600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: 600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Poslaťod jancibie » Pon 12. Nov 2012 16:26:52

Matej píše:Teraz som si uvedomil ze tie Heros-ky su uz JA cichlidy a tam uz budu vyssie naroky na vodu, nemylim sa? Toto asi na zaciatok pre mna nebude :( Asi zostanem len pri Ocellatoch plus Splendida k tomu.

Ocellatusy asi nebude problem zohnat, Splendida pojde tazsie, jedine vodiko co som nasiel je L.Fujko ktory predaval odchovy niekedy na konci jula, videl som ze ste sa o tom bavili aj tu na fore. Ma niekto nejaky tip kde by sa po ne dalo dostat? Jancibie, ty nahodou nieco nemas, ak som to dobre pochopil, povodne si tie ryby rozmnozil ty?

1.No pozor,splendidy podla mna tiež nepochádzajú z Južnej Ameriky.
2.Ludo by mohol mať ešte zopár kúskov,on ich rozmnožil,ja som ich len zohnal v dávnych časoch z Nemecka od Tillmana. Ja mám stále desať splendid od Luda, bohužial sa tam javia len dvaja samci.....
3.Mne by sa viac páčila kombinácia ocellatus,splendida a loisellei. Loiselky môžu byť v mladosti zlostné,v dospelosti sa mi ale javia ako pomerne kľudné rybky.
Ich najväčšia výhoda voči povedzme herosom je bohatšie sociálne správanie stredoamerických cichlíd v porovnaní s juhoamerickými ;)
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 16:37:26

jancibie píše:
Matej píše:Teraz som si uvedomil ze tie Heros-ky su uz JA cichlidy a tam uz budu vyssie naroky na vodu, nemylim sa? Toto asi na zaciatok pre mna nebude :( Asi zostanem len pri Ocellatoch plus Splendida k tomu.

Ocellatusy asi nebude problem zohnat, Splendida pojde tazsie, jedine vodiko co som nasiel je L.Fujko ktory predaval odchovy niekedy na konci jula, videl som ze ste sa o tom bavili aj tu na fore. Ma niekto nejaky tip kde by sa po ne dalo dostat? Jancibie, ty nahodou nieco nemas, ak som to dobre pochopil, povodne si tie ryby rozmnozil ty?

1.No pozor,splendidy podla mna tiež nepochádzajú z Južnej Ameriky.
2.Ludo by mohol mať ešte zopár kúskov,on ich rozmnožil,ja som ich len zohnal v dávnych časoch z Nemecka od Tillmana. Ja mám stále desať splendid od Luda, bohužial sa tam javia len dvaja samci.....
3.Mne by sa viac páčila kombinácia ocellatus,splendida a loisellei. Loiselky môžu byť v mladosti zlostné,v dospelosti sa mi ale javia ako pomerne kľudné rybky.
Ich najväčšia výhoda voči povedzme herosom je bohatšie sociálne správanie stredoamerických cichlíd v porovnaní s juhoamerickými ;)

No ja prave nechcem ryby z Juznej Ameriky lebo mam tak nejak zafixovane ze su narocnejsie na kvalitu vody. Splendida je stredna amerika ak sa nemylim. A teraz pozeram ze Ocellatus je z Juznej ... do prcic mam v tom pekny gulas :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Neio » Pon 12. Nov 2012 16:52:00

Tak sem taky něco přidám..Právě zakládám podobné akva jako ty..660L..v Pátek příjde set na míru od zekie..Přesně jako ty jsem se rozhodl pro Astronoty..Měsíc jsem sjížděl česká i zahraniční fora ohledně osádky a nejvíc mi pomohl zde Stiff a na jiném foru pan Libor šprysl..Momentálně osádka bude taková (podotýkám průchozí) 6ks Astronotus ocelatus red tiger( mozna nejaky albin k nim na oko)
6ks Andinocora rivulatus a 6ks Rocio octofasciata..U posledního druhu jsem dost váhal mezi tímto a geophagus braisilienis..Nemuzu zatim pridat zadne osobni zkusenosti..ale pro toto jsem se rozhodl pred mesicem ja..S tím že se budou selektovat páry kuli agressivitě..co se týče herosu tak jsou asi opravdu dobrou volbou , ale mě osobně se ta rybka moc nelibí..dále je výborný taky Hypselecara temporalis( toho chvalili k ocelatum snad vsude na plny pocet hvezd)..Ja pridam jeset jednoho gibicepse..a uvidime jak se srovnaj..
Neio

Has thanked: 8 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 17:04:15

Neio píše:Tak sem taky něco přidám..Právě zakládám podobné akva jako ty..660L..v Pátek příjde set na míru od zekie..Přesně jako ty jsem se rozhodl pro Astronoty..Měsíc jsem sjížděl česká i zahraniční fora ohledně osádky a nejvíc mi pomohl zde Stiff a na jiném foru pan Libor šprysl..Momentálně osádka bude taková (podotýkám průchozí) 6ks Astronotus ocelatus red tiger( mozna nejaky albin k nim na oko)
6ks Andinocora rivulatus a 6ks Rocio octofasciata..U posledního druhu jsem dost váhal mezi tímto a geophagus braisilienis..Nemuzu zatim pridat zadne osobni zkusenosti..ale pro toto jsem se rozhodl pred mesicem ja..S tím že se budou selektovat páry kuli agressivitě..co se týče herosu tak jsou asi opravdu dobrou volbou , ale mě osobně se ta rybka moc nelibí..dále je výborný taky Hypselecara temporalis( toho chvalili k ocelatum snad vsude na plny pocet hvezd)..Ja pridam jeset jednoho gibicepse..a uvidime jak se srovnaj..

