Chov Tropheus duboisi

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Chov Tropheus duboisi

Poslaťod Rostratus » Štv 07. Jan 2010 17:38:43

Tropheus duboisi je jeden z najpopulárnejších cichlíd z jazera Tanganyika. Jeho popularita je hlavne odvodená od skutočnosti, že mladé T.duboisi majú nádherné sfarbenie, ktoré pozostáva z uhlovo čierného tela zdobeného množstvom svetlo modrých až bielych bodiek. Nedospelé sfarbenie mizne, keď dospejú. Vzor mladých T.duboisi sa pomaly mení na modročiernu farbu tela s bielim, alebo žltastým zvislým pásikom nad chrbtovou plutvou. Táto premena trvá približne jeden rok.

Napísal užívateľ Konings 1995, zdroj : http://www.cichlidae.com, preložil Rostratus

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... us-duboisi
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Chov Tropheus duboisi

Poslaťod kravecpo » Pia 23. Apr 2010 8:01:19

zdarvim velmi dobry clanok..velmi...chcem sa spyttat nema niekto t.duboisi na predaj? chcel by som spravit chovnu skupimu thak ak niekto ma prosim ozvite sa
kravecpo
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 26 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod Bodis » Štv 17. Jún 2010 23:55:26

Prosím o radu:
V současné době mám 300 litrové akva (120x50x50) a mám v něm 28 ks Tropheus Duboisi a 5 ks Tropheus "Bemba" . No a jelikož už budou mít asi rok a některé kousky už mají kolem 7 cm. Začíná jim být v akva těsno. A to už nemluvě o tom, že filtr Fluval 305, přestává stíhat. I když měním vodu 1 x za týden, 50 procent vody, ten pátý až šestý den je už vidět, že voda je taková... no prostě hnuj :?
Jde mi o to, že pro ně plánuji v 1. měsíci 2011 koupi akvária 500 litrů ( 200x50x50 ) a to mi zase připadá na 32 trofíků až moc velké.
Otázka tedy zní zda již do této skupiny mohu přidat nové kousky Duboisek, nebo Bemb a pokud ano, tak kolik a v jaké velikosti. Vím, že se to moc nedoporučuje, ale chtěl bych tam každopádně dát jen tropheusy.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Pia 18. Jún 2010 16:47:56

Keď už budeš pridávať do 500vky k týmto Duboisom aj Bemby bolo by vhodné aby boli veľkosťou skoro rovnaké. Pri novej nádrži nebudú mať ani tvoje pôvodné T.duboisi svoje teritórium a budú si ho narovnako hľadať ako aj nové Bemby. Vtedy to bude OK. Horšie by bolo keby si teraz do svojej zabehnutej nádrže s T.duboisi pridal nové ryby. Pravdepodobne by si o väčšinu z nich prišiel. Všetky by T.duboisi dobili.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Lithops » Str 09. Máj 2012 16:42:45

Mal by som jednu otázku: v článku autor píše, že odchytí samičku a po vypustení malých ryb ju vráti späť. Robil som to tak s Malawkami, ale s Tropheusmi nemám ešte skúsenosti. Aké s tým máte vy skúsenosti? Neubijú ju potom ostatné ryby?? Mám totiž jednu samičku T. duboisi s plnou papuľkou..... :shock:
Obrázok užívateľa
Lithops

Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod jusko » Str 09. Máj 2012 17:18:44

Počkaj zhruba 14 až 18 dní a potom ju vyklep.
Keď ju na pár dní / kým vypustí mladé / odlúčiš od stáda, tak ju po návrate určite ubijú.
U Tropheusov je trochu inak vybudovaná hierarchia v stáde ako u Malawiek.
Samozrejme vývoj ikier v tlamke je podmienený aj teplotou vody, takže napr. pri 25 C by si mohol vyklepať už skoro vyvinuté mladé.
To čo vyklepeš už v pohode dochováš. Dáš to napr. do samostatnej nádržky do sítka a keď strávia žĺtok, tak začneš opatrne prikrmovať a vypustíš ich do nádržky.
Ja to u Duboisov robím takto už roky a v pohode. Aj teraz mám vyše 100 mladých a všetky boli klepané.
Vlastne to takto robím u všetkých tropheusoch.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod kofola » Štv 10. Máj 2012 19:14:12

Ja ti skusim dat este jeden navod: Kup sietkovu porodnicku, ktoru das do nadrze k tropheusom. Odchyt samicku a daj ju do tejto porodnicky. Bude v jednom akvariu s ostatnymi trofikmi a zaroven bude oddelena. Vypusti mlade do porodnicky a potom ju hned vrat k ostatnym. Bez problemov ju prijmu spat, lebo bude v podstate stale s nimi. Mlade potom prelozis do ineho akva, lebo dospele trofiky by im ublizili aj cez tu sietku.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Lithops » Pia 11. Máj 2012 17:02:59

Ďakujem za rady!! Ale stalo sa to, čo sa asi muselo stať. :( Samička svoje prvé malé asi požrala.... :doh :doh Nad tou pôrodničkou som aj ja rozmýšľal lebo sa mi to viacej páči ako vyklepávanie.....
Obrázok užívateľa
Lithops

Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod kofola » Sob 12. Máj 2012 8:22:39

Ked chces odchovat mlade len tak pre zabavu, tak sa to s tou porodnickou da. Ked mas riadeny chov, kde mas niekolko nosiacich samic naraz, tak je to s porodnickami casto nemozne. To ze ich na prvy krat nedonosila je uplne normalne a prirodzene.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod TomasNoga » Sob 24. Nov 2012 0:43:59

pekní článok ja mám doma cca50sk chovných a po každej výmene vody zaznamenám výter a aj tearz sa mi to potvrdilo včera so zmenil polku akv. vody a už sa aj vytreli takže pardička a čo ako si dopadol s rybami keď si ich preložil ?
TomasNoga

Images: 0
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 22 hostia