ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod l_laco » Uto 03. Jan 2012 21:38:23

Rád by som sa vrátil späť k téme vlastný filter.
Pred pár rokmi som si jeden taký vyrobil. Bolo to vlastne malé akvárko s rovnakou výškou ako veľké akvárko a bol vložený do veľkého akvárka. Bol rozdelený na 3 komory. V prvej bol na spodku otvor na vstup vody do filtra - usadzovali sa tam väčšie nečistoty, prepážka medzi prvou a druhou komorou bola o 3 cm nižšie ako hladina vody, v druhej komore bol molitan cez ktorý do spodnej časti a následne aj do tretej komory pretekala voda, tam sa vlastne filtrovala.Všetko fungovalo fajn, filter nebol veľký no na akvárko s objemom 200l postačoval.
Problém však nastal vtedy keď sa molitan zaniesol. Hladina vody v prvej a druhej komore bola OK - stále rovnaká ako v akvárku, no čerpadlo čerpalo viac vody ako stíhalo cez molitan pretekať a tak postupne hrozilo, že jedného dňa prídem domov z práce a čerpadlo pôjde na sucho, resp. bude zhorené ...
Ako riešite toto?

Niekto tu niekde napísal, že uzavretý - kanistrový vonkajší filter má nevýhodu v tom, že je uzavretý...

kofola píše:Hlavna vyhoda biofiltrov podla mna spociva v tom, ze nie je uzavrety. Externy kanistrovy filter je uzavrety a vsetci vieme, ze nitrifikacne bakterie potrebuju pre svoj zivot kyslik. Kym kanistrovym filtrom preteka voda z akvaria je vsetko OK, ale co sa stane ked vypnu elektrinu na 6 a viac hodin. Bakterie umieraju a ak mas prerybnene akva stane sa ti to co mojmu byvalemu kolegovi - zacnu ti umierat ryby a mozes podakovat svojmu pohodlnemu kanistrovemu filtru.

Dovolím si s tým nesúhlasiť, aj keď on tam spomenul že práve tým že je otvorený majú baktérie prísun kyslíku. Som presvedčený o tom že ak raz voda zostane stáť, prísun kyslíka aj v otvorenom filtri je minimálny a baktérie majú proste smolu.
Ja skôr vidím výhodu doma robených filtrov v tom že si "tvorca" môže skutočne zostaviť filter podľa vlastných predstáv, potrieb a prispôsobiť ako veľkosť tak aj výkon. Nevýhodu zas vidím v tom otvorenom systéme. V tom má výhodu uzavretý kanistrový filter, pretože je to uzatvorený okruh, bez prístupu vzduchu a filter bude pracovať aj keď bude znečistený. Samozrejme s menším výkonom, ale stále bez rizika že pôjde "na sucho".
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Uto 03. Jan 2012 22:00:58

l_laco píše:Problém však nastal vtedy keď sa molitan zaniesol. Hladina vody v prvej a druhej komore bola OK - stále rovnaká ako v akvárku, no čerpadlo čerpalo viac vody ako stíhalo cez molitan pretekať a tak postupne hrozilo, že jedného dňa prídem domov z práce a čerpadlo pôjde na sucho, resp. bude zhorené ...
Ako riešite toto?

Ja som mal rovnaký problém. Keďže som už prepážky mal hotové a nedokázal som s nimi hýbať vyriešil som to tak, že v predposlednej komore pred čerpadlom som nechal medzeru cca 5-7 cm na celý stĺpec filtra. Toto miesto bolo bez molitanu. Keď sa mi prvé 3 komory zaniesli, tak voda pretekala ponad molitan a cez predposlednú komoru bokom cez túto medzeru k čerpadlu. Pri takomto zanesení mi síce voda nešla "po zanesení" cez molitany, ale zabezpečil som kolobeh vody, aby mi čerpadlo nezhorelo.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod l_laco » Str 04. Jan 2012 7:37:39

