Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Stero » Pia 26. Mar 2010 21:42:17

Teoretický ale rátaj že pri tvojom AQ je 1cm vodného stĺpca cca 8,5l vody a tak nasávanie do filtra musíš mať maximálne tak 2 možno 3cm na výšku aby v prípade výpadku do filtra vytiekla len voda o objeme tých 3cm krát dĺžka a šírka tvojho AQ. U teba teda takých 25L plus samozrejme musíš počítať aj z vodu ktorá sa už nachádza vo filtri. Ja by som volil maximálne tie dva cm a tak s objemom vody ktorý by tam bol za normálneho chodu by to malo stačiť.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Reklama

Poslaťod brano ba » Pia 26. Mar 2010 22:53:43

Ak by som isiel do toho skleneneho, tak nasavanie by som urcite riesil prepadom a tam by som si vedel nastavit vysku hladiny, pokym ma pustat vodu do filtra.

Este by ma zaujimalo, ci v kanistrovych filtroch previeha nejaky iny proces filtracie ako napr. pri takomto celosklenenom externom filtry. Lebo ked si to tak zoberiem, tak ten kanister by mal neporovnatelne mensi objem filtracnych naplni ako ten celoskleneny. A pritom napr. FLUVAL 405 by mohol ako pridavny filter v mojom pripade stacit, ci nie???

Takze ak je to nahodou tak ako pisem, tak na filtraciu by mi malo kludne stacit aj napr. 30l filtracnych naplni, a to by som niekolko nasobne presiahol objem aj napr. FX5-ky. A ta podla popisu je stavana az na cca 1500l akva, ale samozrejme tento udaj beriem s rezervou
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Sob 27. Mar 2010 7:56:16

No rozdiel v princípe ani nieje aj keď je obrovský. Ideálna filtrácia je pomaly tečúca cez obrovskú filtračnú hmotu, kde je dostatok kyslíka(vzduchu) pre činnosť baktérii. Jedná sa o to že čím viac je baktérii (veľkosť filtračnej hmoty) a čím majú viacej času (prietok) o to je účinnejšia filtrácia. Ďalšou výhodou veľkých filtrov je ich údržba a tým aj zabezpečená stabilita vody. Kanistre majú preto rýchle čerpadlá aby za hodinu viac krát previedli vodu cez celu filtračnú hmotu napr 3x celé aq cez 12-15l čo je ako keby prešlo aq raz cez 36-45L.

Preto sa nechytá kanister na sklenené filtre kde si dáš tých 50l ( a často si dávajú ľudia aj 100-ky litrov) hmoty a prevedieš si vodu cez neho 2 x za hodinu.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod kofola » Pon 29. Mar 2010 10:40:57

Mne pretecie este pomalsie. Objem akvaria za cca 2,5 hod. V akva je este hlavica so 6L biomolitanu, ktora je zase nastavena na silny prietok, kvoli prudeniu vody. NO2 dlhodobo nemeratelne.
Ak ti dlhodobo vypadne elektrika (viac ako 6hod.) co sa ale u nas nestava pomerne casto, tak v uzavretom kanistrovom filtri ti zacnu hynut bakterie, pretoze namaju prisun kyslika, pricom po zapnuti elektriky, teda zopnuti cerpadla vo filtri ti do akva zacne tiect voda s vysokym obsahom NO2.
Jeden znamy takto priotravil ryby, ale to bolo dost prerybnene akva a vypadok elektriky na 11hod. (prerabka rozvodov v dome)
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod brano ba » Pon 29. Mar 2010 13:59:49

Vypadok elektriky ma netrapi, max. vypadok u nas bol na 2 hod. , ale aj keby nahodou, filtre mam zapojene cez UPSku, takze idu nepretrzito aj pri vypadku

Kofola - prosim Taa, ake velke mas akva a aky velky mas ku nemu ten externy filter??
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Stero » Pon 29. Mar 2010 14:34:51

Ja som práve kvoli takým prípadom zvolil kombináciu. Ako záchranu tam mám vlepený otvorený filter s čerpadlom ktorý by to mal zachrániť. Istota je Istota
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod stiff » Pon 29. Mar 2010 14:59:13

brano ba píše:Este by ma zaujimalo, ci v kanistrovych filtroch previeha nejaky iny proces filtracie ako napr. pri takomto celosklenenom externom filtry. Lebo ked si to tak zoberiem, tak ten kanister by mal neporovnatelne mensi objem filtracnych naplni ako ten celoskleneny. A pritom napr. FLUVAL 405 by mohol ako pridavny filter v mojom pripade stacit, ci nie???

