vladko píše:mozno sa mylim ale v podstate ja pouzivam taky kalkulator 1 ryba = 10l priestoru v AQ .. teda by sa dalo povedat ze 54l = 5 ryb.
Stero píše:vladko píše:mozno sa mylim ale v podstate ja pouzivam taky kalkulator 1 ryba = 10l priestoru v AQ .. teda by sa dalo povedat ze 54l = 5 ryb.
Beriem že si to sam sebe vyvrátil ale ja to doplním- riadiť sa tím že pre Apistogramu a pre Parachromis (alebo pre Demasonku a pre Fosochromis) dať rovnako 10 litrov vody je dosť mylné. Treba brať do úvahy maximálnu veľkosť ryby v dospelosti, nároky na množstvo (teda či je vhodne držať len pár alebo celú menšiu či väčšiu skupinu rýb).Je o trochu presnejšie sa riadi skôr na 1cm ryby je potrebné mať 1 -1,5 litra vody. Ak tam máš apistogramu ktorá dorastie napr do 5cm tak 1 rybka potrebuje približne 7,5l vody ale fosochromus so svojimi 30-35cm potrebuje aspoň 30-50l vody. To ale neznamená že vezmem jednu rybu a dám ju do presne toľkých litrov koľko mi vychádza. Pre ryby je rovnako dôležitý ak nie viac dôležitá plocha akvária ako jeho samotný objem.
S 54 l vody zabudni rovno na nejakú skupinu rýb ( isto zabudni na tropheusov) ak chceš mať cichlidy tak začni max 4ks maličkých apistogram. Tak aby sa ti vytvoril nejaký pár doplň ho potom nejakými malými tetričkami. A máš pekné aq.
Ja osobne napríklad sa neviem s úspechom starať o malé akvária. Väčšinou panuje laicky názor že čim väčšie aq tak tým viac roboty. Ale podľa mňa je to tak trochu naopak.
A ešte jedna poznámka to že aq ma 54 litrov neznamená že v ňom bude 54l vody. Niečo odoberie piesok , niečo dekorácia, filtrácia, ohrev, rastliny a výsledok bude objem vody 25-35 litrov.
Musíš si to spočítať čo áno a čo nie. Pokiaľ ťa to ale chytí (čo dúfam) tak ti na rovinu hovorím že každé aq je malé. Furt budeš chcieť väčšie a väčšie. A čo sa týka argumentov pre manželku radšej mať doma vášnivého akvaristu ako ožrana, gamblera a hulváta.
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 26 hostia