od Aldebaran » Str 14. Apr 2010 13:28:13
existujú v zásade dva spôsoby- papieriky a kvapkové metodiky, ktoré sú oveľa presnejšie, ale aj oveľa drahšie.
Existujú papierikové testy, ktoré ti otestujú PH, KH aj GH, niektoré majú ešte políčko aj na nitráty. Tieto papieriky, pokiaľ viem, stoja okolo 15-20 eur za krabičku s 25 papierikmi.
Ja osobne by som to až tak neriešil, mám doma kúpené lakmusové papieriky na meranie pH(zo zdravotníckych potrieb), 100 papierov stojí tuším 3 eurá, ale tvrdosť ti to nezmeria.
Ak nechceš kupovať papieriky alebo kvapky (čo podľa mňa ani nie je veľmi potrebné, pokiaľ nechováš, resp. nemnožíš chúlostivé druhy), tak by som odporučil maximálne tak zavolať do miestnej vodárenskej spoločnosti, nech ti povedia či máš tvrdú alebo mäkkú vodu.
Inak, podľa mňa dôležitejšie ako samotná hodnota pH a tvrdosti je udržanie stability daných parametrov, čiže dopĺňať stále vodu z rovnakého zdroja a vyhýbať sa extrémnym zmenám. určite ryby budú lepšie znášať konštantne udržiavané pH 7,5 ako keď ti bude skákať od výmeny k výmene od 7 až do 9,5.