Dosť dobre tomu nerozumiem, asi je ešte príliš skoro ráno :sleep
Voda pri svojom prúdení ide vždy cestou menšieho odporu. To znamená, že ak jej prehradím cestu molitanom a neumožním jej prúdiť inou cestou, pôjde cez molitan a bude sa filtrovať, ale ak jej nechám štrbinu tak pôjde cez ňu a tým pádom sa nebude filtrovať. Samozrejme že ak tá štrbina bude malá tak prejde cez ňu len určité množstvo vody a niečo pôjde určite aj cez ten molitan, no v konečnom dôsledku sa tým len zníži účinnosť filtrácie. Pretože molitan sa bude zanášať tak či tak a prietok cez neho sa bude stále znižovať až nakoniec bude voda pretekať už len cez tú štrbinu a v poslednej komore bude hladina nebezpečne klesať. Či ... :?:
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod kofola » Str 04. Jan 2012 8:21:44

Laco mozem ta ubezpecit ze aj pri niekolko hodin stojacej hladine, ktora ma priamy kontakt so vzduchom sa do vody dostane dostatocne mnozstvo kyslika na to aby to zasadnym sposobom nenarusilo kolonie bakterii. Co u zavretych nehrozi. Niekto robi otvorene filtre tak, ze spravi 1-2 tenke komory kde umiestni vzduchovaci kamienok. Mala by sa tym este viac zvycsit ucinost filtra.
Zadretie cerpadla sa riesi viacerymi sposobmi a jeden z najjednoduchsich ti napisal Admin. Mas pravdu ze voda ide cestou najmensieho odporu. Ked jej tuto cestu ale upchas (zaneseny molitan) najde si inu cestu ak ma moznost. Preto je vyhodne mat prvu prepazku "podtekaciu". Ked ju nemoze voda podliezt, tak ju prelezie a tecie ponad prepazky.
Kto to ale mysli s akvariom vazne, tak mu venuje aj nejaku pozornost a udrzbu. Ak aspon raz za mesiac pozries na filter len tak kontrolne, tak sa ti nemoze stat, ze sa ti zanesie natolko, ze zadries cerpadlo.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod l_laco » Str 04. Jan 2012 8:47:59

Samozrejme že všetko je to o tom, ako sa tomu venuješ. Ja som poukazoval na ten najhorší scenár, samozrejme že čerpadlo sa môže zadrieť alebo spáliť aj pri kanistrovom filtre, aj ten sa preťaží ak je príliš zanesený a môže dôjsť k poškodeniu.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod stiff » Str 04. Jan 2012 11:26:21

kofola píše:Laco mozem ta ubezpecit ze aj pri niekolko hodin stojacej hladine, ktora ma priamy kontakt so vzduchom sa do vody dostane dostatocne mnozstvo kyslika na to aby to zasadnym sposobom nenarusilo kolonie bakterii. Co u zavretych nehrozi..

Kofola, možem ťa ubezpečiť, že ak pri zaťaženom - zanesenom filtri nejde prúd viac ako dajme tomu 6hod, je úplne jedno či to je kanister al, otvorený biof. Ako určite vieš, aj vo veľkých ks molitanu vznikajú aj za normálnej prevádzky (s O2) iné ako nitrifikačné zóny. Tieto zóny sa bez prúdu rýchlo zväčšujú a určite im nepomôže stojatá voda (plocha hladiny) - to iba mizivé, zanedbateľné percento. Následky týchto procesov určite poznáš. Čiže ak takýto filter po 6hodinách bez vypratia filt médií normálne pustíš, si hazardér. Bavíme sa o zanesenom filtri. Pri čistom a zabehnutom filtri ok, ale to aj v uzavretom kanistri.. Úplne iná debata by bola, keby tam bol namiesto veľkých molitanov siporax.. Ale to tak isto určite vieš..

l_laco píše:...Dovolím si s tým nesúhlasiť, aj keď on tam spomenul že práve tým že je otvorený majú baktérie prísun kyslíku. Som presvedčený o tom že ak raz voda zostane stáť, prísun kyslíka aj v otvorenom filtri je minimálny a baktérie majú proste smolu.
Ja skôr vidím výhodu doma robených filtrov v tom že si "tvorca" môže skutočne zostaviť filter podľa vlastných predstáv, potrieb a prispôsobiť ako veľkosť tak aj výkon. Nevýhodu zas vidím v tom otvorenom systéme. V tom má výhodu uzavretý kanistrový filter, pretože je to uzatvorený okruh, bez prístupu vzduchu a filter bude pracovať aj keď bude znečistený. Samozrejme s menším výkonom, ale stále bez rizika že pôjde "na sucho".

