Stavba vašej vlastnej nádrže.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Stavba vašej vlastnej nádrže.

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Apr 2010 15:10:51

Aký to má zmysel? Oplatí sa to? V zásade môžeme povedať, že sa to neoplatí pre malé akvária, povedzme do 1000 litrov. To preto, lebo sa masovo vyrábajú, ich cenu stláča konkurenčný boj a tiež sa dajú zohnať použité. Takže cena je obyčajne relatívne nízka, a špeciálne ponuky ju robia ešte nižšou. Takže tu sa vyplatí jednoducho zakúpiť akvárium za najlepšiu cenu. Ale ak dokážete lacno pozháňať lacný materiál, napr. sklo či plexisklo, mohlo by sa vám oplatiť urobiť si aj menšie akvárium svojpomocne.

Napísal užívateľ Jon Olav Bjorndal, http://www.jonolavsakvarium.com, preklad Aldebaran

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... rze-i-cast
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Stavba vašej vlastnej nádrže.

Poslaťod Byk1984 » Uto 20. Apr 2010 16:11:12

Tak tomu ja hovorim skutocne dobry clanok.Popis,nacrt,potrebny material.Vsetko v nom je.Ak bdue viac financii a najdem miesto pre takuto nadrz,urcite sa u mna bude nieco take nachadzat
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Jules » Uto 20. Apr 2010 16:18:48

Je to velmi zaujimavy projekt a chalan je sikovny. Ako bolo viackrat spomenute v clanku, tak to staval na to aby to bolo akvarko prenosne. U statickeho bi som urcite siel do murovanej verzie. U dreva ako materialu si dovolim odhadnut zivotnost akvaria na 5 rokov v plnej prevadzke. Ale kto nevyskusal moze len polemizovat :wring
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Apr 2010 16:43:22

Ahoj Aldebaran, ešte raz ti ďakujem za preklad tohto článku. Dobre si si zamakal. Dúfam, že tento článok niekoho "nakopne" a urobí niečo podobné z preglejky. Podľa mňa je životnosť omnoho viac ako 5 rokov, veď keď sa zvnútra natrie živicou tak sa voda nedostane priamo do preglejky.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Jules » Uto 20. Apr 2010 17:07:35

Pri tom dreve som nemyslel vlhkost od vody v akvariu, skor to ze drevo je material ktory pracuje. A tym je moznost vzniknutia spar a ohybov. Ale ako vravim kto nevyskusa nevie :wait
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Apr 2010 17:31:20

Nad týmto som aj ja kedysi rozmýšľal....drevo pracuje, ohýba sa a pod. Ale keď som si prečítal tento článok a jeho skúsenosti tak si myslím, že to nieje až také hrozné ako sa zdá. Základ je poriadne zatesniť ( podľa návodu) všetky medzery v nádrži a všetky vnútorné steny. Tak ako tam písal, pokiaľ voda nezačne pretekať tak to bude OK. Keď sme pri tej stavbe, aké sú najväčšie sklenné tabuľe? Od toho záleží aj veľkosť prípadnej nádrže, pokiaľ budeme chcieť mať sklo z jednej časti.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Uto 20. Apr 2010 17:56:49

Nechcel som to tu zatial rozoberat, ale ked ste uz zacali. Posledne 2 mesiace si zhanam materialy a clanky o stavbe drevenych akvarii (tento som si cital tiez - este v originale). Chcel by som skusit postavit drevenu nadrz. Zatial planujem nieco medzi 600 -800 L. Do stavby sa chcem pustit niekedy na jesen, ked budem mat cas sa zavriet do garaze. Hodne som toho o drevenych nadrziach cital na nete a dokonca sa rozpraval s clovekom, ktory si robil drevene nadrze (do 600L) pred 25 rokmi v Ceskoslovensku. Zatial nie som este uplne rozhodnuty ake materialy a technologie pouzijem. Takze ked sa pustim do toho, tak budem priebezne informovat.
Ak by vas zaujimalo preco chcem stavat drevenu nadrz, tak je to preto, lebo chcem skusit nieco o com sa na slovenskych a ceskych akva forach casto diskutuje, ale nikto to akosi nevie podlozit vlastnymi skusenostami. Takze ja sa odhodlavam. :roll:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rostratus » Uto 20. Apr 2010 18:00:08

Ahoj Kofola, no to by bolo super, keby si niečo také vyskúšal. Ja som zatiaľ nenašiel nikoho, kto by mal nádrž z dreva. Dúfam, že sa ti to podarí zkonštruovať. Ja tiež nad tým rozmýšľam už dlhšie, ale zatiaľ z priestorových dôvodov sa nemôžem do toho pustiť. Do budúcna si to chcem tiež vyskúšať a urobiť neakú väčšiu nádrž.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Uto 20. Apr 2010 18:43:16

Ja momentalne pracujem na priestore, kde umiestnim viac nadrzi, lebo to mam roztahane po celom dome. Ked bude tento priestor dokonceny (elektroinstalacia, rozvody vody, vykurovanie, zateplenie, atd), tak sa budem bavit s tymto akvarkom, ale myslim ze do vianoc by som to mal vsetko stihnut. U mna je skor problemom cas.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Pito » Uto 20. Apr 2010 19:47:03

no je to super akvarko, ale urcite by ho nebolo mozne dotrepat do obyvacky v panelaku. aj ked na druhej strane , tam by nebola zima ani neprsalo a praca v teplucku by isla od ruky. o tom mozu rozmyslat majitelia domov, ale ja k nim nepatrim. sklenena nadrz urcite vydrzi dlhsie a hoci naklady na nu su vecsie, radsej ostanem pri tejto verzii. no a tomu sikovnemu panovi s finska iba popriat to po com tuzi, aby si ho raz mohol znovu zlozit ,ale uz vo svojom dome. aj ked tam to je o niecom inom. a samozrejme je to aj pekne prelozeny clanok. :clap
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 92 hostia