogény keď budem doma tak to odfotím celé ako to mám. Ale jednoducho povedané jedna halogenka vpravo hore nad aq pod 45 stupňovým uhlom k stredu aq druhá z zľava a jena vpredu v strede. Na každej halogenke mám vpredu prilepený priesvitný pauzák ( papier na tech. kreslenie) ktorý funguje ako difúzor a zmäkčuje svetlo. Potom len dobre vyvážiť bielu ( veľmi dôležité) a môžeš fotiť. Jediná nevýhode je že sa zapotíš. Mimochodom pred pár dnami som videl takúto rampu na stavbu s halogénovým osvetlením za 10€ v Hornbachu.

Admin ak fotíš tak foť do negatívu v RAW formáte a potom to môžeš dôkladnejšie upravovať. :yes
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod dkollar » Str 09. Jún 2010 9:22:40

na fotenie pouzivam bude nikon F80 (film) s objektivom nikkor 50/1.8D, alebo digi panasonic LZ8. na film som cvakol kazdopadne len dve-tri fotky, z toho jedna je vyvolana a dalsie budu ked dam vyvolat film co som prave docvakal.. :-)
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod hladkyp » Str 05. Okt 2011 13:29:18

Včera som manželke doniesol novú mašinku Nikon D7000 + obj. 18-105. Ak máte niekto s niečim podobným skúsenosti, mohli by ste mi poradiť aké nastavenia použiť na akvárium? Ja som už niečo skúšal, fotky boli super oproti MJU 9010 , ale určite by sa dalo ešte niečo vylepšiť.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Technika ( hardware / software)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť