Bavíte sa tu o blbostiach, ktoré si každý vychytá sám... Podstatná otázka pri výbere a poradí filtr. médií spočíva v hustote, skladbe a veľkosti chovaných rýb, tak isto v štýle a kvalite kŕmenia. Ak chovám veľké množstvo malých rýb a kŕmimich drobným krmivkom, nezanesiem si hustý molitan tak rýchlo ako keď kŕmim veľké ryby mäsovými granulami. Vtedy sa mi vytvorí za 2-3 dni vrstva blata, prietok sa takmer znuluje a všetko kysne. Otázka znie, načo mi je napr. 10l siporaxu ak mám upchatý predfilter a prietok sa mi zníži z 2000l/hod na 200l/hod. Funkčnosť a efektivita toho siporaxu je potom takmer zanedbateľná a celý filter funguje ako obyčajný predfilter. Ak pustím do siporaxu bordel a dám tam dostatočný prietok a kyslík, tak mi ten siporax bordel rozkladá v podstate hneď. Nakŕmim baktérie, ktoré sa namnožia presne tak, ako je potrebné, aby to rozkladali. Kecám? Nekecám. Mám v prevádzke 5 veľkých filtrov plných siporaxu a čistím to raz za 1,5-2 roky. Neviem si predstaviť, že by som to mal každý týždeň (nie deň) otvárať a čistiť molitan... Proste to šľape, voda je čistá atď. Len ak do toho nepustím bordel, tak sa mi to nezabehne a nebude to filtrovať. Keramika je dobrá vec, ale zastaralá už.
K fitrom a médiám ešte jedna vec. Kto ste s tým ešte neprišli do kontaktu, divili by ste sa ako dokážu fungovať vo filtroch slimáky. Vežovky a kotúľky. Perfektná vec. Vyžerú možno aj 70% bordelu a uvolnia póry, čiže v podstate zvyšujú, alebo udržiavajú výšku prietoku. Jednoducho sa to nezanáša.
K zeolitu:
Regenerácia zeolitu je podľa mňa blbosť. Prečo? Lebo sa tvrdí, že sa to regeneruje soľou. Problém je v tom, že morskí akvaristi ten zeolit menia tak isto ako aj my. Nikto to neodsledoval. Proste ak to dám do akvárka, za cca 1 deň (podľa množstva a zaťaženia) mi stiahne NO3 z napr 100 na 10 alebo až na 0mg/l.. Záleží na frakcii zeolitu, na umiestnení. Ak je to vo filtri na dobrom prietoku tak sa účinok X krát znásobí a zrýchli. Až mi tie NO3ky začnú stúpať, tak zeolit treba vymeniť. Toť vsio. Pri bežnom akvárku na bežných rybách pri bežnej výmene vody je jeho opodstatnenie podľa mňa zbytočné. T.j. ak chovám cichlidy, ktoré si nevyžadujú extrémne podmienky na rozmnožovanie (čo sú asi všetky čo tu na portáli chováme) a normálne mením vodu a starám sa o akva, tak mi hladina NO3 nepresiahne 50mg/l (aj to som prehnal). A to je v absolútnom poriadku. Jeho využitie by som videl vtedy, ak by som mal vtupnú vodu s vysokým obsahom NO3 (napr studňa) a už táto voda by mojim rybám z tohto hľadiska nevyhovovala. Alebo vtedy, keď chovám ryby, ktoré sú naozaj náročné (odchyty a pod) a chcem aby boli 100%tné atď.. Alebo vtedy, keď z nejakého dôvodu nemôžem meniť vodu a normálne sa starať, tak si pomôžem znížením NO3 atď. Otázkou ale zostáva, čo všetko okrem dusíkatých látok ešte zeolit ťahá a či to je pre ryby z dlhodobého hľadiska ok. Hmmm?
Mám doma zeolit 25kg vrece. Je otvorené už asi 2 roky. To je posledný krát, kedy som ho použil.. Netvrdím, že by sa to občas v niektorých akvárkach nevyplatilo, ale asi som lenivý...