Takze ak je to nahodou tak ako pisem, tak na filtraciu by mi malo kludne stacit aj napr. 30l filtracnych naplni, a to by som niekolko nasobne presiahol objem aj napr. FX5-ky. A ta podla popisu je stavana az na cca 1500l akva, ale samozrejme tento udaj beriem s rezervou

Objem filtračných náplní je jedna vec, ale dôležitejšie je, aký je to druh filt. náplní. Siporax, alebo keramika má oveľa väčšiu plochu ako biomolitan. Z tohto hľadiska sa kanistre dajú porovnávať so sklenenými filtrami a pre niekoho, kto nechce prepad (hlučnosť), alebo z priestorových dôvodov nemôže urobiť celosklenený filter, sú prijateľnejšie. Dobre zabehnuté akva je samo o sebe filter s obrovskou plochou pre baktérie (dekorácie, štrk, sklo..). Pokiaľ človek nechce brutálne prerybnené a veľkými rybami napchaté akva, podľa môjho názoru nepotrebuje obrovské sklenené filtre ani nejak veľmi predimenzované kanistre... Ak je to akva naozaj prerybnené, potom aj tak pomôže IBA častá výmena vody a priame odkaľovanie. Každá nádrž je iná a preto sa to nedá jednoznačne povedať, ale pri "normálnom" zarybnení by som si z tej filtrácie veľkú hlavu nerobil, skôr je dôležitejšie naučiť sa dobre (ani veľa, ani málo) krmiť...

Príklad: Aquamojo ide pri veľkých am. cichlidách (30-35cm) na obyčajné bublifuky - samozrejme sú väčšie ako tie malé klasické. Napr v 600l nádrži má 6-10ks rýb a pri pravidelnej týždňovej výmene 1/3 vody to je úplne bezproblémov. Je to vidieť aj na jeho fotkách - poväčšine má dva takéto filtre v nádrži - žiadne kanistre, ani celosklenené prepadové filtre, ani čerp. hlavy (až na zopár výnimiek). Iba kompresor a bublifuk. Objem filtračnej hmoty v tomto prípade je doslova smiešny.

Tým som chcel povedať, že jasné - vždy je lepšie viac ako menej, ale niekedy sa veci zbytočne predražujú a masírovanie reklamy a marketingu robí svoje :nerd :shake
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod kofola » Pon 29. Mar 2010 19:00:06

Kofola - prosim Taa, ake velke mas akva a aky velky mas ku nemu ten externy filter??

To o ktorom som pisal akva 600L filter 80L - naplne vo filtri cca 40L.

Aquamojo ide pri veľkých am. cichlidách (30-35cm) na obyčajné bublifuky - samozrejme sú väčšie ako tie malé klasické. Napr v 600l nádrži má 6-10ks rýb a pri pravidelnej týždňovej výmene 1/3 vody to je úplne bezproblémov. Je to vidieť aj na jeho fotkách - poväčšine má dva takéto filtre v nádrži - žiadne kanistre, ani celosklenené prepadové filtre, ani čerp. hlavy (až na zopár výnimiek). Iba kompresor a bublifuk. Objem filtračnej hmoty v tomto prípade je doslova smiešny.

Ja mam celoskleneny len v okrasnej nadrzi. V chovnych mam takisto bublifuk cez kompresor a vsetko v pohode funguje. Ale plati 1-2 tyzdenne odkalovanie + neprekrmovat.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Stero » Uto 30. Mar 2010 11:31:05

V chovni mám aj len bublifuk cez kompresor. Nevedel by som si predstaviť mať pod každou nádržou , ešte jednú ako filter, alebo mať celu kopu externých filtrov. Sú chovatelia ktorý v každom aq majú čerpaciu hlavu a molitan ale to mi príde tiež ako nehospodárne, a pri kompresore s prietokom X tisíc litrov vzduchu za hodinu ani nevidím dôvod prečo by som mal meniť. Jediná nevýhoda sú vzduchovacie kamene. No a samozrejme tie podmienky o kŕmení a výmene vody musia byť dodržané.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod kofola » Str 31. Mar 2010 6:12:24

Ja som tiez doteraz pouzival kamene, ale skusil som si urobit filter sam sposobom, kde sa zasuvaju dve plastove rurky do seba, pricom na tej vnutornej je vysustruzeny zapich a po obvode navrtane dierky. Nechce sa mi teraz rozpisovat cely princip a na nete to nemozem teraz akosi najst. Podstatne je ze to funguje skvele aj bez kamena.
Obrázok užívateľa
kofola

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 80 hostia