Voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: VODA

Poslaťod Aldebaran » Sob 17. Apr 2010 21:14:52

Matej píše:Mas pravdu, hadky su na nic, ja som ziadnu ani rozputat nechcel, len som mal potrebu sa vyjadrit, ale vidis sam ako jovan zareagoval, ja som to do ziadnych uraziek a vysmechov hnat nechcel :)

Nie si prvý (a bohužiaľ sa obávam, že ani posledný), koho debata s jovanom eskalovala do takýchto invektív, nie som si istý prečo, ale jovan je na takého vyhrotené diskusie ako magnet :chuckle

Každopádne, na to bola vytvorená spomínaná téma, tak ďalšie citové a emočné výlevy riešte tam.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Poslaťod jovan » Sob 17. Apr 2010 21:16:38

To Matej:
Ak niekto tvrdí,že pridaním molitanu na hadicu odstráni chlór tak to beriem ako že ho odstráni.Sloveso čiastočne tam nezaznelo ,možno tam pôvodne aj malo byť ,ale v každom prípade chlór ani č i a s t o č n e neodstraňuje a ani nezachytáva. Toto je hrubý nezmysel s ktorým sa stotožňuješ.Chlór je plyn a je rozpustený vo vode tak ako aj kyslík,oxid uhličitý.....ale to ty vieš veď máš 33 rokov a voľačo si sa naučil.Ja mám 38 a učím sa stále....
K tomu príspevku o vode-pravdepodobne si ho nečítal celý,ale mňa si si zaradil kde si chcel.Toto je móda na vedlajšom kinderportáli odkiaľ ...ale to som už off. :clap
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Matej » Sob 17. Apr 2010 21:17:24

Aldebaran píše:
Matej píše:Mas pravdu, hadky su na nic, ja som ziadnu ani rozputat nechcel, len som mal potrebu sa vyjadrit, ale vidis sam ako jovan zareagoval, ja som to do ziadnych uraziek a vysmechov hnat nechcel :)

Nie si prvý (a bohužiaľ sa obávam, že ani posledný), koho debata s jovanom eskalovala do takýchto invektív, nie som si istý prečo, ale jovan je na takého vyhrotené diskusie ako magnet :chuckle

Každopádne, na to bola vytvorená spomínaná téma, tak ďalšie citové a emočné výlevy riešte tam.

To je jednoduche, rad vrta, pozri sa do tej temy na ktoru si ma odkazal a uvidis sam :) a mna ta debata este vobec neeskalovala, zatial sa krasne drzim v klude :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod hobo » Sob 17. Apr 2010 21:57:07

jovan ja mám 38 tiež ale musíš byť takýto stále? miernejšie to nejde?
hobo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Matej » Sob 17. Apr 2010 22:05:03

jovan píše:To Matej:
Ak niekto tvrdí,že pridaním molitanu na hadicu odstráni chlór tak to beriem ako že ho odstráni.Sloveso čiastočne tam nezaznelo ,možno tam pôvodne aj malo byť ,ale v každom prípade chlór ani č i a s t o č n e neodstraňuje a ani nezachytáva. Toto je hrubý nezmysel s ktorým sa stotožňuješ.Chlór je plyn a je rozpustený vo vode tak ako aj kyslík,oxid uhličitý.....ale to ty vieš veď máš 33 rokov a voľačo si sa naučil.Ja mám 38 a učím sa stále....
K tomu príspevku o vode-pravdepodobne si ho nečítal celý,ale mňa si si zaradil kde si chcel.Toto je móda na vedlajšom kinderportáli odkiaľ ...ale to som už off. :clap

V kazdom pripade ak je ten chlor uz raz sucastou vody, tak ho hocico cez co ho prelejes zachyti aj s castou tej vody, takze ked uz sa tu hrame na slovicka, aj keby si chlorovanu vodu prelial cez papier tak tam ostane cast toho chloru aj s vodou ktoru ten papier nasaje.

