Či by tam bol umakart, drevotrieska, alebo iba polystyrén, dokonca 1cm hrubá karimatka (alebo niečo podobné) je úplne jedno pri tomto objeme... Ak je stojan v rovine, bude to v pohode. V chovniach sa na stojanoch bežne "vynímajú" 1,5m dlhé nádrže o objeme 300-400l, ktoré stoja iba na dvoch priečnych podperách s pásikmi polystyrénu. Podpery sú iba na bokoch nádrží pod bočnými stenami a celé akvárko "leží-visí" vo vzduchu. Na stojanoch je 5 nádrží nad sebou... A bežne tam majú naskladané "útesy" zo skál na holom dne. Ak tam nenaložím fúrik veľkých šutrákov, tak nevidím problém. To by sa jeden divil, ako to majú niektorí porobené a drží to... Ja mám napríklad dva stojany z joklu 40x40mm a na každom mám 3ks 400l nádrží z 10mm skla. Drží to spoľahlivo. Už roky
Tie stojany sú šrubované a pod každou nádržou sú dva pozdĺžne jokly (na nich je položené akva), na nich je 2cm hrubý a 5cm široký polystyrénový pásik, ktorý stlačilo na niektorých miestach na 3mm.
Takýto vymakaný stojan do eLka, takto previazaný musí udržať niekoľko ton statického zaťaženia. Keby na ten ytong dal iba polystyren, musí to byť v absolútnej pohode, ak je to v rovine a akvarka nebude krútiť. Pri dlžke 120cm na akvarko je to v podstate jedno ak je to dobre zlepené a podložka (polystyrén) si dovolí svojou tvrdosťou(mäkkosťou) tomu akvárku sadnúť tak ako má...