Lina,
vyhoď to aktívne uhlie! Nemyslím do koša, ale z filtra von. Aktívne uhlie sa používa len na konkrétne účely, ako napríklad na odstránenie zbytkov liečiv a podobne, určite nie ako dlhodobá filtračná náplň. Ono totiž odstraňuje z vody aj kopu užitočných látok. Tie riasy môžu byť aj dôsledkom toho uhlia... Ak Ti bude ľúto nevyužitého miesta vo filtri, môžeš to uhlie nahradiť napr. biomolitanom, prípadne nejaké tie super-tuper filtračné hmoty, ako plastové guľôčky, či keramické valčeky a podobne, ale pochybujem, že by urobili oveľa lepšiu prácu ako biomolitan.
Vykašli sa na akva bez svetla, veď som Ti to písal. Zatemnením akvária síce riasy porazí, ale zároveň tým nič nezistíš a za nejaký čas ich budeš mať naspäť, čo si si už aj sama vyskúšala.
Takže znova, bod po bode:
- vybrať aktívne uhlie z filtra – dnes
- vymeniť 50 % vody + odkaliť dno – dnes
- prestať kŕmiť – dnes
- opakované 2-4 výmeny 50 % vody – zajtra, pozajtra, popozajtra a popopozajtra
- následné výmeny vody 30-50 % - raz za týždeň, max dva
- sledovať, či sa rybky pasú na riasach - stále
Ďalšia činnosť závisí na tom, čo vypozoruješ. Ak pôjde všetko tak, ako si myslím, tak za takých 3-5 dní o hlade a denných výmenách vody, by malo začať rias ubúdať, alebo aspoň by nemali pribúdať (to môžeš overiť tak, že jeden kameň odriasiš v Save a uvidíš, či zelenie). Po tých 3-5 dňoch môžeš začať aj trochu kŕmiť, teda ak sa budú pásť na riasach a ty už nevydržíš, ale veľmi striedmo a riedko (tak raz 2-3 dni) a postupne, keď bude riasy ubúdať, tak aj častejšie, ale určite menej! Pamätaj, že ak rybky, čo máš sú mbuny, tak riasožravé rybky v akváriu máš.
Či je výmena 50 % vody raz za mesiac dosť si netrúfam povedať, ja mením každých 14 dní asi 50 %, ale všetko závisí od počtu (a druhu) rýb a rastlín (ktoré Ty nemáš), intenzite osvetlenia (u Teba slabá) a intenzite hnojenia (u Teba kŕmenia). Sama si musíš nájsť ten správny pomer toho, koľko kŕmiť a ako často meniť vodu ako i koľko jej meniť, žiadny vzorec na to neexistuje. Ja odporúčam začať 50 % vody týždenne a postupne možno uberať objem vymenenej vody a prípadne aj predlžovať interval výmeny. Je tak ľahšie zbadať zmenu (teda objavenie sa rias) ako naopak, keď je akva plné rias, môže zmena k lepšiemu trvať od niekoľkých dní po niekoľko týždňov. Prípadne aj niekoľko rokov, keď sa nepodarí nájsť príčinu
Keď udržíš vo vode nízky obsah živín jej pravidelnou výmenou + obmedzením kŕmenia, riasa musí ustúpiť. Keď si k tomu pridáš, že si na nej rybky pochutia, tak musí ustupovať ešte rýchlejšie. Tie opakované výmeny vody sú kvôli tomu, že keď rybky začnú spásať riasu, budú naďalej kadiť výkaly, čo sú tiež živiny, len v oveľa menej lákavej podobe
Samozrejme, rias sa nikdy nezbavíš úplne nezbavíš - je to prirodzená súčasť akvária, ale je rozdiel keď kameň zozelenie za pár týždňov alebo za pár mesiacov...
Ja som zákal nikdy nemal, to poukazuje na zlú filtráciu (môže to byť tým uhlím) a/alebo prekrmovanie. Nezabudni, že rýchlosť skonzumovania stravy je len jeden z ukazovateľov množstva krmiva. Ak rybky nezožerú všetko je to iste znak prekrmovania, ale aj keď krmivo zožerú rýchlo, môže ho byť zbytočne veľa. nezabúdaj ako spieva Elán – "To moje telo by stále jedlo, ..."
Telo rybiek by tiež stále jedlo, a potom kadilo, a tým zásobovalo riasy potravou...
Hoci, jeden zaručený návod na akvárium bez rias existuje – vypustiť vodu