Zdravím všetkých ! Toto je môj prvý príspevok (okrem vizitky teda) a tak vás poprosím o zhovievavosť.
Hoci mám momentálne doma 54-ku od Diversy, od júla po prerábke bytu, si chcem doma zriadiť nádrž s Cichlidami.
Pôvodne som chcel akvárium o rozmeroch 120x50x50, avšak som zistil, že po stavebných úpravách, ktoré sú nevyhnutné, budem musieť zľaviť z veľkosti akva. So smutkom som musel skrátiť dĺžku a nemôžem ani zväčšiť šírku, takže na radu kamaráta som zdvihol výšku. Izba kde má byť akvárium pri stene má rozmery 3,40 m x 2,50 m a musí tam vojsť ešte manželská dvojposteľ, takže veľa manévrovacieho priestoru nemám.
Takže momentálne naplánované dispozície sú takéto:
Nádrž: výroba na zákazku o rozmeroch 100x50x60, rovné, hrúbka skla 8
Stojan: stolík pod akvárium od Diversy SOLID100 (100x50x75 f:wenge)
Kryt a osvetlenie: plastový SELECTO, 2x30W, T 8, f: čierny
Filtrácia: vonkajší filer od JBL CristalProfi e1500
Pozadie: 3D od Diversy "koreň a skala" (prišiel mi krajší a plastickejší ako len "skala")
Dekorácia: tufové kamene s otvormi - od kamaráta z jeho Pet-shopu
Piesok: biely kremičitý 1,3 mm
Ohrievač: ATMAN 350w
Teplomer: UniStar digitálny + Resun-Slim sklenený (kontrolný)
Osádka akvária: - tú som práve ešte exaktne neriešil. Aj keď určite by som tam chcel mať Pseudotropheus demasoni, Labidchromis sp. "yellow", ale čo sa počtov týka, budú sa musieť určite "okresať" z pôvodne zamýšľaných 30 ks.
Zatiaľ mám doma len filter (bol v akcii). Stolík, kryt a 3D pozadie sú objednané cez obchod (dodacia lehota 4 týždne). Samotnú nádrž budú vyrábať na objednávku (dodacia lehota 1 týždeň). Ostatné ako piesok, kamene, ohrievač a teplomery si kúpim u kamaráta v jeho predajni.
Nechcem kopiť veci doma predčasne, lebo sa bude prášiť a ani to nemám kde uskladniť v mojom 1 a 1/2-izbovom byte. Rybky majú samozrejme čas po zábehu akva.
Skúste to niekto zredigovať a poradiť, či by to mohlo takto byť. A hlavne čo sa rybičiek a ich počtu týka. Staré akvárium mám rok a pol a tak čosi som o akvaristike pochytil, avšak v afrických cichlidách som úplný nováčik.
Pre Malawi som sa rozhodol preto že:
- rybičky sú nádherné farebné, väčšie a dajú sa chovať vo väčšom počte
- odpadá náročná úprava vody, hlavne čo sa tvrdosti a ph týka (u nás je voda z vodovodu tvrdá a zásaditá: ph=7,6 ;kH=10 )
- minimálna flóra: nemusím pridávať CO2
Vopred ďakujem za rady.