Moje pásiky, presnejšie tá zaliata časť, tiež po štyroch mesiacoch odišli, a to tak že naozaj
Minule som, po vylepšení vetrania krytu, kontroloval teplotu pásikov a dosť ma prekvapilo, že cca 3,5 m pásikov prehrialo 18-ku drevotriesku tak, že zvonku sa dá dotykom poznať, v ktorej časti sú pásiky nalepené (presné hodnoty v °C nie sú dôležité). A to mám pásiky len 5 W/m.
Pri kombinácii žiarivky + zaliate pásiky + drevená podložka odporúčam použiť pre LED hliníkovú lištu, ktorá zastí chladenie a k tomu určite aj vetranie krytu, pretože momentálne mám v kryte 40 °C. LEDky
potrebujú chladenie, ktoré drevené uzatvorené kryty nemusia v dostatočnej miere zaistiť, bez neho sa prehrievajú a ich životnosť a svetelný tok rapídne klesá.
Ale k veci, ťažko je dodržiavať hodnoty predpísané výrobcom, keď sa často nedopátrate výrobcovu, nie to ešte k dokumentácii... Jeden príklad za všetky, minulý týždeň som si dopisoval s jednou sk firmou ohľadom výroby svietidla na mieru. Ponúkli výrobu svetla s 1600 lm, 16 W, 5 000 K z LED Citizen za cca 60 €. Prijateľná cena, ale keď som pred konečnou dohodou žiadal dokumetáciu, ostali ticho (pre úplnosť, bol som ochotný zaplatiť zálohu "len" 20 %, takže problém by mohol byť aj v tom). Podobný príklad, len s cz firmou a polotovarmi, výrobcom sa síce hrdili, len u výrobcu nebola dokumentácia ponúkaných modulov.
LED, na rozdiel od žiariviek, nie sú zatiaľ štandardizované, ich výkon (tepelný i svetelný) sa výrazne líši, typ od typu, výrobca od výrobcu, dokoca LED rovnakého typu sa dodáva v rôznych výkonových verziách (tzv. bin). Napísať: "mám LED, ktoré odišli" je nič nehovoriaca informácia...