Voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: VODA

Poslaťod jovan » Uto 27. Apr 2010 8:13:31

LaciP píše:to peto_bs: hlavne tam tu sodu nenasyp len tak lebo pri priamom nasypani do akva vody zreaguje a uvolnuje sa naraz vela cpavku :crazy: a to by nemuseli prezit rybky...sodu vzdy zarob do cistej vody niekde mimo akva a potom to tam vlej...ja davam 1 lyzicku na 25l vody vzdy pri výmene cize si udrziavam stále rovnaký pomer + 1 lyzicka soli tiez na 25l
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod LaciP » Uto 27. Apr 2010 11:32:20

Jovan dakujem ze ma opravis, co ja viem co sa to tam uvolnuje ked soda zreaguje. Dufal som ze sa najde inteligent co ma opravy a pevne som veril ze by si nim mohol byt ty kedze sa v tom vyznas a tvoje postrehy (ak opomeniem par zbytocnych hadok) boli vzdy skôr prinosom. Tak teda negulaj ocami a napis co sa stane ak by si priamo do pekne zabehnutej vody nasypal sodu...sam som zvedavi a vyvedies ma z mojho omylu, a nie len pregulat ocami...vopred dakujem :whew ...vieš ako to je lepšie byť blbec chvilu ako nim ostat cely zivot, preto budem rad (a to myslim vazne) ak sem napises co prebehne v akva za reakciu... :yes
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod jovan » Uto 27. Apr 2010 16:31:26

....v prvom rade offtopic,tvrdím len to o čom som skalopevne presvedčený,a nestrielam od pása čo si myslím.Riedenie roztokov sa robí z dôvodu rovnomerného rozptýlenia chemickej látky v novom prostredí.Druhým dôvodom je aby "skoky" pri úprave vody prebiehali plynulo pretože to ryby nemusia tolerovať a väčšinou reagujú zle ,a tým nemyslím iba cichlidy,ale všetky ryby.Akvárium je uzavretý veľmi malý priestor a oproti prírode sú takéto zásahy totálne "radikálne".Ak by ryby vedeli rozprávať......
O použití sodíka v akvaristike sa vedú nekonečné polemiky.Ja som svoj názor na tento prvok už v tejto téme napísal,pre mňa je najprirodzenejšie dvíhať ph a uhličitanovú tvrdosť koralovou drťou,korálovým pieskom,.....existuje mnoho spôsobov,ako sa vyhnúť sodíku.Pridaním hydrogénu uhličitanu sodného do vody NaHCO3 /tzv.sóda bicarbona/ nevzniká čpavok ,ale uvolňuje sa CO2.Pridaním akéhokoľvek hydrogénu /x CO3/ sa vždy uvolňuje oxid uhličitý /CO2/ a spolu s H2O tvoria slabú kyselinu uhličitú,ktorá zas ďalej rozpúšťa ďalšie prvky /Ca,Mg,...v závislosti v akom pomere,alebo zastúpení daná voda obsahuje voľné elektróny a inak rozpustné nie sú.Lepšie však je si to pozrieť napr.
Kód: Vybrať všetko
http://sk.wikipedia.org/wiki/Sod%C3%ADk

Ešte raz sa vyjadrím,voda je zložité prostredie ,pridávaním NaCl a NaHCO3 sa voda síce čiastočne upraví,aj keď neprirodzene,avšak pokiaľ musím tieto soli pridávať,tak podľa môjho subjektívneho názoru,je chyba niekde inde. :talk
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod Stero » Uto 27. Apr 2010 17:07:48

Presne ako píše Jovan s úpravou PH opatrne sám som nato pri svojich začiatkoch doplatil úmrtím niekoľkých mladých cichlíd. Mal som PH 6,8 a tak som sa vyľakal a rýchlo som tam prisypal sodabikarbonu. Ph stúplo naraz prudko na 8,4 a pár kusov rýb išlo hore bruchom. Dnes mám v Aq už vcelku stabilné ph a aj pri výmene a doplnení H2O 1/3 mi klesne max na 7,8 a tak to na dva krát dvíham na 8,2. Sodubikarbonu sypem do vedra z aq vodou a následne do vlepeného filtra a otial cez čerpadlo do AQ. Ryby sú vždy ok. PH dvýham o 0,2 po 24hodinách.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod peto_bs » Uto 27. Apr 2010 18:41:09

takze mam dat 1 kavovu lyzicu sidy bikarbony a 1 lyzicu morskej soli na 25 lirrov hej? a dam to do kybla a tam to rozriedim vsetko a este ta morska sol moze byt aj jodidovana ci len nejodidovana
peto_bs

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Matej » Uto 27. Apr 2010 23:08:11

LaciP píše:Jovan dakujem ze ma opravis, co ja viem co sa to tam uvolnuje ked soda zreaguje. Dufal som ze sa najde inteligent co ma opravy a pevne som veril ze by si nim mohol byt ty kedze sa v tom vyznas a tvoje postrehy (ak opomeniem par zbytocnych hadok) boli vzdy skôr prinosom. Tak teda negulaj ocami a napis co sa stane ak by si priamo do pekne zabehnutej vody nasypal sodu...sam som zvedavi a vyvedies ma z mojho omylu, a nie len pregulat ocami...vopred dakujem :whew ...vieš ako to je lepšie byť blbec chvilu ako nim ostat cely zivot, preto budem rad (a to myslim vazne) ak sem napises co prebehne v akva za reakciu... :yes

A co si cakal? Najskor si ulavi ked poukaze na to kde si spravil chybu a gula ocami aky si nevedomy a potom uteka na wikipediu pre informacie.

Podla informacii bezne dostupnych na nete je to ako pise jovan, reakcia sody bikarbony uvolni CO2 ktory potom zreaguje s vodou a vytvori malo koncentrovany roztok kyseliny uhlicitej - http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_u ... 8Dit%C3%A1 tento proces upada so zvysenim teploty a znizuje tvorbu tejto kyseliny.

Soda bikarbona ma preukazatelny vply v na zvysovanie PH vody ale pozor, nasiel som stranky kde varuju pred vplyvom na osadku nadrze, napriklad tu : http://www.aquapage.cz/Chemie.php?detail=134 kde radia pouzivat to len na novu vodu a nie zabehnute akvarium ... nazor si sprav sam, je to asi tak spolahlive ako rada od jovana, ani jeden ani druhy zdroj nikto nema overeny.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod LaciP » Str 28. Apr 2010 6:20:03

to peto_bs: ja to robím presne tak, od napustenia akva je koncetrácia rovnaká, žiadne skoky, žiadne zmeny...vždy beriem cca.125-130 l vody von a podľa toho doplním soľ aj sódu, do vedra pri napúšťaní a tá soľ môže byť hociaká, len nesmie byť jodidovaná...ja dávam morskú akvaristickú tá okrem samotnej NaCl obsahuje ešte aj stopové množstvá iných prvkov (myslím si že tie sú potrebné pre zdravé fungovanie rýb) ...teraz tajne dúfam že ma zase Jovan neukameňuje a že som netrepol dáku blbosť :chuckle
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod kofola » Str 28. Apr 2010 7:33:03

Matej nemyslim si ze Jovan hned uteka po rady na wikipediu. Ten uz namiesal viac vody ako mame my ostatni dokopy v nadrziach. Ma len svojsky sposob vyjadrovania.
Mna osobne tiez zacina stvat, ked tu nieco napisem a niektory sa opytaju vo fore na to este aspon 2x a potom este rozoslu SS ci je to naozaj tak. Ludia necitaju, len sa stale pytaju to iste dokola. Laci, aby si to zle nepochopil toto sa vobec netykalo teba - hovoril som o uplne inych ludoch.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jovan » Str 28. Apr 2010 8:55:47

LaciP píše:to peto_bs: ja to robím presne tak, od napustenia akva je koncetrácia rovnaká, žiadne skoky, žiadne zmeny...vždy beriem cca.125-130 l vody von a podľa toho doplním soľ aj sódu, do vedra pri napúšťaní a tá soľ môže byť hociaká, len nesmie byť jodidovaná...ja dávam morskú akvaristickú tá okrem samotnej NaCl obsahuje ešte aj stopové množstvá iných prvkov (myslím si že tie sú potrebné pre zdravé fungovanie rýb) ...teraz tajne dúfam že ma zase Jovan neukameňuje a že som netrepol dáku blbosť :chuckle

Nemusíš sa báť ukameňovania, ja som len alergický na táraniny a nepravdy ,a potom ešte v zmysle mám-nemám overený zdroj. :crazy: Mojim zdrojom je, a vždy bude VLASTNÁ SKÚSENOSŤ OVERENÁ PRAXOU.To,že občas dám link trebárs aj na wiki ,neznamená že to najprv pohľadám a potom dôvodním.Je to len forma "ilustrácie" kde je toho viac.
Čo sa týka tých prvkov v soli,áno máš pravdu,sú v nej aj zostatkové minerály Vápnika ,Horčíka,Draslíka......Jód tam nie je ako v kuchynskej soli,ten funguje vo vode ako dezinfekcia....Len neviem prečo stále všetci tú soľ a SB musíte stále pridávať a pridávate :shake
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod mlaka » Str 28. Apr 2010 8:57:48

Z toho všetkého mi vychádza, že najlepšie bude vodu neupravovať - ryby sú zvyknuté, na to čo už majú v akva.
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 10 hostia