128 L Amerika na kriminál

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
1
100%
2
0
Nehlasovalo
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 1

128 L Amerika na kriminál

Poslaťod Juraj1973 » Uto 07. Máj 2013 22:52:20

Názov nádrže: 128L Amerika na kriminál
Biotop nádrže: neviem či správne ale asiviac strednej ameriky a kúsok juhu
Rozmery nádrže (d x v x h): 800 x 400 x 400
Objem nádrže : cca 128 l
Dekorácia v nádrži: prírodný štrk jemný cca 2-4 mm, kamene, koreň väčší a menší, kvetináč
Filtrácia nádrže: vnútorný filter FAN2 (ide preč) a odo dnes JBL Cristalprofi100
Osvetlenie nádrže: 1x15W a 1 x 20W, 8h denne
Ohrievanie nádrže: 100W
Stojan pod nádržou: komoda Spevnená doskou (toho sa trochu bojím - jemne sa prehla)
Rastliny v nádrži:
Anubias barteri var. nana (na koreni) a asi Microsorum Pteropus (tiež na koreni)
Anubias (nejaký n adlhej stonke)
'Hygrophyla corinbosa (odrezok z iného akva bol dosť biedny keď som ho tam dával)
to v najlepšej kondícii vpravo v rohu neviem čo je
Jávsky mach a ešte nejaká kryptokoryna a jedna točená Vallisneria

Ryby v nádrži:
3 x Akara modrá (pár a jeden samec - chcem ho dať preč, no nemám kam - rád by som daroval)
3 x Dorsigera (mladé ryby mali by byť 2 samice a samec, chcem nechať pár)
2 x Thorichthys Meeki
1 x Herotilapia multispinosa

Krmenie rýb: mám ryby asi 3 týždne zatiaľ iba vločky ale chcel by som aj nejakou zeleninou či mäsom

Výmena vody: každý týždeň cca 30l

Poznámka k nádrži:
Toto bude poznámka asi k celej téme. Na začiatok všetkých pozdravujem nakoľko som tu úplne nový. Som totálny začiatočník a vlastne asi ani nie som akvarista či nebodaj cichlidár. Keď som bol dieťa, mal som akava so starším bratom.. vtedy nebol internet, možnosti, bol jeden chovprodukt v okrese, no chovali sme asi všetko.. od gupiek, cez mečúne, gurami, bojovnice, skaláre ale z toho obdobia si pamätám, že nám najdlšie vydržali akary modré a hnedé ... pred zhruba rokom som oprášil akvárium 72 L, ktoré som si kúpil pred 15 rokmi a po 25 rokoch založil akvárium.. nechal som si poradiť vo všetkom a teraz mám z neho fungujúce akva s neonkami , pandami a párom ostriežikov purpurových, po ňom som ešte založil 54 L s ramirezkami, ktore sa mi tam vytierajú no nič z nich.. zhruba pred mesiacom (asi aj viac) teda konkrétne v utorok po veľkej noci som si cez inzerát za smiešnu cenu za veľkého kriku manželky doniesol domov toto o ktorom píšem spolu s filtrom, svetlom, pieskom.. nebolo to veľkosťou celkom podľa mojich predstáv, ale nemám momentálne už žiadne voľné akceptovateľné miesto...

Keď som na jednom nemenovanom akvaristickom portály založil podobnú tému, po prvej rade ktorú som si nezobral k srdcu, som bol zdupaný pod čiernu zem a viacmenej odignorovaný... jasne že si uvedomujem, že tam mám asi strašne veľa rýb a 2 mutispinosy , ktoré som si tam objednal už bolo asi moc (jedna transport neprežila), ale zatiaľ mi to nevadí... mladé akary sa mi asi po dvoch týždňoch v čerstvo založenom akvárku vytreli, z čoho som bol unesený a tešil som sa z poteru, ktorý si vydržali chrániť pred treťou modrou akarou a polujúcimi mekki-ami 5 dní ..

