ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod heno96 » Štv 05. Jan 2012 19:52:08

kofola píše:Heno ty pouzivas nejaky zalozny zdroj? Potreboval by som pre istotu dat zalozny zdroj do chovne na kompresor. Zatial som ale este nehladal moznosti a nepozeral co trh ponuka. Mas v tychto veciach nejaky prehlad?

Teraz nemám oco nosil na skúšku domov, ktorá sadne a sadla až taká ktorá vyzerala už ako počítač a stála vyše 400€. Teraz už ale potrebujem na stálo lebo nám tu stále vypína ju elektriku aspoň 5-6x za mesiac.

to miroslav2740: záleži od toho aký si kúpiš.
Naposledy upravil heno96 dňa Štv 05. Jan 2012 19:59:06, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod stiff » Štv 05. Jan 2012 19:57:32

jovan píše:....Všetko záleží od pomeru týchto baktérií,teploty vody ,poréznosti filttračných materiálov ,ph,tvrdosti vody atď.Je tam príliš veľa faktorov,ktoré môžu ovplyvniť konečný výsledok,či katastrofu.Nedá sa to zovšeobecniť.Výpadok akejkoľvek filtrácie na dlhšiu dobu narobí škodu.Či sa to prejaví úhynom hneď alebo neskôr je myslím jedno.V každom prípade treba aspoň polovicu médiíí následne vypláchnuť a sledovať hodnoty vody...

Servis Jovan. :hi Napísal si to presne...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod miroslav2740 » Štv 05. Jan 2012 20:26:18

Ten záložný zdroj zatiaľ nieje nutnosť takže to nesúri ale bolo by dobré mať takú vec doma pre istotu. Skorej ma zaujíma ako od straniť následky vypnutia elektrického prúdu.
To: Jovan ďakujem za odpoveď.
miroslav2740

Images: 10
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod l_laco » Štv 05. Jan 2012 21:03:35

no chlapci, aká pekná debata sa nám tu z toho zvrtla, až mi je ľúto sa medzi vás vopchať :rofl ale musím ...

Najskôr by som chcel uistiť Miroslava, že ak ti doma vypnú prúd na 3-4 hodinky a potom zapnú a ty budeš zrovna mimo domov tak neurobíš nič, ale to neznamená že sa stane nejaká katastrofa... mám externý Fluval už od roku 2003, čístím ho 2 - 3 x za rok a zatiaľ sa mi z dôvodu výpadu elektriny nikdy nič nestalo... to skôr som si zapríčinil úhyn rýb vlastnou blbosťou ...

Ale ... mám iný dotaz na tých ktorý s domácimi filtrami majú skúsenosti...
Keďže na tých domácich filtroch je vlastne len jedna jediná závažnejšia vec ktorá mi prekáža a tou je tá, že hrozí že pri zanesení médií sa vyčerpá voda v komore kde je čerpadlo a to následne zhorí ... uvažujem ako tomu zabrániť, no zachovať podstatu toho filtra a napadla ma takáto myšlienka ....

Vopred prosím ospravedlňte tie čarbanice, ale rukou som to načmáral skôr ako v nejako programe ....
Klasický doma urobený filter vyzerá a funguje približne takto:

klas_filter.jpg

... voda priteká do prvej komory, preteká ponad a popod prepážky a cez filtračné média až nakoniec skončí v poslednej komore s čerpadlom ktoré ju vyčerpá späť do akvárka ... Princíp jednoduchý, všetci vieme prečo a ako to funguje... no ak sa molitan zanesie voda bude pretekať pomalšie, čerpadlo ale bude čerpať rovnako rýchlo a hladina bude v poslednej komore klesať a ak si to človek nevšimne čerpadlo zhorí ..alebo sa zadrie ...

Tak ma napadlo či by fungoval principiálne podobný filter, ale na stojato .... s tým, že voda bude pretekať samospádom cez molitany, čerpadlo bude na dne nádoby a vývod z čerpadla bude vedený cez molitany hadičkou ... všetko tak aby bola spodná komora zo všetkých strán uzavretá - sklom a z hornej hladinou vody vysoko nad filračnými médiami .... viď obrázok:

stoj_filter.jpg

Mne to logiku k tomu aby to fungovalo dáva ...
Ak nebude prístup vzduchu do komory kde je čerpadlo, tak v podstate tým že bude stále čerpať vodu bude vytvárať podtlak a tak bude ťahať vodu cez molitany aj keď už budú zanesené ... tým pádom by to malo fungovať podobne ako kanistrový filter, no s výhodou toho, že je to lacné, doma vyrobiteľné, nadimenžuješ si to podľa vlastných potrieb ... proste má to mnoho výhod rovnako ako klasický doma urobený filter.

