....v prvom rade offtopic,tvrdím len to o čom som skalopevne presvedčený,a nestrielam od pása čo si myslím.Riedenie roztokov sa robí z dôvodu rovnomerného rozptýlenia chemickej látky v novom prostredí.Druhým dôvodom je aby "skoky" pri úprave vody prebiehali plynulo pretože to ryby nemusia tolerovať a väčšinou reagujú zle ,a tým nemyslím iba cichlidy,ale všetky ryby.Akvárium je uzavretý veľmi malý priestor a oproti prírode sú takéto zásahy totálne "radikálne".Ak by ryby vedeli rozprávať......
O použití sodíka v akvaristike sa vedú nekonečné polemiky.Ja som svoj názor na tento prvok už v tejto téme napísal,pre mňa je najprirodzenejšie dvíhať ph a uhličitanovú tvrdosť koralovou drťou,korálovým pieskom,.....existuje mnoho spôsobov,ako sa vyhnúť sodíku.Pridaním hydrogénu uhličitanu sodného do vody NaHCO3 /tzv.sóda bicarbona/ nevzniká čpavok ,ale uvolňuje sa CO2.Pridaním akéhokoľvek hydrogénu /x CO3/ sa vždy uvolňuje oxid uhličitý /CO2/ a spolu s H2O tvoria slabú kyselinu uhličitú,ktorá zas ďalej rozpúšťa ďalšie prvky /Ca,Mg,...v závislosti v akom pomere,alebo zastúpení daná voda obsahuje voľné elektróny a inak rozpustné nie sú.Lepšie však je si to pozrieť napr.
- Kód: Vybrať všetko
http://sk.wikipedia.org/wiki/Sod%C3%ADk
Ešte raz sa vyjadrím,voda je zložité prostredie ,pridávaním NaCl a NaHCO3 sa voda síce čiastočne upraví,aj keď neprirodzene,avšak pokiaľ musím tieto soli pridávať,tak podľa môjho subjektívneho názoru,je chyba niekde inde.