terrible píše:Možno mohli len trochu inak nazvať ten článok...
Moje skúsenosti s cichlidami začínajú i končia u ostriežika purpurového, no už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou na chov nejakých iných cichlíd. Ale chcem ostať u klasického spoločenského akvária, preto sa obzerám po iných trpaslíkoch. Aj preto názov článku veľmi oceňujem, pretože presne vystihuje to, čo som hľadal. A myslím si, že názov článku je volený práve tak, aby ho našli tí, ktorí o trpasličích mbunách uvažujú.
To, že som sa v ňom dočítal, že trpasličie mbuny prakticky neexistujú (v zmysle splnenia oboch podmienok, nie len rozmerov) ma síce nepotešilo, zato som dostal cenné informácie, aby som týmto smerom ani neuvažoval. Vďaka článku teda nebudem zbytočne kupovať rybky, ktoré by som potom musel vyhodiť, pretože silne pochybujem, že by som našiel niekoho, kto by si ich vzal (aspoň nikoho takého nepoznám). Samotný popis druhov vnímam už len ako úvod do problematiky mbún, pričom sa autorka zameriava na tie menšie.
Keď som sa pýtal na názor, nešlo mi ani tak o rozmery trpaslíkov, ale o to, či tam uvedený popis rodov a ich správania sa zodpovedá skutočnosti. Ale keď už sme pri tých rozmeroch, môžete mi prezradiť na základe čoho ste dospeli práve k týmto rozmerom? Pretože do 6 cm sa nevmestí ani spomínaný ostriežik.