Voda

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: VODA

Poslaťod Blade-o » Pon 21. Jún 2010 0:34:41

neviete mi povedat ci sa moze pridavat sol a soda priamo do akva pri vimene vody alebo do nejakeho vedra kde sa necha odstat a tam prisypat? a este pri novozakladani akvarka treba nejako upravovat vodu?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Poslaťod LaciP » Pon 21. Jún 2010 6:16:46

niekde do zadu to už bolo spomínané, soľ a sóda by sa nemalipridávať priamo do akva vody. Najlepśie je pre to naozaj rozmiešať to niekde vo vedre a potom naliať (myslim že jovan niekde uz vysvetloval aka reakcia vznika ak by si nasypal soľ alebo sodu priamo do akva) a k úprave vody pri zakladaní...ja som ju nijak neupravoval, nechal som pár hodín odstáť, potom som tam dolial "živu vodu z filtra" a o deň neskôr nasolil a pridal sodu. Rovnaké množstvo soli a vody udržiavam pri každej výmene. (u mňa 1cajova lyžička soli a sody na 25l vody)
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Blade-o » Uto 22. Jún 2010 17:07:59

LaciP píše:a o deň neskôr nasolil a pridal sodu.

co si napisal si pridal to rovno do akvarka alebo si menil vodu uz zmiesanu so solou a sodou?

este aku sol a aku sodu pouzivas?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod LaciP » Str 23. Jún 2010 6:26:12

asi v jednom či dvoch litroch vody som rozmiesal pozadovane mnozstvo soli a sody...nechal riadne rozpustit a potom som to tam normalne nalial a asi hodinku na to som tam bachol vodu z filtra... :cool
no a sol pouzivam morsku akvaristicku obsahuje okrem samotnej NaCl aj stopove prvky inych mineralnych latok co je dôlezite pre dobry vyvoj ryb a sodu obycajnu z potravin...treba si ale dat pozor na cenu...na napriklad kupujem balenie 150g kde vychazda 1kg za 1,5€, ale vedľa maju len male 10gbalicky a tam je cena premrstene vysoka v prepocte na 1kg...niekto tu pisal ze soda sa da kupit aj normalne v drogerii, len si treba pýtať potravinarsku...a soľ inak môže byť akákoľvek nejodidovaná (dosť problematické zohnať, lebo na potravinárske účely musí byť jodidovaná, ale videl som predávať cez net soľ asi 1 kg za 1,5€ - tušim to bol nejaký bioobchod??)
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Blade-o » Štv 24. Jún 2010 11:07:36

LaciP píše:asi v jednom či dvoch litroch vody som rozmiesal pozadovane mnozstvo soli a sody...nechal riadne rozpustit a potom som to tam normalne nalial a asi hodinku na to som tam bachol vodu z filtra... :cool
no a sol pouzivam morsku akvaristicku obsahuje okrem samotnej NaCl aj stopove prvky inych mineralnych latok co je dôlezite pre dobry vyvoj ryb a sodu obycajnu z potravin...treba si ale dat pozor na cenu...na napriklad kupujem balenie 150g kde vychazda 1kg za 1,5€, ale vedľa maju len male 10gbalicky a tam je cena premrstene vysoka v prepocte na 1kg...niekto tu pisal ze soda sa da kupit aj normalne v drogerii, len si treba pýtať potravinarsku...a soľ inak môže byť akákoľvek nejodidovaná (dosť problematické zohnať, lebo na potravinárske účely musí byť jodidovaná, ale videl som predávať cez net soľ asi 1 kg za 1,5€ - tušim to bol nejaký bioobchod??)

kde si si kupil tu akvaristicku sol? preco nemoze byt jodidovana? a ked si nalial tu vodu so solou a sodou az potom si meral hodnoty vody v akvarku?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod LaciP » Štv 24. Jún 2010 11:24:46

kupujem soľ pravidelne u nás v akvaritike...tam majú vždy nejakú načatú a z toho mi odsypú 1kg...to mi vydrží takmer na pól roka...preco nie jodidovaná??...ani sám neviem ale na veľa fórach som čítal rôzne príspevky kde spomínajú že soľ nemá byť jodidovaná lebo samotný jód nepôsobí dobre na ryby...a merať hodnoty až keď sa voda ustáli aby si sa moc nezľakol :nerd
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Blade-o » Štv 24. Jún 2010 13:42:14

LaciP píše:kupujem soľ pravidelne u nás v akvaritike...tam majú vždy nejakú načatú a z toho mi odsypú 1kg...to mi vydrží takmer na pól roka...preco nie jodidovaná??...ani sám neviem ale na veľa fórach som čítal rôzne príspevky kde spomínajú že soľ nemá byť jodidovaná lebo samotný jód nepôsobí dobre na ryby...a merať hodnoty až keď sa voda ustáli aby si sa moc nezľakol :nerd

a to od nich beres nejaku presne urcenu sol pre ryby? alebo to maju nejaku obycajnu morsku? asi by bolo najlepsie pouzit tu sol co napr ponuka Sera salt alebo JBL co ma cisto pre cichlidy?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod LaciP » Pia 25. Jún 2010 11:26:40

beriem od nich klasicku mineralizovanu morsku sol pre morske akvaria...od sery , ale. podobne, nie vzdy sa mi podari kupit rovnaku, lebo kvôli mojmu 1 kg nebudu otvarat 20kg balenie, proste mi odsypu z toho co maju prave otvorene, minule to bolo od sery
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Blade-o » Pia 25. Jún 2010 22:57:10

neviete mi povedat je dobre pouzit take prostriedky na upravu vody ako je napr Aquatan od Sery?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Aldebaran » Sob 26. Jún 2010 10:23:33

Ja osobne ich používam, hlavne preto, lebo nemám ani priestor ani čas nechávať vodu odstáť, aby z nej vyprchal chlór. Osobne si myslím, že tým nemôžeš nič pokaziť, pokiaľ to samozrejme nejak vážne nepredávkuješ. Ak máš možnosť nechať vodu odstáť, Aquatan je tým nahraditeľný.

Ak máš prístup k nechlórovanej nezávadnej vode (napr. zo studne), tak môžeš použiť tú a nemusíš tam liať aquatan. Ak nie, tak jeho správnym použitím nič nepokazíš.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Been thanked: 8 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia