Základy chovu šnekáčov

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Základy chovu šnekáčov

Poslaťod Srp » Ned 17. Jan 2010 16:03:45

Stejne jako jsou ruzne druhy tlamovcu s ruznymi naroky na velikost akvaria, jsou i ruzne druhy snekacu. Nektere se citi dobre i v malem akva, jini potrebuji vetsi prostor. V narocich tak velke a rozmanite skupiny ryb bych rozhodne takto nezobecnoval.
Srp

Images: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod mlaka » Str 14. Apr 2010 10:58:45

môžem teda chovať 2 druhy šnekáčov aj pri dne 130x45 ?
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod LaciP » Str 14. Apr 2010 11:07:21

to mlaka: urcite pri tomto dne mozes mat dva druhy :nod
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Aldebaran » Str 14. Apr 2010 13:30:24

presne ako Laci povedal, to je pre tak malé ryby doslova obrovská plocha, tam by sa možno zmestili aj tri druhy, ak by si im šikovne vedel rozdeliť teritóriá s ulitami povedzme kameňmi alebo rastlinami.

Dva druhy na takej ploche úúplne v pohode :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10

Poslaťod mlaka » Str 14. Apr 2010 14:42:30

Ktoré by ste odporučili, Momentálne mám Lamp. multifasciatus 9ks, Cyprichromis voľne vo vode, v skalách 8x Julidochromis marlieri - čo poradíte ? Ešte by to niečo pekné chcelo....
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times

Poslaťod LaciP » Str 14. Apr 2010 15:24:29

ja by som tam dal buď Lamprologus ocellatus ´Gold´ alebo L.ornatipinnis...tie by sa spolu ani nepokrížili a myslím že celkom dobre dokážu spolu nažívať. Možny by si mohol porozmýšľať aj nad Neolamprologus caudopunctatus...nežije priamo v ulitách ale rozmnožuje sa v nich... :nod
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rado » Pon 19. Apr 2010 10:03:06

Práve som dostal za kapra čo ešte len chytím :lol: dve akvárka 80l a pod ním 60l v jednom stojane. Uvažoval som čo do nich dať, či gupky pre spestrenie alebo niečo iné. Bolo by niektoré s týchto akva vhodné pre šnekáčov? Čítal som tu pred nejakým časom aj o "princeskách" - ak si dobre pamätám, tiež rybka z tanganiky. Mohla by byť so šnekáčmi? Dík za info.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Aldebaran » Pon 19. Apr 2010 10:13:58

no trebalo by aj plochu dna udať, ale myslím, že do tej 80tky nejaké šnekáče by vošli...Najskôr multíci, tí sú na priestor najmenej nároční, ale určite aj iné malé šnekáče, len v menšom množstve.
Tá 60tka je už fakt na hrane, ale ak má veľké dno, tak by to bolo možné tiež.

Čo sa týka princeziek, tak tie do tak malého akvária nepatria ani sami(dorastú aj 10-12 cm) a so šnekáčmi už vôbec nie. Sú to pomerne veľké a agresívne ryby, šnekáče by sa pri nich neudržali v tak malom priestore
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Rado » Pon 19. Apr 2010 13:26:55

Tá 80-tka má dno 70x30, ak sa tam nemestia a malo by to byť trápenie, tak tam dám nejaké živorodky. Mám ich tu v práci a ak by som aj tu dotrepal 300-ku, tak by sme to tu s kolegom mali malé. Ak by sa tam dali nejaký nanominovať, čo by si odporúčal? O šnekáčoch iba teraz čítam, no a prečo neskúsiť aj niečo iné ako iba malawky. No nie?
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Aldebaran » Pon 19. Apr 2010 13:46:01

No, tak 70x30 je celkom pekná plocha, takže ak sa vyhneš "zbytočným" dekoráciám v podobe veľkých, resp. hocakých kameňov, tak tam môžeš celkom bez problémov chovať menšiu kolóniu multifasciatov, ja by som tam na začiatok dal tak 10, oni sa aj tak rozmnožia :mrk

Tiež by si tam mohol dať similisy, pre istotu povedzme že osem, lebo sa traduje, že sú náročnejšie na priestor. Ja ich mám 10 na ploche 80x35 s kameňmi a musím povedať, že ani neobsadili celé dno, takže určite aj viac by tam vošlo. Ale aj oni by sa ti mali časom namnožiť, takže menej na začiatok neuškodí.

Ocellaty a jeho bratranci meleagris a ornatipinnis sú už na priestor o dosť náročnejšie, osobne ich nemám, Laci, Karpatska a Belial ti o nich povedia viac, ale takých 6 by som si trúfol.

Brevisy sa tiež udáva, že sú menej priestorovo náročné, takže by som ich asi zaradil niekde medzi multíkov a similisy, ale osobnú skúsenosť opäť nemám.

Pre prvé dva druhy je treba veľa ulít, aj tri na jednu rybu by som rátal (ja osobne mám pre 10 similisov niečo vyše 50 ulít), ocellaty a brevisy sú z oblastí s menším počtom ulít, takže tam stačí aj menej, povedzme jedna až dve na rybu.
Jemný piesok na dno, nejaký menší filter a máš pekné malé akvárium so síce malými, ale veľmi zaujímavými a zábavnými rybkami :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia