kolko hodin svietite?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: kolko hodin svietite?

Poslaťod mlaka » Uto 20. Apr 2010 16:41:26

Nočné osvetlenie - áno, ale skôr z estetického hľadiska, ako iného, ja ním svietim cca 1 a 1/2 hodiny, krátko pred vypnutím 2-hej žiarivky. Je to pekné, ryby ešte trochu plávajú a potom majú ...padla.

Ale ináč si myslím, že to nejaký extra efekt nebude mať, mesiac je predsa len iné kafe, iné svetlo + gravitácia k tomu.
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Poslaťod Belial » Uto 20. Apr 2010 20:57:37

jovan píše:
Belial píše:Nočné osvetlenie je len estetická záležitosť a podľa mojich skúseností to na ryby ani na rastliny nemá nijaký vplyv.

Dovolím si nesúhlasiť,/nemyslím len cichlidy/sú ryby ktoré sa trú len v noci a len za "mesačného svetla/na moje ryby to v každom prípade vplýva,sú úplne inak "uložené"keď svetlo majú a keď nie.Ja používam jednu Led žiarovku a zapnutá je,aj keď nemám ryby v trení.Myslím,že to ryby určitým spôsobom ukludňuje a pomáha v orientácií podobne ako mesiac. :think

To je dobré vedieť... :yes
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Apr 2010 21:52:41

nočné osvetlenie som nikdy neskúšal a museli by to byť pravdepodobne špecifické ryby, ktoré ja nemám. Ak sa môžem opýtať pri akých rybách toto osvetlenie aplikuješ?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jovan » Str 21. Apr 2010 8:34:17

admin píše:nočné osvetlenie som nikdy neskúšal a museli by to byť pravdepodobne špecifické ryby, ktoré ja nemám. Ak sa môžem opýtať pri akých rybách toto osvetlenie aplikuješ?

Ak otázka bola pre mňa ,tak pri všetkých rybách.V prírode a hlavne v trópoch nikdy nie je ani v tej najhlbšej noci úplná tma,navyše mladé ryby "nespia" hlboko v toku ale v tej najplytšej vode pri brehu,kde cítia určitú ochranu pred dravcami.Nič viac nič menej. :talk
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Matej » Str 21. Apr 2010 12:43:19

Tak som trosku hladal nech tu neplacam len svoje nicim nepodlozene nazory, dopracoval som sa k tomuto, zdroj je wikipedia :)

- Do hĺbky pod 30–40 m (v závislosti od čistoty vody) už preniká veľmi málo prirodzeného svetla a hlbšie než 50–60 m už panuje večná tma.

Toto je v ramci dna, pri vysokej intenzite svetla. Cize v noci sa tie metre samozrejme zmensuju, neviem kolko by to bolo, ale ako tusim kofola spominal frontozy ktore ziju v hlbke 40 metrov, tie by nocne svetlo nemali v prirodzenom prostredi vobec poznat.

Co sa tyka toho ze v tropoch neni v noci uplna tma, dva krat som bol v afrike, sice len pri vrchu - egypt a tunis, ale v noci tam teda bola uplne tma.

Ale nech to neni zase len o mojom nazore, pohladal som na nete trosku a pridavam par vycucov z textu :

- Zatímco na rovníku se stmívá rychle, takže asi půlhodiny po západu Slunce je úplná tma ... to bolo z nejakej prace o nocnej oblohe.
- Jelikož v sedm večer je už úplná tma (jsme na rovníku), šli jsme brzy spát a ráno jsme brzy vstali, abychom si kratší den (ve srovnání s naším létem) více užili. - z denniku cestovatela ktory navstivil ekvador ...

Tych prikladov tam je vela staci sa popozerat.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Str 21. Apr 2010 12:52:18

Ano napisal som ze som sa nikdy do hlbky 40m ku frontosam a giberosam nepotapal. Teda aj ja si myslim ze v takejto hlbke vela svetla nebude. Vo vacsich hlbka je to jedno, lebo tam uz nie je ani pre nas z akvaristickeho hladiska nic zaujimave (co sa tyka zivota v africkych jazerach). V hlbkach 3-6m, kde ziju trofici to uz bude o niecom inom. Tam je mesacneho svetla dostatok. Vsetky ostatne ryby ziju niekde medzi.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Str 21. Apr 2010 12:56:01

kofola píše:Ano napisal som ze som sa nikdy do hlbky 40m ku frontosam a giberosam nepotapal. Teda aj ja si myslim ze v takejto hlbke vela svetla nebude. Vo vacsich hlbka je to jedno, lebo tam uz nie je ani pre nas z akvaristickeho hladiska nic zaujimave (co sa tyka zivota v africkych jazerach). V hlbkach 3-6m, kde ziju trofici to uz bude o niecom inom. Tam je mesacneho svetla dostatok. Vsetky ostatne ryby ziju niekde medzi.

No ano, mozem len suhlasit, ryby v malych hlbkach to je ina vec, tam pri dobrom svite mesiaca urcite dopada svetla dost :) Chcelo by to skusit a potopit sa niekedy v noci niekde v jazere :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod dkollar » Štv 10. Jún 2010 20:45:15

caute,

tvori sa mi v akvarku hneda riasa alebo co to je. svietim 5 hodin denne, 98l akvarko 2x11W ziarivky, standardny plastovy kryt aquael. v akvarku mam 2 anubiasy, ziadna dzungla. zacal som dlhsie svietit (7 hodin denne) a videl som ze sa mi zacala tvorit zelena, tak som zase zacal svietit tak ako pred tym. robi sa mi aj nejaka tamvohneda/cierna gebuzina na listoch (da sa to zotriet prstom, lepsie kuchynskou hubkou) Junaksk spominal v debate pri mojom akvarku, ze hneda riasa je vecsi problem nez zelena. Vie niekto potvrdit ze hneda riasa/stetinky su skodlivejsie/problemovejsie nez zelene? od kolegu ktory uz par rokov chova ryby som dostal tip, ze ked zacnem dlhsie svietit, hnede riasy casom ustupia, ale nejak som nebadal ze by to fungovalo... kolko mi odporucate denne svietit? zelena ani hneda riasa mi v akvarku nijak zvlast nevadia, pokial sa mi nechyta na stenach. (nie stehnach, stenach :lol: )
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod LaciP » Pia 11. Jún 2010 6:13:32

donedavna som svietil cca 10h denne...založila sa všade pekna zelena riasa ale vyskočil mi žabí vlas ako divý...teraz som to stiahol na polovicu 5 h...zelená riasa kde bola sa drží aj ďalej voľné miesta obsadzuje fialovohnedá...nie je to nijak šakredé, ale pre mňa najpodstatnejšie žabí vlas pomaly mizne...pevne verím že ešte nejaký mesiac dva a bude preč...
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Junaksk » Pia 11. Jún 2010 7:48:41

ja uz teraz svietim 11hodin lebo ako spomynal dkollar mal som problem z hnedou stetinkou ktora uchytila na korenoch a mohol som ich akokolvek surovat hocjakou kefou nesla dole a prisavniky sa jej ani nedotkli preto si myslim ze je vecsim problemom hneda stetinka a tak moj nazor je (mozno neni spravny) radsej svietit min tych 8-9 hodin a potom riesit zelenu riasu
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia