Belial píše:Nočné osvetlenie je len estetická záležitosť a podľa mojich skúseností to na ryby ani na rastliny nemá nijaký vplyv.
jovan píše:Belial píše:Nočné osvetlenie je len estetická záležitosť a podľa mojich skúseností to na ryby ani na rastliny nemá nijaký vplyv.
Dovolím si nesúhlasiť,/nemyslím len cichlidy/sú ryby ktoré sa trú len v noci a len za "mesačného svetla/na moje ryby to v každom prípade vplýva,sú úplne inak "uložené"keď svetlo majú a keď nie.Ja používam jednu Led žiarovku a zapnutá je,aj keď nemám ryby v trení.Myslím,že to ryby určitým spôsobom ukludňuje a pomáha v orientácií podobne ako mesiac.
kofola píše:V prirode nesvieti mesiac? V prirode na kazdu jednu rybu (viac ci menej) posobi mesacne ziarenie. Nocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela. Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc. Matej ja to skusam uz nejaku tu dobu a pozorujem spravanie ryb a zatial som nazoru, ze to vplyv na ryby ma. Zavery vsak budem robit az ked si budem 100% isty a to moze trvat este niekolko rokov.
kofola píše:Napisal si ze svietenie v noci je umele predlzovanie dna. NIE JE, rovnako tak potom v prirode umelo predlzuje jas mesiaca den? Co sa tyka toho ze neprenikne do velkych hlbok, tak toto neviem potvrdit ani vyvratit, lebo som sa nikdy do napr. 40m (kde ziju napr. frontosy) nepotapal, ale viem zarucene ze v hlbke 6-8 m pod vodou svieti mesiac dost jasne. Teda tvrdim ze spravna intenzita svetla (pre ten ktory druh ryb) prirodzenejsie simuluje prirodne podmienky. Ci to ma nejaky vplyv na zivot a kvalitu ryb zatial neviem a ani neviem o nikom kto by to potvrdil alebo vyvratil. Teda tu ani ja ani ty nemozme robit zavery. Urcite vsak umele nocne osvetlenie "nepredlzuje den" a podla mojich pozorovani ani nijako rybam neskodi, skor naopak. Mozme moje pozorovania porovnat s tvojimi a potom argumentovat co je vhodnejsie.
Posudzujem len to co som zazil, napriklad ked som v noci na rybach pri vode a nie je prave spln, tak je riadna tma, nevidim si ani pod nohy a pod hladinou je svetla este menej.
Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc.
Nocne osvetlenie na akvariu co som videl, bolo podla mna ovela intenzivnejsie ako je prirodzeny presah svetla mesiaca do vody, to bolo vsetko co som chcel povedat
Nocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela.
kofola píše:Posudzujem len to co som zazil, napriklad ked som v noci na rybach pri vode a nie je prave spln, tak je riadna tma, nevidim si ani pod nohy a pod hladinou je svetla este menej.Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc.Nocne osvetlenie na akvariu co som videl, bolo podla mna ovela intenzivnejsie ako je prirodzeny presah svetla mesiaca do vody, to bolo vsetko co som chcel povedatNocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela.
Nemam co dodat.
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia