Jak si zařídit pěstírnu ryb.

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Jak si zařídit pěstírnu ryb.

Poslaťod Bodis » Pia 02. Júl 2010 15:56:36

Myslel jsem rozplavovací nádrže.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod kofola » Pon 05. Júl 2010 11:05:47

Ja osobne mam rozplavovacky zariadene len filtraciou. Ziadny piesok ani kamene, kvoli odkalovaniu. Mam ich dost prerybnene a takto sa tam lepsie udrziava hygiena.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Bodis » Štv 14. Okt 2010 1:10:46

Zdravím. Předem mých postřehů k zařízení pěstírny ryb, bych chtěl poděkovat všem co se zapojili do této debaty. Nakonec jsem zjistil, že bych opravdu nebyl schopen finančně utáhnout ani menší pěstírnu a někteří z Vás měli určitě pravdu. Ono jedna stránka věci jsou pořizovací náklady vybavení, jako akva, molitany, kompresor (které nejsou až tak hrozné, jelikož jde o jednorázovou investici a ta je i z části návratná, při prodeji tohoto vybavení), ta druhá stránka věci je zajištění chodu pěstírny a náklady na energii. Největší nároky na finance je hlavně spotřeba elektriky. Měl jsem v provozu jen 7 akvárií, kdy v každém z nich jsem měl řešeno topení individuálně topítkem. Centrální vytápění jsem neměl jak zařídit, takže to bylo jediné řešení, jak udržet teplotu v akva. Nedávno jsem si propočítal kolik jsem na baráku spálil kilowattů a kolik mám zaplacených záloh. Z hrůzou jsem zjistil, že jsem 4.000,- kč v mínusu. Samozřejmě nemůžu říct, že je to jen provozem akvárií, ale určitě se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou. To nemluvím o kompresoru, který jsem nakonec koupil jen 20W (z původně plánovaných 100W) a ten jede 24 hodin denně. Poté také něco spotřebuje osvětlení, ale to by bylo to nejmenší. Dále je třeba mladým rybkám zajistit kvalitní krmivo, nejmíň třikrát denně, kdy při dnešních cenách kvalitních krmiv to taky není malá částka. V neposlední řadě je třeba počítat i se spotřebou vody, kterou také platím.
Takže když to shrnu, i když jsem věděl, že na tom vydělávat nebudu, v současné době nejsem schopen finančně utáhnout ani menší pěstírnu. Velkou měrou tomu přispívá naše ( česká ) politická situace, kdy se někteří páni rozhodli, že zaplácnou díry v rozpočtu 10 procenty platů státních zaměstnanců a dále taky tím, že společnost ČEZ si potřebuje rozdělit odměny a od nového roku bude zvyšovat cenu elektřiny o 13 procent.
V chovu tropheusů, ale budu určitě pokračovat i nadále a sem tam nějaké odchovy určitě nechám. Zrovna zařizuji akva 720 l, kde budou duboisky a kirschfleky.
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod kofola » Štv 14. Okt 2010 10:21:56

Bodis dufam ze si sa rozhodol spravne a nebudes toto rozhodnutie lutovat. Keby mne prisiel nedoplatok 4000 KC za elektrinu skakal by som radostou. Za minuly rok to bolo 510 €, pri zalohovych platbach 70€ mesacne. Zvysil som zalohove platby na 100€ mesacne a vychadzam so spotrebou len tak tak. Do konca roka vdaka zvysenemu vykurovaniu v chovni budem urcite este v minuse. A to v dome kurim plynom. Elektrinou len v chovni. Akvaristika nie je sranda. :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod vlastomenn » Štv 14. Okt 2010 10:30:38

uuuf tak to su naklady jak svina 510€ to je strasne vela to chces stale pokracovat?nehodili by sa financie na nieco ine?
Obrázok užívateľa
vlastomenn
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod kofola » Štv 14. Okt 2010 10:48:15

To nebolo len za chovnu ale za cely dom. 2x plazma, 3x PC, 2x notebook, zvaracka, cirkular, flexa, domaca vodaren, mikrovlnka, el. sporak, americka chladnicka (nekupujte zerie ako svina),pracka + vsetky ostatne male spotrebice a je nas v dome 5 ludi, takze stale je nieco zapnute. a samozrejme k tomu chovna + 3 akvarka po dome. Nie Vlasto nemenil by som za nic na svete. :D
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Bodis » Štv 14. Okt 2010 10:57:07

kofola píše:Bodis dufam ze si sa rozhodol spravne a nebudes toto rozhodnutie lutovat. Keby mne prisiel nedoplatok 4000 KC za elektrinu skakal by som radostou. Za minuly rok to bolo 510 €, pri zalohovych platbach 70€ mesacne. Zvysil som zalohove platby na 100€ mesacne a vychadzam so spotrebou len tak tak. Do konca roka vdaka zvysenemu vykurovaniu v chovni budem urcite este v minuse. A to v dome kurim plynom. Elektrinou len v chovni. Akvaristika nie je sranda. :lol:

No jo, ale to není finální vyúčtování, to je můj přepočet za 5 měsíců :lol: Jinak zálohy platím 2000,- Kč měsíčně, což je nějakých 80,- eur.
Jinak určitě toho nelituji, kdykoliv se k tomu můžu vrátit, vybavení si nechám. Tak samo nelituji toho, že jsem to alespoň zkusil ;) A jak jsem psal chovat trofíky bude i nadále, jen to nebudu přehánět s odchovy.
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod majky » Uto 28. Dec 2010 11:45:41

Ahojte chcel by som vydiet ako vyzera juskova nova chovna aj z rybami,co keby sem hodil nejake foto .jusko co ty nato?
majky

Images: 12
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod kofola » Str 30. Mar 2011 14:57:54

Takze je tu opat marec a vyuctovanie ze elektriku :lol: Ako som pisal vyssie tak som zalohove platby zvysil (skor elektrarne zvysili) na 100€ mesacne. Teraz prisiel nedoplatok 603€. No a potom sa venuj niecomu inemu ako akvaristike :lol: :lol: :lol: Zalohove platby zvasene na 163€ - uvidime o rok :?: :think:
Musim upozornit ze na prevadzku mini chovnicky s objemom necelych 5000L som minul za rok 450€. Namontoval som tam hodiny, aby som to mohol lepsie odsledovat.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod jusko » Str 30. Mar 2011 15:42:27

Já platím v 3 - izbovom byte 40€ mesačne.
1000 litrov mi funguje už cez rok a na konci októbra 2010 som spustil 3000 litrov. Vyúčtovanie je do marca 2011 a vracali mi 20€. :D
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia