Nazdar Jirko,dám aj ja jeden názor.Všetko je to otázkou ponuky a dopytu.Existujú ryby ktoré sú tzv.rýchloobrátkové ,tam cena je sporadicky menšia,avšak potreba je vyššia.Oproti tomu stoja ryby pomalyobrátkové,kde je cena vyššia ,avšak počet musí byť menší.Potom sú to u mňa menované tzv HIFI ryby,aktuálne módne,kde je cena ustrelená.Každá jedna ryba ktorá tu je bola a bude,vždy prešla všetkými týmyto tromi levelmi,skrátka to tak chodí.Existujú však aj nejaké výnimky.Je však na každom individuálne ,do ktorého levelu a s akou rybou a kde nastúpi.
Čo sa týka altumov veľa sa o nich popísalo a ešte aj píše,ja som mal dilemu si kúpiť český odchov,ale čím dlhšie som nad tým uvažoval,tak a to viem už dnes,že za českú odchovu tohto tvora by som nedal ani deravý groš.Nepýtajte sa ma prečo,lebo je toho viac a to by bol taký príspevok,že by som chtiac či nechtiac musel zdvihnúť zo stoličky staré vydry a to nechcem.
Sýtenie trhu : všeobecne áno, súhlasím,ale človek nikdy nevie kedy je trh plný.Trh sa väčšinou poje...e lacnými importami kde, sa potom na základe tejto ceny nastaví aj cena pre chovateľa,ktorá je vo väčšine prípadov likvidačná.Ak raz cena klesne už sa späť nikdy nevráti.Preto sa stále hľadajú nové druhy,lebo kde je cena malá je aj malý biznis.Je to choré,ale už začínajú prvé tlaky a odozvy ,veľký importéri už začínajú chápať že lepšie je podporiť domáceho chovateľa ako aziata,len je to pomalé a sú to skôr výnimky.Euro je teraz ustrelené niekde v
a všetci sa čuduj sa svete.Tým že okolité meny silnejú dražia aj ryby,ceny sa ale držia pretože ak raz....ale to som už písal.
Jirko ešte jedna vec,hľadám,resp.ktorého prísavníka/L-káča/by si doporučil do mäkkej a kyslej vody,aby nebol v dospelosti viac ako 15cm,trochu aj komerčne zaujímavý,v prípade jeho množenia,ale nie vo veľkom?Do L sumcov som ešte nezabrdol-nejako nebol na to čas,ale momentálne by som dákych aktívnych čističov prijal ....
,ale keď už tak nejakých "lepších"
No a aj vy ostatní,ak by ste sa mali rozhodnúť tak akých?