neviem či sa to dá, ale túto konkrétnu tému by som chcel využiť nielen na prezentáciu môjho (asi trochu nevkusného) akva s premnoženou osádkou ale hlavne o pomoc či radu ohľadom jeho fungovania... vopred sa ospravedlňujem za moju neznalosť problematiky, svoju hlúpu tvrdohlavosť a situácie, keď možno nedostatočne využijem funkciu "hľadaj" ale čo som tu čítal, tak sa tu nájdu fajn ľudia, čo ma budú akceptovať a nebudú ignorovať poprípade zosmiešňovať ospravedlňujem sa taktiež za nekvalitné foto, skúsim sa polepšiť do budúcna ..vopred ďakujem a teším sa na vás
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Re: 128 L Amerika na kriminál

Poslaťod Rostratus » Str 08. Máj 2013 8:13:59

V prvom rade vitaj na portáli. Inak pekný príbeh. Názov témy ma trošku zaskočil... "kriminál" Normálne som sa to bál otvoriť. :chuckle Čo sa týka toho kŕmenia tak mäsom by som to určite neskúšal. Keď už tak neaké živé, sušené, mrazené ryby. Ale tie by si musel prispôsobiť veľkosti tvojích rýb. To, že to akva by sa zišlo väčšie ti asi napíše každý. Ideálne by bolo keby si tam neskôr nechal iba jeden pár.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Str 08. Máj 2013 10:33:11

Vitaj.
Akva malé, rýb viac ako dosť :-) ale v pohode. To je klasická choroba každého cichlidára :P
Ako napísal admin ... časom sa budeš musieť rozhodnúť ktoré ryby si nechať. Všetky si v čase trenia obhajujú dosť veľké teritórium a tak tam budeš mať stres. Mne sa z tvojej osádky najviac pozdáva Multispinosa no ako na schváľ máš len jednu. Je to podľa mňa naozaj zaujímavá ryba ktorá z uvedených mení najviac svoje zafarbenie od žltej, cez oranžovú až do tmavej, takmer čiernej v čase trenia. Len treba mať párik.
Niečo vymyslíš ..drž sa a nevzdávaj to ak prídu nejaké neúspechy. V tak malom akvárku bude niekedy náročné udržať všetko pod kontrolou.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Jules » Str 08. Máj 2013 10:34:41

Som rad ze si sa rozhodol dat svoje akvarko na toto forum. Lebo kritizovat dokaze kazdy, ale dobre poradit je ovela viac. Inak akary su pre zaciatocnikov velmi vhodne ryby. Litrov na cichlidy nemas vela, ale ked trosku pobrusis po fore, zistis, ze najdes aj krasne akvarka s podobnym objemom. Krmit masom sa ti vobec neoplati, lebo pri tvojom objeme akvaria si to odnesie velmi rychlo kvalita vody. Masom mozes krmit ryby pri vacsich akvariach a kvalitnej filtracii. Aj to ryby, ktore ho rychlo skonzumuju a zvysky nepodliehaju rozkladu. V tvojom akvarku si viem predstavit piesok, ulity a snekacov, ktory tam budu bagrovat :D Ale to je uz zas o inom, tak do zcichlidenia :D
Obrázok užívateľa
Jules

Images: 22
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Juraj1973 » Str 08. Máj 2013 11:52:37