Čistá pravda.. :yes
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod kofola » Štv 05. Jan 2012 16:13:05

Stiff nechcem sa s tebou opat skriepit ale neda mi nereagovat. Nikdy som neskumal ake velke zony a akeho druhu bakterii ziju vo filtroch. Nemam na to ani podmienky ani cas. Zato som pouzil v praxi uz niekolko desiatok kanistrovych filtrov, pre dalsich par desiatok filtrov robim pravidelnu udrzbu a postavil a zapojil som taktiez zopar otvorenych biofiltrov, takze mam dost skusenosti na prakticke porovnavanie.
Uz v inej teme som spominal ako sa kolegovi po vypadku prudu a znovaspusteni otravili ryby, kedze mal kanister a prerybnene akva. Ja som mal vtedy otvoreny filter a nemal som ziadny problem, ale samozrejme kazde akvarium je jedinecne a v kazdom su ine podmienky. Vtedy sme nemali sancu pred znovu spustenim prudu vycistit naplne, pretoze sme boli v praci - smola. Mne osobne z praktickeho hladiska vyhovuje otvoreny filter, pretoze nepotrebuje take caste cistenie ako kanister a po skusenostiach otvorenemu filtru proste viac verim. Nehovoriac o tom, ze si ho nadimenzujes podla svojich predstav, osadis ho cerpadlom s prikonom a vykonom ake tebe vyhovuju.
Ked mi po rokoch odislo cerpadlo eheim v otvorenom filtri a objednal som nove, tak som otvoreny filter odstavil na 3 dni. Ked mi prislo nove cerpadlo filter som normalne zapol - bez cistenia. Podla teba som hazardoval. A vies co sa stalo? Vobec nic. Filter normalne fungoval aj po viac ako 70 hodinach necinosti. A to som vobec filtren vo vnutri nepral. Skus si na 70 hodin ostavit kanister a potom ho zapni - ja to na svojich rybach testovat nebudem.
O kvalitach siporaxu ma nepresvedcil este ziadny predajca a ani ty v tejto teme viewtopic.php?f=17&t=1190&hilit=siporax+molitan :D
Tolko moje prakticke skusenosti.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod miroslav2740 » Štv 05. Jan 2012 17:26:10

Zhladom nato že som sa rozhodol kupiť externý filter by som rád vedel ako mám postupovať ak sa náhodou stane že vypnú elektriku na dlšiu dobu. Pri samotnom spusteni filtra keď som vpráci už nespravím nič a škodliviny sa dostanú do akvária ale keď som doma odporúčate prepláchnuť náplne filtra vodou z akva alebo..? Možno je to hlúpa otázka ale bude to moj 1externý filter tak sa pítam lebo lebo som do toho lama.Ďakujem za trpezlivosť. :hand .
miroslav2740

Images: 10
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod heno96 » Štv 05. Jan 2012 18:24:43

Najlepšie je použiť ups-ku alebo keď vypnú elektriku tak ho otvoriť ale treba ho aj vybrať z elektriky lebo keď zapnú elektriku tak vyčerpá vodu z filtra a zadre sa a k tomu budeš mať vodu v byte.
Obrázok užívateľa
heno96

Been thanked: 21 times

Poslaťod kofola » Štv 05. Jan 2012 18:34:34

Heno ty pouzivas nejaky zalozny zdroj? Potreboval by som pre istotu dat zalozny zdroj do chovne na kompresor. Zatial som ale este nehladal moznosti a nepozeral co trh ponuka. Mas v tychto veciach nejaky prehlad?
Obrázok užívateľa
kofola

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 43 hostia