Aké ryby dať do cca 250ky? Chcem ju mať ako biotopnú nádrž.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Aké ryby dať do cca 250ky? Chcem ju mať ako biotopnú nádrž.

Poslaťod Minďo » Str 15. Máj 2013 13:43:47

Zdarec páni a možno aj dámy :D som tu nový registroval som sa tu lebo dobrých rád nie je nikdy dosť a učíme sa celý život :geek: Chcel by som poradiť aké ryby dať do cca 250ky chcem ju mať ako biotopnú nádrž... Budem tam robiť pozadie z kameňa (experiment) do 600vky som robil klasické do PS dosiek, živica a pieskovanie ..... Bude to v podstate kameň poprekladaný cez seba a nabodovaný silikónom aby sa mi to nezrútilo, vytvorím tam kopec menšíich aj väčších jaskyniek a chodieb, dozadu chcem dať čiernu tapetu piesok dám nejaký klasický, možno biely mramorový štrk uvidím ešte + nejaký koreň no a tam končím neviem aké ryby by tam boli vhodné rozmýšľal som nigrofasciaty tie majú radi také schovávačky ale poprosil by som vás keby ste mi povedali aké ryby by ste tam dali vy a prečo (podmienka je, že musia to byť amerikánci :heart ) Ďakujem vopred za rady
Minďo

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: cca 600 L Amerika

Poslaťod Minďo » Str 15. Máj 2013 13:45:46

fuuu a pozerám pokafral som nadpis témy - ospravedlňujem sa ale neviem to opraviť ak by sa dalo prosím admina o opravu nech je to k mojej otázke, ešte raz sorry :angel:
Minďo

Poslaťod l_laco » Str 15. Máj 2013 17:42:37

Nechcem byť nepríjemný, ale asi budem.
Píšeš o "biotope" a jediné čo riešiš je aké ryby ... nejdeš na to nejako opačne?
Čo tak si najskôr nejaký biotop vybrať, naštudovať si o ňom čo najviac, a to hlavne parametre vody - teplota, pH, tvrdosť, potom ako vyzerá - či to je jazero alebo rieka, skalnaté alebo s množstvom koreňov, no a popri tomto základnom vzdelávaní sa o určitom biotope určite prídeš na to aké ryby tam žijú a z tých i potom vyberieš podľa veľkosti, potravinovej špecializácie a správania.
Je fajn že si sa rozhodol pre "ameriku", predpokladám že strednú, no určite si si všimol že je to veľké územie a jednotlivé biotopy sa môžu líšiť... preto by som prehodnotil zámer robiť biotop a skôr by som si pozháňal rybky ktoré sa v tak malom akvárku znesú, čo bude asi tak či tak problém. Aj "malé" nigrofaciaty dokážu zabrať takéto akvárium na celej ploche keď sa budú vytierať, nepatria zrovna k mierumilovným rybám. A vytierajú sa pomerne často ... no držím palce.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod simon » Str 15. Máj 2013 19:46:57

Laco ti poradil presne čo máš robiť. Musíš sa rozhodnúť čo chceš, naštudovať, prehodnotiť a potom riešiť. Nie je na zahodenie vedieť, akú máš vodu vo vodovode, prípadne v studni. Tu na portáli nájdeš veľa potrebných a dobrých informácií. Musíš mať vytvorené v akváriu také podmienky, aké ryby (konkrétny biotop) potrebujú pre život. A hlavne tie podmienky (zloženie vody) udržať bez väčších výkyvov. :yes Držím palce.
Som len začiatočník a teraz pracujem na zriadení akvária. Ale niečomu som sa už priučil.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Re: Aké ryby dať do cca 250ky? Chcem ju mať ako biotopnú nádrž.

Poslaťod Rostratus » Str 15. Máj 2013 19:47:48

Vitaj na portáli Minďo. V takomto objeme moc rýb ( v dospelosti) nedáš čo sa týka ameriky. Neviem či to bude pre teba dostačujúce, ale v tejto nádrži by mohol prosperovať neaký pár jedného druhu rýb. Ale počítam, že ich tam chceš mať čo najviac. Nigrofasciaty sú podľa mňa úplne nenáročné ryby. Pokiaľ tam dáš neaké kameňe+korene, bude sa ti to množiť jedna radosť. Čo sa týka čo dať na dno, tak to je ťažšie. Pokiaľ to chceš mať biotopové, tak musíš mrknúť v akej oblasti Nigrofasciaty reálne v prírode žijú a podľa toho vyberať. Tak ako ti písal Laco.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Plzenaak » Štv 16. Máj 2013 10:11:45

Ahoj,
mám podobné akvárium se střední amerikou. Jestli chceš do tak malého akvária rybky rodu amatitlania (nigrofasciatus) nebo Cryptoheros (sajica, panamensis, atp.), tak počítej s maximálním obsazením 2 páry na akvárium plus nějaké živorodky. Když se rybky třou, bývá v akváriu hodně rušno. Možná je rozumnější zvolit Ameriku jižní. V 250 litrech bych si dokázal představit menší skupinku Geophagus steindachneri (asi jen jednoho samce) plus pár Akar hnědých nebo laetacara thayeri. Nedávno jsem viděl inzerát na krásné akary Ivanacara adoketa. Možností je mnoho.
Plzenaak

Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Minďo » Pia 17. Máj 2013 14:31:48

Ahojte tak v prvom rade dík za rady a aj zdravú kritiku a dík admin za privítanie :-D ... Jasné chápem nemám to domyslené, to je v podstate pravda preto som sa registroval na toto fórum videl som tu ochotu poradiť tak prečo sa nezaregistrovať a nezačať diskutovať .... Laco ide aj o to, že ma zaujímajú ryby ake dať do akva preto lebo mám k dispozícií pekný plochý kameň rozličnej hrúbky a dalo by sa z toho urobiť krásne prirodzené pozadie typu skalnatý útes. Nigrofasciaty som už choval dávnejšie takže o ich správaní viem sú to taký teroristi hehe .... Takže biotop by mal byť skalnaté jazero strednej ameriky a rozmýšľam nad tými nigrofasciatami alebo nejaké menšie akary, páči sa mi aj cichlasoma mekki ... Rýb tam nemusím mať veľa. Zajtra ak bude čas začnem robiť to pozadie tak vám to zdokumentujem a nahádžem sem foto, ak na to prídem ako :D A prijímam ďalšiu kritiku a aj rady :-) pekný deň
Minďo

Poslaťod l_laco » Sob 18. Máj 2013 12:10:54

Nie všetko je kritika.
To, že nedostaneš hneď pochvalu za to ako to máš super vymyslené neznamená, že to je celé zle. Ale ak je niečo dokonalé, už neni čo na tom zlepšovať. Ak by sa TU našlo niečo dokonalé, tak by všetky príspevky k tomu boli len híííkanie a ochkanie aké je to super ... :wasntme Takže radiť sa dá len tam kde je čo zlepšovať ... snáď som to napísal zrozumiteľne.

Minďo ... riešiť osádku akvária podľa toho či máš alebo nemáš nejaký kameň nie je dobrý začiatok. Je fajn že vieš, že chceš ryby z Ameriky, že to majú byť cichlidy a že ich veľkosť sa musí poriadiť veľkosti akvária. Trošku môže byť problém, že Stredoamerické cichlidy sú dosť agresívne a teritoriálne a to aj tie malé. Na druhej strane zas cichlidy z Južnej ameriky potrebuju mäkkú a kyslú vodu, takže treba prihliadať aspoň na tieto dva aspekty. Zohnať malé druhy stredoamerických cichlíd nie je ľahké, najmä ak by si chcel iné druhy ako bežne chované Nigrofasciaty, Meeki alebo Sajica, či Multispinosa. Z Juhoamerických vôd je výber podstatne bohatší - rôzne akary, apistogrammy a pod. Ale ako som už spomenul, tieto ryby vyžadujú málinko iné podmienky - inú vodu. Taktiež nejaká kombinácia - Nigrofasciaty a akary mi nepríde moc vhodná. Najmä preto, že každá "akara" malých rozmerov je mierumilovná ryba a nigrofasciatus je dosť teritoriálny druh.
Ak by som ti mohol poradiť skus Meeki, Sajica a Multispinosa, no aj tieto druhy sú v čase párenia agresívne.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod Minďo » Sob 18. Máj 2013 15:50:27

Áno Laco napísal si to zrozumiteľne... Ja som od toho ani žiadnu pochvalu nečakal. Tie nigrofasciaty som nezamýšľal kombinovať s akarami myslel som to tak , že viac druhov akár do akva :think: Dosť si ma potešil s tou meeki pretože tá ryba sa mi páči odjakživa :yes ale zatiaľ som sa k nej nedostal a ak som ťa pochopil správne, mohol by som ju teda nakombinovať s multispinosou a sajicou z každého druhu jeden pár? 6 rýb na 250l by vo finále nemuselo byť až tak veľa podľa môjho laického úsudku :ugeek: Ak nemáš námietky k osádke tak moja dillema ohľadom osádky akva je vyriešená a predomnou je zakladanie akvária. Určite to pre vás zdokumentujem a nahodím foto k tejto téme.
Minďo

Poslaťod l_laco » Sob 18. Máj 2013 17:21:36

Minďo píše:6 rýb na 250l by vo finále nemuselo byť až tak veľa

Bude to veľa, hlavne čo sa rozdelenia teritórií týka ale treba to skúsiť. Aj moje akvárko je prerybnené a sú tam ryby ktoré by tam svojou veľkosťou nemali byť, myslím v dospelosti ...nuž ale zabijem sa? Páčia sa mi, chcel som ich a mám ich ... kým sa bude dať.
Obrázok užívateľa
l_laco

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 49 hostia