Vidim ze si typ cloveka s ktorym nema cenu sa dohadovat, budes stale motat to iste do-okola ... ja som nikde nenapisal ze molitan zachyti cely chlor a ze to je idealna metoda, primarne som reagoval na tvoj sposob reakcie, kazdopadne kaslem na to, nikto na portali nie je zvedavy na tieto detinske hadky.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Pon 19. Apr 2010 8:09:42

Ja pouzivam spodnu vodu, ktoru taham zo zeme cerpadlom. Do zeme bola nabita 5m rura, z ktorej sa asi 0,75 m odpililo, takze v zemi je nieco vyse 4 m. Voda ma 650uS a 7,8 PH. Parametre vody nekolisu ani po dazdoch (ocakaval som ze budu). Tym padom mi odpada starost s chlorom.
Cez zimu pouzivam klasicky mestsky rozvod vody a vtedy sa tiez obsahom chloru nezapodievam. Napustam hadicou rovno z vodovodu (bez akejkolvek upravy na konci hadice). Jedno s cim musim s Jovanom suhlasit je to, ze az na par vynimiek su africke cichlidy nenarocne na chemizmus vody. Mnozia sa naozaj vo vode roznych parametrov .
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod stiff » Pon 19. Apr 2010 14:56:00

Neviem, či molitan na konci hadice chlór zachytáva, alebo nie, ale jedno viem celkom iste a mám to odskúšané v praxi:
Pri dobre zabehnutom akva s filtráciou, dekoráciami apod... výmena 1/2 - 2/3 vody podobných parametrov a teploty nemôže urobiť a neurobí žiadny podstatný problém. Toto sa týka otázky chlóru a jeho dopadu na bežnú výmenu vody v akva, nie Ph, tvrdosti atď.. Kto tomu neverí, nech sa príde pozrieť, každú sobotu mením 1/2 (a viac) vody v 2100l nádrži.

Samozrejme myslím bežné, nenáročné ryby, po generácie privyknuté na akvapodmienky, mimo divých odchytov a poteru - tam si už každý nechá vodu odstáť, prípadne urobí vývojovú vodu...

Z tohto hľadiska si myslím, že použitie molitanu na koniec hadice pri výmene vody pre mňa nemá význam. Toto je ale len môj názor..

Bez ohľadu na Jovanovú výbušnú povahu myslím, že čo sa týka vody ako "živého organizmu", vie veľmi dobre čo hovorí... Viem aj veľmi presne "o čom" hovorí, keď tu spomína rôzne "dogmy", ktoré sa tradujú medzi akvaristami ako sa vraví z pokolenia na pokolenie. Niekedy sú to prežitky, ktoré - veľmi mierne povedané" - nie sú aktuálne... Dúfam, že sa tu teraz nezačne niekto navážať aj do mňa - toto je môj názor
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod peto_bs » Pon 26. Apr 2010 17:57:58

kolko mam dat sody bikarbony a morskej soli do 65l akvaria?? potrebujem zvysit ph a nikde som to nenasiel
peto_bs

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Byk1984 » Pon 26. Apr 2010 19:16:23

No kup si test PH a odmeraj si to.Zmeraj vodu v akva.Pridaj troska sody bikarbony,pockaj hodku a zmeraj zasa a takto postupne si to meraja uvidis akos a ti dviha PH.Nidke nieje urcene kolko coho na kolko vody.U kazdeho je to inak.Ja davam napriklad 2 cajove lyzicky sody bikarbony do 260L akvaria a taktiez 2 cajove lyzicky Sera mineral salt na zvysenie tvrdosti vody
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod LaciP » Uto 27. Apr 2010 6:20:42

to peto_bs: hlavne tam tu sodu nenasyp len tak lebo pri priamom nasypani do akva vody zreaguje a uvolnuje sa naraz vela cpavku a to by nemuseli prezit rybky...sodu vzdy zarob do cistej vody niekde mimo akva a potom to tam vlej...ja davam 1 lyzicku na 25l vody vzdy pri výmene cize si udrziavam stále rovnaký pomer + 1 lyzicka soli tiez na 25l
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia