Walcott píše:Hlavne by som potreboval poradiť ako by mal vyzerať prirodzený biotop pre ryby ako Thorichthys meeki, Amatitlania nigrofasciata, Rocio octofasciata, Cryptoheros sajica, Hypsophrys nicaraguensis čiže menšie cichlidy. Asi to bude hodne skál, veľa skrýš, málo rastlín aj to odolných voči vyhrabávaniu, štrk cca 1-3mm a hlavne či sa tieto konkrétne druhy a im podobné budú znášať. Viem že ich tam nebudem chovať na tony stačí mi pár spokojných párikov.
O prirodzenom biotope je ťažké hovoriť, vzhľadom na veľmi širokú oblasť, v ktorej sa tie ryby vyskytujú. Myslím si, že najlepšie je nechať pôsobiť svoju fantáziu a vytvoriť niečo, čo sa bude páčiť rybám a hlavne tebe.. Inšpiráciu treba hľadať napr. tu:
http://youtu.be/TkpgNBGa31wTie ryby sú naozaj veľmi nenáročné. Tvrdosť vody prakticky nerozhoduje, aj keď v domovine žijú v polotvrdej až tvrdej vode, v mäkkej vode stačí kontrolovať pH na 7 a všetko bude ok.
Čo sa týka rýb, H nicaraguensis nie je veľmi malá cichlida (v porovnaní s napr. nigrofasciatom), pozri napr tu:

Je to veľmi teritoriálna cichlida, ktorá nie je veľmi vhodná k menším rybám, skôr by som ju kombinoval k rovnakám a väčším ako je ona sama, hoci samica je o dosť menšia ako samec... Samec je ale v čase trenia dosť drzý a dotieravý, dokáže rybu uštvať.. Ostatné menované ryby do tvojho akva sú ok. Skús sa pozrieť aj po nejakých raritkách ako je napr. rod Theraps, Cryptoheros cutteri, panamensis, spilurus...
Walcott píše:Možno vás niektorých aj prekvapuje prečo práve tieto druhy takpovediac nezaujímavých cichlidiek, ktoré ako by niekto povedal sa "vytrú aj v záchodovej mise" a stoja smiešne peniaze, no už od malička ma fascinovali a kedže som začiatočník nemám chuť na afriku ani veľkú ameriku aj kôli malej nádrži a mám taký pocit že sa na ne trochu zabúda tak aspoň vyplním tú medzeru.

Nie je pravda, že sú to "takpovediac nezaujímavé cichlidky". Sú len najbežnejšie z malej ameriky. Aj keď v dnešnej dobe ich už robí málokto, takže je možné, že za chvíľku už také najbežnejšie nebudú...

Určite majú svoje čaro. Ich cena je nízka, lebo takpovediac na nich začínal každý chovateľ ameriky a pomerne jednoducho sa množia. Aj keď už aj tá cena naberá pomaličký iný smer

. Skús sa ale pozrieť na vyššie spomínané raritky (je ich oveľa viac ako som spomenul..) a uvidíš, že zohnať ich v našich končinách je obrovský problém. Tejto skutočnosti potom samozrejme zodpovedá aj ich cena, tá už je niekde inde..