Tak čo myslíte? Má to logiku? Skúšal to už niekto?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Been thanked: 44 times

Poslaťod huhu » Štv 05. Jan 2012 21:12:17

Ako chces technicky zabezpecit aby sa k cerpadlu nedostal vzduch a podtlak tahal vodu? Muselo by to byt cele uzavrete (mat "hadicu" na nasavanie aj vytok).
Muselo by to fungovat presne ako kanister.
aspon moj nazor... :)
huhu

Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod rybarik » Štv 05. Jan 2012 21:14:13

Pocuj kofola nechcem sa ta dotknut ale to tvoje porovnavanie biomolitanu a siporaxu len koli cisteniu je trochu mimo, nemyslis ? Ja osobne siporax len preplachujem a urcite sa nesnazim z neho vyplachnut vsetky tie kolonie bakterii ako to podla toho co si napisal robis ty. Porovnavat siporax a bimolitan ako si ho porovnal ako ty je podla mna ako porovnavat 2 jablka ktore navonok vyzeraju rovnako ale urcite je jedno kyslejsie :mrk
Obrázok užívateľa
rybarik

Images: 17
Been thanked: 1 time

Poslaťod l_laco » Štv 05. Jan 2012 21:29:36

huhu píše:Ako chces technicky zabezpecit aby sa k cerpadlu nedostal vzduch a podtlak tahal vodu? Muselo by to byt cele uzavrete (mat "hadicu" na nasavanie aj vytok).
Muselo by to fungovat presne ako kanister.
aspon moj nazor... :)

jednoducho ...
Nádoba ktorá tvorí filter nebude mať dolu žiadny otvor, čerpadlo bude celé ponorené pod hladinou, pod filtračnými médiami a výtok bude cez hadicu ktorá bude prechádzať cez filtračné médiá ... voda bude pritekať klasicky z prepadu u akvárka na vrch filtračných médií ... neviem to lepšie vysvetliť. Prítok vody bude rovnaký ako u bežného filtra ktorý funguje na ležato ... tam sa nič nezmení. Do filtra pritečie len toľko vody koľko sa z neho vyčerpá.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod huhu » Štv 05. Jan 2012 21:41:20

No obavam sa toho, ze ked to bude otvorene, tak nastane situacia:
filtre sa zanesu.
podla tvojej koncepcie by cerpadlo tlacilo vodu von zo spodnej casti.
akurat si myslim, ze namiesto novej vody si cerpadlo vtiahne vzduch. Vzduch prejde cez zanesene filtre lahsie ako voda.
A tak sa stane, ze cerpadlo vycerpe vodu von a ostane "na suchu" a to je presne ten pripad ako predtym.
Ak by si chcel zamedzit nasatiu vzduchu, muselo by to byt uzavrete.
huhu

Has thanked: 9 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod l_laco » Pia 06. Jan 2012 9:33:57

Škoda že sa do debaty nezapojí aj niekto iný .... stále mi akosi nejde do hlavy predstava že ak tam bue výška vodného stĺpca 40-50 cm aby si čerpadlo nasalo vzduch, to by už tie molitany museli byť extrémne znečistené a bude to vidno aj na vytekajúcej vode ...nebude mať dostatočný prúd ...

Ešte taká otázka ...existujú nejaké plavákové spínače? niečo čo zopne prívod el. do čerpadla keď hladina stúpne a vypne ho ak hladina klesne?
Samozrejme nemám na mysli čerpadlá do studní a nejakých veľkých objemov vody ..niečo čo by sa dalo použiť v akvaristike ... to by môj odpor voči home-made filtrom trochu zmiernilo :-)
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod nimho » Pia 06. Jan 2012 10:41:26

no k tomu filtru: ja si myslim ze fungovat by to ako tak malo, prepadovy filter - kolko prepadne tolko cerpadlo vytlaci von - v tej koncepcii na "stojaka". Najlepsie je vyskusat prax, nejake male cerpadlo, litrovy pohar, molitan a vyskusat :hi najlepsie vychytaju sa muchy takto.

k tomu plavakovemu spinacu: ja by som na to nesiel tak ako to maju ponorne cerpadla, skorej systemom plavaku aky je na wc, na kraj pripevnit pripravok so spinacom, z ktoreho pojde nejaka tycka s kuskom polystyrenu ( ako plavak ) a vybavene. Lahko vyrobitelne aj doma. V skratke som to napisal...ale myslim ze sa chapeme, ked tak mozem dat nakres nejaky...
Obrázok užívateľa
nimho

Been thanked: 2 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 72 hostia