skalary

Diskusia o skalaroch

Re: skalary

Poslaťod jovan » Štv 15. Apr 2010 17:16:36

chrust píše:praveze Alty sa mi velmi pacia, su to krasne majestatne ryby, tiez je len otazka casu, kedy ich zasiahne komercia. Jeden cas som choval skalare amazonske, len sa mi nejak zhnusili, kvoli tym vsakovakym sp. Su to vsak velmi pazrave ryby, aj kona by zozrali.

Ja si myslím že alty tak skoro nezkomerčnejú,je tam viac problémov ako trebárs u diskov. Min 70% dostupných údajov o nich sú síce rozprávky,to viem už teraz, ale kto vie,možno tie podstatné sú pravda....... :think
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod chrust » Štv 15. Apr 2010 17:25:38

nemyslim si, ze to s nimi bude az take horuce, postupom casu prides na finty, je to len dobre, ze zatial je to s Altami tak ako je, si predstav, ze prides do obchodu a vsade vidis alty, altum zavojovy, altum zlaty, altum mramorovy. Su to narocnejsie ryby, podobne ako disky, mozno si nejake orinoka donesiem zo svajcu, len neviem kam ich dam :(
Obrázok užívateľa
chrust

Images: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod jovan » Štv 15. Apr 2010 17:37:19

chrust píše: si predstav, ze prides do obchodu a vsade vidis alty, altum zavojovy, altum zlaty, altum mramorovy. :(

Tak toto nehrozí určite,pretože sa s P.Scalare nekríži a nepári-chvalabohu. :dance
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod laci » Sob 17. Apr 2010 6:44:11

jovan píše:Tu sú moji.http://www.youtube.com/watch?v=_saqnu2TwIsNádrž je síce strohá ale o ňu nejde. :talk

Hmm, pekiné kúsky ;)
Obrázok užívateľa
laci

Been thanked: 0 time

Poslaťod jovan » Sob 17. Apr 2010 8:25:03

laci píše:
jovan píše:Tu sú moji.http://www.youtube.com/watch?v=_saqnu2TwIsNádrž je síce strohá ale o ňu nejde. :talk

Hmm, pekiné kúsky ;)

Dík za pochvalu,ešte sú mladé.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod Aldebaran » Sob 17. Apr 2010 20:36:45

nádherné ryby, keďže som doteraz živého alta nevidel, myslel som si, že ich od skalára ani nerozoznáš...fakt pekné ryby :yes

Možno by si sa mohol pochváliť viac, prípadne napísať o ich chove pár viet a pridať pár fotiek...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod jovan » Sob 17. Apr 2010 21:01:58

Aldebaran píše:nádherné ryby, keďže som doteraz živého alta nevidel, myslel som si, že ich od skalára ani nerozoznáš...fakt pekné ryby :yes

Možno by si sa mohol pochváliť viac, prípadne napísať o ich chove pár viet a pridať pár fotiek...

Ahoj,ja sa nerád chválim-som poverčivý.Ono je to fakt oproti bežnému skalárovi veľký rozdiel.Oni majú spoločné akurát tak rodové meno,a čiastočne aj tvar tela.
Čo sa týka toho prispievania,asi nedozrel ešte čas,tu na portáli reaguje na to zatiaľ menej ľudí a navyše si tu niekedy pripadám ako z inej planéty.A priznám sa ,že niekedy ani nemám chuť volačo napísať do fóra,pretože sa tu vždy nájde nejaký blbeček,ktorý mi zoberie na to chuť.Ale priebežne určite niečím prispejem,ak bude záujem a hlavne,aby to bolo aj čitateľné a prezerateľné musí byť na to čas. :talk
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod Aldebaran » Sob 17. Apr 2010 21:10:43

jovan píše:Čo sa týka toho prispievania,asi nedozrel ešte čas,tu na portáli reaguje na to zatiaľ menej ľudí a navyše si tu niekedy pripadám ako z inej planéty.A priznám sa ,že niekedy ani nemám chuť volačo napísať do fóra,pretože sa tu vždy nájde nejaký blbeček,ktorý mi zoberie na to chuť.Ale priebežne určite niečím prispejem,ak bude záujem a hlavne,aby to bolo aj čitateľné a prezerateľné musí byť na to čas. :talk

Tak ono to je hlavne tým, že si asi jediný,kto alty tu z fóra vôbec chová...Ale možno práve preto by bolo dobré dajaký menší článoček dať dokopy, keby to admin hodil na hlavný portál, možno by to pritiahlo aj fanúšikov altov k portálu...
No veď uvidíš ako ti to vyjde, ja by som si o nich prečítal rád...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Jirkaa » Ned 18. Apr 2010 23:19:34

