Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod paloi » Ned 16. Sep 2012 19:10:57

heno96 píše:Ahojte, potreboval by som poradiť. Neviem ako mám umiestniť v akva nasávanie a výpust z filtra či ich mám dať spolu na jednu stranu alebo nasávanie na jednu a výpust na druhu. Akva má rozmery 200*50*70 (dxvxš) a fitler je Fluval fx5.
Ďakujem za rady.

Ja tiež pátram po odpovedi na túto otázku. Z vlastnej skúsenosti môžem hovoriť len o vnútornom filtri. A tam je výtok vody na tej istej strane akva, ako nasávanie. A kaly sa vôbec nezhromažďujú na protiľahlej strane akvária, ale skôr od stredu akvária smerom k filtru (kde je už prúdenie najslabšie).

Čítal som taký názor (pri malých akváriách), že privádzaná voda do akvária naráža prioritne do protiľahlej steny a padá dolu. Ak by nasávanie bolo na protiľahlej stene, práve vtedy by sa veľká časť prečistenej vody odvádzala naspäť do filtra. Nikde som sa nedozvedel, do akej dĺžky akvária toto ešte platí. Ale zasa pri väčšej dĺžke akvária sa predpokladá výkonnejšie čerpadlo filtra, takže by to mohlo platiť aj vo väčšom akva.

Keď som pozeral fabrické pozadia do veľkých akvárií, tak tie, ktoré mali predpripravené otvory na výtok a nasávanie, mali tie otvory prakticky nad sebou. Rovnako sa robia "komínky", ako typizovaný diel pre pozadie z viacerých častí. Tie majú tiež obidva otvory. Asi na to bude nejaký dôvod.

Takže niečo mi hovorí, že výtok by mal byť na tej istej strane akvária ako nasávanie. Samozrejme, že výtok nesmie byť nasmerovaný priamo na nasávanie. Vtedy by to podľa vyššie popísanej teórie nefungovalo.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Reklama

Poslaťod heno96 » Ned 16. Sep 2012 21:57:26

Ďakujem tak ich dám nad seba budem to robiť formou komína a nasávanie bude dolu a výtok hore. Lebo ako spomínaš, čo som pozeral pozadia do väčších akvárií tak mali tie otvory nad sebou.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod paloi » Pon 17. Sep 2012 3:55:24

Je to len vyčítaný názor a malá úvaha. Chcelo by to potvrdiť od niekoho, kto s tým má reálnu skúsenosť.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Belial » Str 19. Sep 2012 19:30:52

Mám s tým nejakú skúsenosť...
Robil som priehľadové akva dlhé 150cm s 3D pozadím od admina na na úzkej strane (akva 150x50x50 pozadie 50x50). Výpusť filtra je v strede pri vrchu a nasávanie pod ním pri dne. Kal sa mi zhromažďuje pri nasávaciom otvore do pozadia.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod neoac » Uto 12. Mar 2013 23:00:50

ahojte, v mojom 100L akva chcem zmenit filtraciu, momentalne filtrujem vnutornym filtrom Fluval U2 ale stale sa mi zda že mi ostava dolu vela mechanickych nečistot a tento filter ma malo molitanu teda aspon moj nazor.
chel by som ho vymenit za nejaku čerpaciu hlavicu a kocku biomolitanu ale v tom sa nejak nevyznam
čo som pozeral : ATMAN AT-200, AQUAEL Circulator 350 pripadne 650, EHEIM Aquaball PowerHead 1212
aku kocku biomolitanu by som mal na to nasadit stačilo by napr 10x 10x 25?
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod simon » Str 13. Mar 2013 16:06:34

V prvom článku od Admina to máš všetko rozpísané.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Dali » Str 13. Mar 2013 21:16:10

Hmm zrejme nieje až také doležité či je výtok a odtok nad sebou alebo oproti na opačných stranách. Skor ide o výkon filtrácie, objem a typ filtr. médií a podobne. Lebo nepredimenzovať a nepoddimenzovať ale trafiť sa do dobrej správnej filtrácie je umenie. Tiež je rozdiel či je nádrž dlhá pol metra alebo tri metre, vtedy je lepšie to dať oproti. Osobne som skor za systém kde je výtok hore na jednej strane nádrže a odtok dole na druhej, tak je to aj u mňa. Aj keď som sa chcel vyhnúť usadzovaniu kalu...nevyhol som sa a na niektorých miestach sa stále robia "kopky" :wave:
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times

Poslaťod simon » Štv 14. Mar 2013 10:28:59

Kôpky sa na určitých miestach budú asi robiť vždy. Určite na to vplýva aj rozmiestnenie dekorácie. Možno že by sa to dalo odstrániť vtedy, ak by bolo tých výtokov viac.
Ale to by musel byť aj väčší prítok. To by bola ale v akvarku búrka. Keď máš vonku snehovú fujavicu, sneh sa ti usadí na záveternej strane a na rovine nemáš nič. Možno to platí aj v akváriu. :?:
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod Dali » Štv 14. Mar 2013 19:00:24

Áno Simon, presne. Kopky sa mi tvoria popri koreňoch, dekoráciách a veľkých rastlinách...vlastne vo všetkých "záveterných" miestach. Je to normálne. Ale zase nádrž bez aspoň minimálnej dekorácie...hmmm to nieje ono..to už je potom skor chovňa :)
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times

Poslaťod simon » Sob 16. Mar 2013 11:02:45

Samozrejme, že dekorácia musí byť. Pre mňa je dekorácia možno dôležitejšia ako počet či druh rýb. Pravdaže bez rýb by to nebolo akvárium. Jedno bez druhého by asi nemalo význam. A usadený odpad buď vysaje čerpadlo a čo ostane, vytiahneme odkaľovačom. ;)
Obrázok užívateľa
simon

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia