Porovnanie rôznych druhov filtrácií

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Porovnanie rôznych druhov filtrácií

Poslaťod stiff » Pia 16. Okt 2009 19:12:49

Už dlhšiu dobu počúvam aj čítam o rôznych druhoch filtrácie, názory akvaristov sa rôznia, každý má svoj systém.. Zaujímali by ma vaše konkrétne názory a hlavne porovnania spôsobov filtrácie, typu výhody - nevýhody.. Kanistrové filtre, lepené biofiltre, čerp. hlavy+biomolitan, kompresor+elementkový (bublifuk) filter...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Re: Porovnanie rôznych druhov filtrácií

Poslaťod stiff » Pia 16. Okt 2009 19:26:00

keď som začínal,veľa som čítal o veľkých lepených biofiltroch pri veľkých akva - dnes viem, že stačia aj kanistr. filtre a videl som veľké (3000l) prerybnené nádrže šľapať aj na 2 čerpacích hlavách s neveľkým kúskom molitanu.. V chovničke mi to perfektne funguje aj na bublifukoch, napriek tomu, že niektoré akva má aj 500l a je riadne prerybnené a ryby sú poriadne krmené ;) Kam mierim? Na predajcov techniky, alebo akva na kľúč, ktorí si takýmito "odbornosťami" prihrievajú polievočku a profitujú na začínajúcich akvaristoch, akým som bol (asi ešte aj som) aj ja. Chcel by som vedieť vaše názory a skúsenosti k tejto, podľa mňa dôležitej téme ;) Beriem každý komentár
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Belial » Pia 16. Okt 2009 19:54:36

Ahoj, ja som zástancom kanistrových filtrov. Hlavne sa mi páči ich kompaktnosť a jednoduchá obsluha. Brácho má v 360l akva s diskami filtračnú hlavu s biomolitanom a nemá s tým žiadny problém, výhoda-žiadne hadice mimo akva a tým pádom mu to nemôže nikde "prdnúť", nevýhoda- pri vyberaní mu tečie znečistená voda späť do akva. No a bublifuky asi len v chovni hlavne kôli úspore elektriny (keby bola zadara určite by si aj ty radšej použil hlavu+molitan). Toť môj názor. ;)
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Sob 17. Okt 2009 20:54:30

Toto je naozaj zaujímavá téma a na dlhú debatu. Ja osobne preferujem dva druhy filtrov.

Filter - čerpacia s molitanom

Výhody: tento typ filtra je lacnejší ako napríklad neaký externý filter. Je výkonnejší ako bežné komerčné vnútorné filtre, nadimenzujem si filter presne podľa potreby k môjmu akváriu, menej časté preplachovanie molitanov, ľahká údržba

Nevýhody: zaberie miesto v akváriu, treba ho zakryť za dekoráciu - pozadie, aby nepútal pozornosť v akváriu.

Externý biofilter vlastnej výroby:

Výhody: výborná funkčnosť filtra, filter si nadimenzujem presne podľa potreby k môjmu akváriu, ľahká údržba, pri tomto filtry čistím biofilter iba raz za pol roka, za rok !

Nevýhody: zaberá veľa priestoru mimo akvária a treba ho zamaskovať, treba mať druhé menšie akvárium z ktorého si vyrobíte pomocou prepážiek vlastný biofilter, ak nemáte hladinu vody v biofiltry a v akváriu zarovno, treba riešiť problém s pretečením akvária, alebo prípadného zadretia čerpadla vo filtry.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod stiff » Sob 17. Okt 2009 21:11:26

ako som v úvode naznačil, v podstate chcem zistiť, že či je vlastne treba takýto veľký biofilter, keď akva dokáže fungovať podľa môjho názoru aj bez tých veľkých objemov filtračných hmôt :?:
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Rostratus » Sob 17. Okt 2009 21:20:51

Ja by som to asi zhrnul takto:

Môj názor je taký, že fungovať to bude či budem mať v akváriu veľký externý filter, alebo malý vnútorný filter z menším objemom molitanu ( samozrejme podľa veľkosti akvária). Obidva tieto typy filtrov dokonale vyčistia dané akvárium. V čom ja vidím veľký rozdiel je v čistení molitanov a údržbe.

Menší filter treba často preplachovať, lebo sa rýchlo zanesie. Keď si vyrobím dobre nadimenzovaný filter, kde mám veľa molitanu vydrží mi to X-krát dlhšie dokým sa mi molitan zanesie. Takže moja údržba akvária spočíva len v pravidelnom vymieňaní vody v akváriu. S biofiltrom nič nerobím až do vtedy pokým nezistím, že čerpadlo nedáva výkon aký by mal to znamená, že je molitan tak zanesený, že už dostatočne rýchlo nestíha voda pretekať k čerpadlu. V tom vidím je rozdiel. Inak sú efektívne všetky druhy filtrov.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Sob 17. Okt 2009 21:39:11

Veľký, zanesený biofilter predstavuje aj veľký zdroj znečistenia - malý filter síce častejšie čistíš, ale predstavuje aj malý zdroj znečistenia.. Malý filter vyčistíš, odkalíš, vymeníš časť vody a máš to čisté... Pri veľkom vymeníš vodu, odkalíš, ale filter nečistíš a ten má v sebe nahromadený bordel, ktorý aj naďalej znižuje kvalitu vody... Alebo sa mýlim?
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Rostratus » Sob 17. Okt 2009 22:05:42

To ako to popisuješ je logické.

Vlastné skúsenosti:

Pre 1350 litrové akvárium som vytvoril vonkajší biofilter s objemom 390 litrov. V ňom som mal biomolitan. Na takéto akvárium je biofilter až moc predimenzovaný. Mal som takú veľkú nádrž k dispozícii tak som z toho urobil filter. Celý rok som neodkaloval nahromadený bordel z filtra. Iba som pravidelne vymieňal 1/3 vody z objemu akvária. Po roku som išiel odkaľovať biofilter a v prvých dvoch komorách som mal nahromadený bordel vo výške asi 5 cm. Za celý rok bola voda úplne čistá, bez nálevníkov, bez výkalov v akváriu. Výkaly sa pekne rozkladali v nádrži, alebo ich nasal filter. Ryby fungujú bez problémov a bez menších náznakov, že by bola zlá kvalita vody.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod slamo » Sob 31. Okt 2009 22:40:36

ja mam vo svojej 300vke vonkajsi filter fluval X5 a uplne postacuje. dobre cisti. je tichy takze ani neviem ze tam je.
Obrázok užívateľa
slamo

Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Ned 01. Nov 2009 20:03:53

Asi pred 2 mesiacmi som prerobil k 1350tke vonkajší biofilter na menší. Pôvodný mal 390 litrov, nový menší má objem "iba" 100 litrov. Spustený je dva mesiace a funguje tak ako ten veľký. V pohodičke stíha a voda je rovnako čistá ako predtým.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 45 hostia