Tak trh a odbyt , to je téma do kterého se rád zapojím :) ... když vidíte kolik stály Alty před rokem ..... 1000kč /kus v průměru .... dnes ? ... + - 200kč kus ... sám jsem měl sp.Nanay a nevidím na nich žádnou zvláštnost :) , koupil jsem je za 50kč kus , dali mi je místo Peru altum , a měl jsem je asi půl roku ... poté už se mi nelíbily navíc sme je nespároval z 5ks všechno samci , a když jsem je chtěl darovta nidko je nechtěl ... při cestě prodat mladé Geophágus "pindare" do vivária jsem je vzal sebou ... a ejhle .. dostal sem 150kč za kus ... koukal jsem jak puk , chovám G. pindare , mám teď 2 odchov + 3 v podobě jiker , tahle ryba se prodává za 200kč kus okolo 5cm , takže se mi to vyplatí je odchovávat když pak dostanu 100kč za kus ve výkupu nebo třeba 150 přes inzerát , ale vemte se co s običejnou skalárou amazonskou nebo peru altum ? prodává se dejme tomu za 50kč , výkuop může být tak 20kč .... vyplatí se to dělat ? já za 20 ryb dostanu okolo 2500 + - on okolo 500 .... Vtom podle mě vězí pes .
A ted ta poptávka ... Altumy stojí teď tak málo protože trh se nasití ... podobně jako u L sumců které taky mám ..... a stejěn tomu je to tak u Discusů ... prostě neni tolik lidí co si to mohou dovolit , poptávka klesá tudíž i cena :) , lidi jako např "já" ... nechci mít obyč rybu , mám G "pindare" zatím odchovávám jediný v Čr , o nikom dalším zatím nevím .... možná že někdo jo ... ale zatím nemám info , pak mám G . camopiensis ... to je celkem novinka v evropě + peckoltie L134 ... mám český odchov za 400kč kus .... jinak normálně stojí 1000 -1200kč . Něříkám že mám rby jen aby byly originální .... ale mám je pro to že jsou krásné :) ...
Tak ... očekávám vaše názory :) ... je to problem celospolečenský ... šup sem s názorama :)
Obrázok užívateľa
Jirkaa
V.I.P. člen
V.I.P. člen

Images: 1
Been thanked: 3 times

Poslaťod jovan » Pon 19. Apr 2010 18:48:05

Nazdar Jirko,dám aj ja jeden názor.Všetko je to otázkou ponuky a dopytu.Existujú ryby ktoré sú tzv.rýchloobrátkové ,tam cena je sporadicky menšia,avšak potreba je vyššia.Oproti tomu stoja ryby pomalyobrátkové,kde je cena vyššia ,avšak počet musí byť menší.Potom sú to u mňa menované tzv HIFI ryby,aktuálne módne,kde je cena ustrelená.Každá jedna ryba ktorá tu je bola a bude,vždy prešla všetkými týmyto tromi levelmi,skrátka to tak chodí.Existujú však aj nejaké výnimky.Je však na každom individuálne ,do ktorého levelu a s akou rybou a kde nastúpi.
Čo sa týka altumov veľa sa o nich popísalo a ešte aj píše,ja som mal dilemu si kúpiť český odchov,ale čím dlhšie som nad tým uvažoval,tak a to viem už dnes,že za českú odchovu tohto tvora by som nedal ani deravý groš.Nepýtajte sa ma prečo,lebo je toho viac a to by bol taký príspevok,že by som chtiac či nechtiac musel zdvihnúť zo stoličky staré vydry a to nechcem.
Sýtenie trhu : všeobecne áno, súhlasím,ale človek nikdy nevie kedy je trh plný.Trh sa väčšinou poje...e lacnými importami kde, sa potom na základe tejto ceny nastaví aj cena pre chovateľa,ktorá je vo väčšine prípadov likvidačná.Ak raz cena klesne už sa späť nikdy nevráti.Preto sa stále hľadajú nové druhy,lebo kde je cena malá je aj malý biznis.Je to choré,ale už začínajú prvé tlaky a odozvy ,veľký importéri už začínajú chápať že lepšie je podporiť domáceho chovateľa ako aziata,len je to pomalé a sú to skôr výnimky.Euro je teraz ustrelené niekde v :moon a všetci sa čuduj sa svete.Tým že okolité meny silnejú dražia aj ryby,ceny sa ale držia pretože ak raz....ale to som už písal. :hmm

Jirko ešte jedna vec,hľadám,resp.ktorého prísavníka/L-káča/by si doporučil do mäkkej a kyslej vody,aby nebol v dospelosti viac ako 15cm,trochu aj komerčne zaujímavý,v prípade jeho množenia,ale nie vo veľkom?Do L sumcov som ešte nezabrdol-nejako nebol na to čas,ale momentálne by som dákych aktívnych čističov prijal .... :think ,ale keď už tak nejakých "lepších"
No a aj vy ostatní,ak by ste sa mali rozhodnúť tak akých? :?:
Obrázok užívateľa
jovan

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pterophyllum cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia