Tak som trosku hladal nech tu neplacam len svoje nicim nepodlozene nazory, dopracoval som sa k tomuto, zdroj je wikipedia
- Do hĺbky pod 30–40 m (v závislosti od čistoty vody) už preniká veľmi málo prirodzeného svetla a hlbšie než 50–60 m už panuje večná tma.
Toto je v ramci dna, pri vysokej intenzite svetla. Cize v noci sa tie metre samozrejme zmensuju, neviem kolko by to bolo, ale ako tusim kofola spominal frontozy ktore ziju v hlbke 40 metrov, tie by nocne svetlo nemali v prirodzenom prostredi vobec poznat.
Co sa tyka toho ze v tropoch neni v noci uplna tma, dva krat som bol v afrike, sice len pri vrchu - egypt a tunis, ale v noci tam teda bola uplne tma.
Ale nech to neni zase len o mojom nazore, pohladal som na nete trosku a pridavam par vycucov z textu :
- Zatímco na rovníku se stmívá rychle, takže asi půlhodiny po západu Slunce je úplná tma ... to bolo z nejakej prace o nocnej oblohe.
- Jelikož v sedm večer je už úplná tma (jsme na rovníku), šli jsme brzy spát a ráno jsme brzy vstali, abychom si kratší den (ve srovnání s naším létem) více užili. - z denniku cestovatela ktory navstivil ekvador ...
Tych prikladov tam je vela staci sa popozerat.