od stiff » Pon 19. Apr 2010 14:56:00
Neviem, či molitan na konci hadice chlór zachytáva, alebo nie, ale jedno viem celkom iste a mám to odskúšané v praxi:
Pri dobre zabehnutom akva s filtráciou, dekoráciami apod... výmena 1/2 - 2/3 vody podobných parametrov a teploty nemôže urobiť a neurobí žiadny podstatný problém. Toto sa týka otázky chlóru a jeho dopadu na bežnú výmenu vody v akva, nie Ph, tvrdosti atď.. Kto tomu neverí, nech sa príde pozrieť, každú sobotu mením 1/2 (a viac) vody v 2100l nádrži.
Samozrejme myslím bežné, nenáročné ryby, po generácie privyknuté na akvapodmienky, mimo divých odchytov a poteru - tam si už každý nechá vodu odstáť, prípadne urobí vývojovú vodu...
Z tohto hľadiska si myslím, že použitie molitanu na koniec hadice pri výmene vody pre mňa nemá význam. Toto je ale len môj názor..
Bez ohľadu na Jovanovú výbušnú povahu myslím, že čo sa týka vody ako "živého organizmu", vie veľmi dobre čo hovorí... Viem aj veľmi presne "o čom" hovorí, keď tu spomína rôzne "dogmy", ktoré sa tradujú medzi akvaristami ako sa vraví z pokolenia na pokolenie. Niekedy sú to prežitky, ktoré - veľmi mierne povedané" - nie sú aktuálne... Dúfam, že sa tu teraz nezačne niekto navážať aj do mňa - toto je môj názor