Amazon 200l

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Amazon 200l

Poslaťod Dragovid » Uto 09. Okt 2012 20:34:37

Takže v marci 2012 som zdedil akvárium. Bol to kupovaný set s plastovým krytom s dvoma obyčajnými žiarivkami, filtrom AQUAEL FAN-3 a 100 watovým ohrievačom. Vtedy tam boli už len dva skaláre (Pterophyllum scalare) (predtým 4) dvaja pancierníčkova kropenatý (Megalechis thoracata) a Ancistrus sp. a dvaja ostriežikova purpurový (Pelvicachromis pulcher). Tak reku ostriežikov dám preč a idem robiť Amazonku

Pomaly som akvárko začal prerábať, dokúpil rastlinky a to aj také ktoré sa mi pre slabé osvetlenie neujali (miriophilum, cabomba, mayca) ale aj tie čo sa ujali. Tiež používam hnojivo Flora Daydrops, sprvu sa mi premnožili riasy, ale už sa akvárko stabilizovalo. Skúšal som aj CO2 z droždia, ale nepomohlo to rastlinkám, lebo svetlo predsa len chýbalo. Dokúpil som rybky - neónky (Paracheirodon innesi). Potom sa mi konečne podarilo zohnať ramirezky (Mikrogeophagus ramirezi) avšak pancierničky im žrali ikry, tak som ich dal do ZOO. Veľký samec skalára zabil toho druhého (zrejme samicu?) a tak som ho dal do ZOO tiež. Dokúpil som malé pancierničky zelené (Corydoras aeneus) a tetry krvavé (Hyphessobrycon eques). Skúsil som aj akary zelené (Nannacara anomala), ale samec mi žral neónky, tak šli preč. Hoc som si vravel že už skaláre nikdy, lebo v menšom akvárku mám s nimi zlú skúsenosť že sú agresívne voči sebe, nakoniec som to riskol. Povedal som si že skúsim využiť rozptýlenie agresivity ako u afrických cichlíd a kúpil som rovno ôsmich. Najhoršie je že v ostatnej dobe mi ramirezky začali kapať ako muchy zo 6. mám už len 3.

Ďalej som dokúpil nové žiarivky a teraz aj nový filter, ktorý je v zábehu kým sa v ňom usadia nitrifikačné baktérie. V kadiach sa mi už močí substrát od Rataja - Profi Soil a mám objednané nové echinodory. Takže akvárko čaká generálna prestavba, pričom ale chcem zachovať starú vodu, samozrejme filter a nechám aj trocha zo starého štrku naspodku pod Profi Soil. Tiež sa mi močia v malom akvárku korene z rieky, ktoré použijem pri prestavbe.

...Tak držte palce, potom dám fotky po prestavbe.

Aktuálna flóra:

Egeria densa
Anubias (pôjde preč)
Hygrophila siamensis (pôjde preč)
Ceratophylum demersum
rôzne Echinodory

Aktuálna fauna:

8x Pterophyllum scalare
15x Paracheirodon innesi
6x Hyphessobrycon eques
3x Mikrogeophagus ramirezi
1x Ancistrus sp. (pôjde preč)
5x Corydoras aeneus
20x slimáky asi kotúľky

Aktuálne vybavenie:

2x žiarivka 30w obyčajná + Sun Glo
vnútorný filter Eheim Biopower 200
ohrievač 100w
štrk kremeň cca 5mm zrnitosť

Aktuálne parametre:

9 dGH (vodovodnú vodu riedim dažďovou)
6,5 PH
NO3 okolo 20

Image1.jpg

Image2.jpg

Image3.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Dragovid

Images: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Amazon 200l

Poslaťod terrible » Str 10. Okt 2012 9:26:06

Nepíšeš síce aké má akvárium rozmery, ale už podľa litráže to nevyzerá veľmi vhodné na skaláre a už vôbec nie na 8 ks. Ale inak celkom v pohode.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Dragovid » Str 10. Okt 2012 9:55:40

rozmery sú 100x40x50 dxšxv (dá sa príspevok upraviť?). tak tiež sa nad tým zamýšľam či to bol vhodný krok s tými skalármi, ale pozeral som si na youtube videá a videl som akvárka 200l so 7. skalármi a šlo mi o rozptýlenie ich agresivity, lebo mám skúsenosť že ak boli v akvárku 4. tak nakoniec ostal len 1.

