admin píše:jovan píše:Ja mám chovničku 5,5x4m/ 6000l/ a kúrim len 500W odvlhčovačom a mám teplotu 27C a elektr.spotr./mes cca 40 eur a v tom sú aj svetlá,kompresor,čerpadlá.
Ty celú miestnosť vykuruješ len tým odvlhčovačom? Akú tam máš teplotu bez kúrenia? Ak to nieje tajné napíš mi prosím ťa, aký to máš odvlhčovač. Skúsim sa naň poobhliadnuť. 500 W nieje veľa oproti 2000 W....
Áno celú miestosť Je tam síce aj malý panelový radiátor 1článk.60x60 ale ten pustím len vtedy,ak vonku teplota klesne pod minus 10 a to aj len na chvíľu....Za rok tam mám maximálne na merači 100 jednotiek a to je nic,boli zimy keď som to nepúštal vôbec.Bez zapnutého odvlhčovača tam je asi22-23C.Odvlhčovač je AXIONE-je to čína a 2 roky do zadu stál asi 9000sk.Vykurovať priestor je asi 3-5x lacnejšie ako kvapalinu,pretože koeficient účinnosti medzi kvapalinou a vzduchom je ak si dobre pamatám 7:2 ale na tom nezáleží.Akékoľvek vyhrievacie teleso má v sebe vstavanú záťaž,takže teplo vzniká vlastne ako strata energie pri prechode prúdu,takže je to o ničom.
Pri odvlčovači ti ventilátor spolu s médiom chladí plochu kde sa zráža voda zo vzduchu,a pri tejto výmene nastáva energia ktorá je vlastne teplo.Zároveń vzduch ohrieva a vysušuje,takže sa teplo udrží vo vačšej koncentrácii.Odpadný produkt,u mna cca 15L/24h vody sa dá znova použiť buď ako odparok,alebo pre výter rýb do makkej vody.