No ono to neni jednoduche vybrat :) Ryby co si si zvolil su pekne, ale prevazne z Juznej Ameriky. Tomu som sa prave chcel vyhnut, pretoze podla zdrojov ktore som cital potrebuju nizsie PH a maksiu vodu ako mam doma a ja sa proste poznam a viem ze by som nekontroloval pravidelne parametre a celkovo by ma ta potrebna upravy vody zacala casom stvat. Tu sa ale dostavam k problemu pretoze prave Ocellatusa som neviem preco bral ze je zo Strednej Ameriky a celkovo taka nenarocna ryba ... asi sa budem musiet nad tym znova zamysliet.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod jancibie » Pon 12. Nov 2012 17:22:08

Matej píše:
Neio píše:Tak sem taky něco přidám..Právě zakládám podobné akva jako ty..660L..v Pátek příjde set na míru od zekie..Přesně jako ty jsem se rozhodl pro Astronoty..Měsíc jsem sjížděl česká i zahraniční fora ohledně osádky a nejvíc mi pomohl zde Stiff a na jiném foru pan Libor šprysl..Momentálně osádka bude taková (podotýkám průchozí) 6ks Astronotus ocelatus red tiger( mozna nejaky albin k nim na oko)

No ono to neni jednoduche vybrat :) Ryby co si si zvolil su pekne, ale prevazne z Juznej Ameriky. Tomu som sa prave chcel vyhnut, pretoze podla zdrojov ktore som cital potrebuju nizsie PH a maksiu vodu ako mam doma a ja sa proste poznam a viem ze by som nekontroloval pravidelne parametre a celkovo by ma ta potrebna upravy vody zacala casom stvat. Tu sa ale dostavam k problemu pretoze prave Ocellatusa som neviem preco bral ze je zo Strednej Ameriky a celkovo taka nenarocna ryba ... asi sa budem musiet nad tym znova zamysliet.

Ryby ako A.ocellatus, A.rivulatus a G.brasiliensis majú chemizmus úplne na háku,pokiaľ nedôjde k extrémnym hodnotám.
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 17:27:11

Takze som sa s tym Ocellatusom predsa len trafil ze nebude narocny, a co napriklad spominana Splendida, ta je na tom ako co sa tyka narokov na vodu?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod paloi » Pon 12. Nov 2012 18:45:41

Matej, čo ešte Ti viac napísať? V Trnave je tvrdá voda. Priemerne pH 7,5. Astronotusy nemajú problém s ničím. A petenie držím v tejto vode už asi 2 roky. Nevyzerajú, že by trpeli. Ani jedna mi zatiaľ neuhynula kvôli nejakej chorobe. V podstate som "stratil" iba dve - najmenšiu mi niekedy v začiatkoch zožrali väčší súrodenci a jednu som pri prelovovaní nechal v sieťke, vysušila sa, taká detská chyba...
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod stiff » Pon 12. Nov 2012 20:44:18

Matej, aj v JA sú oblasti s tvrdou a zásaditou vodou, je to obrovské územie... Čiže sú tam ryby, ktoré sú veľmi tolerantné na vodu, niektoré dokonca potrebujú tvrdú vodu, alebo aspoň vyššie pH (festae).. Rivulatus, Herosy, ocelláty, ale aj nepravý Geo brasiliensis sa bežne chovajú s rybami zo SA, vyhovujú si povahou aj toleranciou na vodu.

Ryby z JA, ktoré sa vyskytujú v mäkkej vode sa v tejto vode nevyskytujú celý rok. Niekedy je pH vyššie a niekedy naopak výrazne klesá. Záleží od ročného obdobia. Keď je voda dostatočne teplá a kyslá, vytierajú sa... Napísal som to veľmi zjednodušene.. :) Ale mimo obdobia trenia v pohode žijú v parameroch blížiacim alebo rovnajúcim sa neutrálu. Vo všeobecnosti sú náročnejšie ryby z "blackwater" - z čiernej vody. Tým z bielych vôd sa výborne darí pri pH okolo neutrálu, Akurát pri výtere to treba trocha zmäkčiť a okysliť no..

Herosy sa napr vyskytujú na obrovskom území, sú náročnejšie formy, ale aj úplne nenáročné. Tie, čo zoženieš u nás, tie sú veeeľmi tolerantné :) Ocelláty znesú asi všetko, ako spomínal Paloi.. :) Rivuláti sú tak isto nenáročné ryby, ak sú z dobrého zdroja.

Ja by som tiež povedal, že naj kombinácia je Astronotus + splendida + loisellei (alebo carpintis, prípadne rivulatus). Ak Heros, tak by som dal notatusa, lebo tie severáky, čo som v naších končinách videl stoja za prd.. :) Je to pokrížené kade tade. Rotkeily zasa nerastú veľké, aj keď občas sa menšia ryba zíde... :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod Matej » Pon 12. Nov 2012 23:36:36

Dik za nazory, asi sa pytam banality ale je to pre mna vsetko zase raz nove a nie je az take jednoduche sa v tom zorientovat, ale uz trosku zacinam aspon vidiet obrysy :) Vidim ze aj tak bude najvacsi problem tie ryby na slovensku pozhanat tak nejak naraz aby mali sancu spolu vyrast, idem sondovat kde by sa co dalo kupit :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Matej » Str 14. Nov 2012 14:23:14

Narazil som na mensi problem, mam trosku problem zohnat nejake normalne korene, nema niekto na predaj nahodou?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 76 hostia