Rostratus myslíš pár z každého druhu ?? :lol: .. ale vážne, aspoň dva páry nejakých rýb by som tam chcel nechať ..stále dúfam, že príde možnosť (vhodné načasovanie, finančná situácia) dať nejakú 300-500 ku buď na chodbu alebo do obývačky a bude to o inom ..chalani, ďakujem za reakcie.. ani si neviete ako "starého" človeka tých pár riadkov poteší.. mäsom som nemyslel odrezky ktoré mi nevojdu do guláša.. čítaval som o filé či trošku strúhaných slepačích sŕdc alebo niečom mrazenom ale to len občas a primeranom množstve a veľkosti ,lebo momentálne mi vločky zlikvidujú do pol minúty ;) ..v akava obchode cez ktorý som objednával multispinosy keď videli v akom stave bol ten samček, tak mi automaticky povedali, že keď to nerozchodí objednajú druhého.. akurát ma zaskočila ich velkosť, pôvodne to mali byť mladšie teda menšie.. tak teraz neviem, jasne že mať ju samú by bolo od veci, no pôvodne som ju chcel niekomu ponúknuť, no neviem či by ju chcel (dodanie samčeka som ešte nezrušil).. v prvom kole musím podarovať niekomu nezaradenú akaru modrú ... "šnekáce" ?? videl som tu vláknu o jednej 54-ke so šnekáčmi.. hneď sa mi zaleskli oči.. lebo tá moja taká na chodbe by sa mi v takom prevedení celkom páčila (bol by som aspoň trochu afričan).. ..ja viem že to nie je najšťastnejšie riešenie..

ak teda môžem tu, ešte sa chcem uistiť, včera som doložil ten filter JBL cristalprofi100 .. nakvapkal 3ml do neho sera filterstart a momentálne beží s pôvodným aqua Fan 2.. mali by bežať spolu 2 týždne alebo ho môžem vybrať aj skorej ? a ešte predposledná .. tento filter ma spolu 3 boxy (s rovnakým biomolitanom) myslíte že by som mal časom zmeniť aspoň jednú náplň na niečo iné (ako napr. na tiegranulky čo viažu baktérie, alebo niečo iné) ..posledná (táto odpoveď sa tu asi dá nájsť, no ak by sa predsa niekto našiel kto poradí priamo budem rád) - ten filter má tú hadičku na prisávanie vzduchu (teda asi okysličovanie) mám ju tam pripojiť, či netreba ?

ešte raz všetkým vďaka !
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod l_laco » Str 08. Máj 2013 15:00:25

Juraj1973 píše:ani si neviete ako "starého" človeka tých pár riadkov poteší..

Ak si ročník 1973 tak nehovor o starom človeku lebo tu pár ľudí urazíš :mrk

Juraj1973 píše: mäsom som nemyslel odrezky ktoré mi nevojdu do guláša.. čítaval som o filé či trošku strúhaných slepačích sŕdc alebo niečom mrazenom ale to len občas a primeranom množstve a veľkosti ,lebo momentálne mi vločky zlikvidujú do pol minúty ;)

osobne si myslím že ak kúpiš dva - tri druhy kvalitných umelých krmív od Sera, SAK, JBL, Tetra a doplníš to 2 -3x týždenne mrazenými patentkami, čiernym komárom, koretrou a podobne a budeš to rybám striedať, tak nemusíš vôbec žiadne mäso riešiť. Ako už napísal Jules, maso oveľa viac kazí vodu ako prírodné, mrazené krmivá alebo kvalitné umelé krmivá. A v tak malom objeme vody máš katastrofu zaručenú hneď po malom prekŕmení.

Juraj1973 píše: ak teda môžem tu, ešte sa chcem uistiť, včera som doložil ten filter JBL cristalprofi100 .. nakvapkal 3ml do neho sera filterstart a momentálne beží s pôvodným aqua Fan 2.. mali by bežať spolu 2 týždne alebo ho môžem vybrať aj skorej ?

len ho nechaj radšej dlhšie ako málo ...