čo sa týka designu tak nie som zatiaľ spokojný, hlavne mi vadia rastliny ktoré nie sú pôvodom z JA.
Obrázok užívateľa
Dragovid

Poslaťod perchess » Str 10. Okt 2012 19:43:29

Aj keď je skalár miernejšej povahy ako mnohé iné cichlidy, predsa len je to cichlida. Ak si mal akvárko zariadené tak ako na fotke, tak jednoducho podriadené jedince boli dominantnému stále na očiach. A tak do nich rýpal. Ak by si mal perfektnú filtráciu, veľa zákutí (mikroteritórií) z dreva a rastlín, tak tých 8 skalárov by tam mohlo fungovať. Ale okrem toho už nič, max. 1 ancistrus alebo 3-4 menší corydorasi. No a v čase trenia by to tam bolo aj tak dosť husté.
Čudujem sa jednej veci: ak chceš biotopovú nádrž, prečo si kúpil mramorových skalárov? Klasická prírodná forma (tú čo si dal do ZOO Parku) je oveľa krajšia do takéhoto typu nádrže. Pokiať tam vhodnou dekoráciou vytvoríš teritóriá, tak 4 kusy tam nemôžu mať problém. A môžu tým pádom pri nich ostať aj tie tetry čo píšeš a ramirezky. A ak máš slimáky tie, čo vidno na druhej fotke dolu, tých sa zbav (korytnačky v ZOO Parku budú mať chipsy), nenormálne špinia vodu a zbytočne zaťažujú filtráciu.
No a vytrhať rastliny pôvodom mimo JA asi nie je problém....
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Dragovid » Str 10. Okt 2012 20:28:58

Dík za rady. Tak zopár skalárov pôjde asi preč postupne. Slimáky sa mi namnožili, už som ich raz riadne preriedil hmm a ako potrava pre korytnačky to nie je zlý nápad. Na inom fóre som sa dozvedel že agresivitu u cichlíd spôsobuje aj zvýšená hladina NO3.
Prečo mramorové? Lebo som chcel zmenu, čo si budeme hovoriť aj tak je to vychované niekde v Thajsku alebo v Nemecku, to akvárko s toľkými rastlinami aj tak je ďaleko od skutočného biotopu v amazonke - proste malo by tam byť menej rastlín, viac dreva a hlavne viac bordelu :)). Proste je to len cca biotopové akva, jakože. A tiež ma napadlo, hoc to bola len taká ničím nepodložená domnienka, či sa tieto viac vyšlachtené skaláre nebudú správať mierumilovnejšie voči sebe.
Obrázok užívateľa
Dragovid

Poslaťod perchess » Str 10. Okt 2012 20:46:59

Ono je otázne, čo sa považuje za zvýšenú hladinu NO3....
A záleží, aký bordel máš na mysli. Ak opadané listy, tak tie tam majú svoje opodstatnenie. Ale ak sa ti nepáčia, vôbec ich nemusíš dávať, výluh do vody ti urobí aj drevo, alebo môžeš dať listy do punčochy, ktorú zavesíš niekde do rohu, alebo spravíš výluh mimo akva a vyleješ ho tam. Ale na klasické skaláre (P. scalare) by som si starosti z výluhmi nerobil, stačí im ten z dreva. Dôležitá je teplota aspoň 24°C, pH pod 7 a kvalitná filtrácia, s ňou udržíš aj NO3 v norme. Aké máš parametre, meral si vôbec?
A čo sa týka biotopového akva - ide o to podmienkami a vzhľadom sa pokúsiť čo najviac priblížiť prirodzeným podmienkam. Ale ak nechceš alebo sa ti to nepáči, biotopové akvárko robiť nemusíš. Urob jednoducho spoločenské akva, kde sa ryby budú cítiť dobre. To je dôležité. Teším sa na výsledok, potom hoď fotky.
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod Dragovid » Štv 11. Okt 2012 10:58:55

no dajme tomu že mám teraz čosi medzi biotopovým a spoločenským :) parametre som predsa uviedol v úvode, asi si ich prehliadol. to NO3 som uviedol len orientačne, stále sa to mení a nemeriam ho stále..ale robím každý týždeň výmenu asi 15% vody. no a filtráciu nemám najlepšiu (vonkajší filter), ale dúfam že postačí aj ten vnútorný eheim čo mám teraz. hej viem ako je to s tým bordelom :) asi skúsim dať priamo do akva dubové listy, uvidím ako to bude vyzerať, aspoň zopár pre spestrenie, mohlo by to byť fajn, hoc mi asi budú vadiť pri odkaľovaní..hmm.
Obrázok užívateľa
Dragovid

Poslaťod perchess » Štv 11. Okt 2012 21:25:09

Zober celý konárik so 4-6 listami a pichni ho do štrku alebo zaves na bok akva na rybárske lanko. A nič ti zavadzať nebude.
A pokiaľ ti ten vnútorný filter dokáže držať NO3 na 20-25, tak môžeš byť úplne spokojný.
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod Dragovid » Str 24. Okt 2012 9:46:21

Obrázok užívateľa
Dragovid

Poslaťod perchess » Str 24. Okt 2012 19:50:23

No vyzerá to celkom fešne :yes Ja by som ešte pridal trocha dreva, ale to už záleží od tvojho vkusu.
Nech sa darí!
Obrázok užívateľa
perchess

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 57 hostia