Juraj1973 píše: a ešte predposledná .. tento filter ma spolu 3 boxy (s rovnakým biomolitanom) myslíte že by som mal časom zmeniť aspoň jednú náplň na niečo iné (ako napr. na tiegranulky čo viažu baktérie, alebo niečo iné) ..posledná (táto odpoveď sa tu asi dá nájsť, no ak by sa predsa niekto našiel kto poradí priamo budem rád) - ten filter má tú hadičku na prisávanie vzduchu (teda asi okysličovanie) mám ju tam pripojiť, či netreba ?

jeden, posledný molitan v smere prúdenia vody by som nahradil Sera Siporax - mini, určite sa tým zlepší kvalita filtrácie, no a nečakal by som na "časom" ale urobil by som to hneď kým sa filter zabieha. No a tá hadička na prisávanie vzduchu má tiež svoj význam, takže áno, zapojiť.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Juraj1973 » Str 08. Máj 2013 15:45:59

ospravedlňujem sa všetkým skorej narodením mladíkom (to blížiace sa okrúhle jubileum na mňa nejako dolieha) :cool a zároveň veľmi pekne ďakujem za všetky rady a postrehy :claps: :yes
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod simon » Str 08. Máj 2013 19:12:05

Tých skôr narodených mladíkov tu zopár nájdeš. Chlapi ostávajú stále tak trochu aj chlapcami. Tu ti všetci radi poradia. A veľa vecí si nájdeš na tomto portáli. Držím palce, nech sa darí. :yes
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Rostratus » Str 08. Máj 2013 19:12:55

Jubileum, takže budeš mať čoskoro 20r.? :D Ale nie robím si srandu. Možno ťa nepoteším, ale myslel som iba jeden pár ( v dospelosti). Keby bolo akva väčšie tak je tam viac možností. Tu sa budeš musieť trošku uskromniť. ( či chceš, alebo nie). Alebo potom tie spomínané Lamprologus, alebo Julidochromis, poprípade Apistogrammy.

To mäso by som naozaj neskúšal. Prečo nie mäso a hovädzie srdce nájdeš aj tu: viewtopic.php?f=21&t=187

K tomu kupovaniu rýb. Nechcem robiť antireklamu akvaristikám ( nie pre všetky to platí), ale osobne by som ti radšej doporučil kúpiť ryby priamo od chovateľa, alebo neakého známeho tu z portálu. Určite ich kúpiš v lepšom stave ako niekde v akva predajni.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Juraj1973 » Str 08. Máj 2013 21:22:09

... zatiaľ, dúfam že mi to prepáčite, ostanem pri tom čo mám.. keď budú ryby dorastať , alebo zbadám nejaké závažné problémy sľubujem že to budem nejako riešiť.. inak dnes som pozeral do chodby a do výčnelku v ktorom mám skrinky a dve menšie akva tak som si predstavil , že by sa dalo skrinky (nepravidelné) zrušiť , spraviť novú skrinku a nejaký rozmer 1500 400 500 by tam vydal.. (ale to bude chcieť trochu času, kým sa nejaké veci utrasú a.. však viete :- ) ...momentálne sa párik akár modrých zase natriasa tak som zvedaví... bojím sa však, že tentoraz ich multispinosa vyrušuje.. ani mi nepríde taká agresívna ako strašne zvedavá .. asi jej toho nápadníka nezruším a nechám si ho poslať.. priznám sa , prvý krát, keď som sa tu zaregistroval, tak som to tu len povrchne preletel a veľa vecí prehliadol.. a až teraz, keď tu nachádzam kopec zaujímavých vecí, že je to tu super ..keď som zháňal dorsigery, nevedel som ich absolútne zohnať, dokonca ani meeki v rozumnom okruhu tak ma oslovila otázka predavačky v našom akva obchode, že aké rybky zháňam, že vie objednať tak som jej dal 5 tipov a ona mi po pol dni odpísala že nie je problém ani v jednom.. tak ma to dosť milo prekvapilo a oslovilo. aj prvá várka bola bez problémov ryby, zdravé, pekné v dobrej kondícii a nemusel som po ne cestovať 100 km .. až tieto multispimosi ma sklamali.. jednak boli väčšie ako som očakával a boli spolu v jednom sáčku od rána do 18:00 a patrične to malo následky
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 58 hostia