l_laco píše:Klasický doma urobený filter vyzerá a funguje približne takto:
l_laco to čo som ti písal som myslel tak ako máš ty nakreslený biofilter s tým, že v predposlednej komore ( komora pred čerpadlom) nemám molitan po celej ploche komory, ale je tam priestor ako som ti písal vyššie. Tým zabezpečíš, že sa ti nezadrie
čerpadlo a po boku pretečie voda.
l_laco píše:Tak ma napadlo či by fungoval principiálne podobný filter, ale na stojato ....
Podľa mňa si to veľmi skomplikuješ a výsledný efekt bude minimálny a možno aj horší. Napríklad neviem si predstaviť ako budeš na seba ukladať tie všetky média, ak to nebudeš mať v špeciálnych nádobach ako býva v externých filtroch. Po druhé a čo je vážnejšie si myslím, že je tam veľké riziko pretečia filtra, pokiaľ bude najvrchnejšie médium totálne zanesené. Zanesú sa pôry a voda sa nedostane dolu k čerpadlu, ale naopak pretečie mimo filtra - pokiaľ nebudeš mať filter a akvárium v rovnakej hladine. A ešte ti aj zhorí čerpadlo. To je môj názor, tak si myslím, že sa to stane v extrémnej situácii.
kofola píše:Pre vysvetlenie: modre sipky znazornuju normalny pohyb vody cez filtracne media. Cervene sipky znazornuju pohyb vody ked su media upchane. Odsadenie jednotlivych prepazok je jasne z kot "X" "Y" a "Z", ktore si musi kazdy navolit podla objemov, vykonu cerpadla a priemeru hadic. Tak ako som pisal - prva prepazka je "podtekacia".
Kofola má podľa mňa dobre vyriešený filter a tohto nákresu sa môžeš kľudne držať. Ja mám nižšie prepážky v rovnakej rovine, preto som to doriešil dodatočne tou medzerou v predposlednej komore.
l_laco píše:Výborne len z pohľadu ochrany čerpadla, no z pohľadu účinnosti filtra určite nie.
Ako sa bude postupne zanášať prvý molitan tak bude voda pretekať do druhej komory, takže prvý molitan bude v podstate úplne zbytočný. Začne sa zanášať druhý molitan a keď sa zanesie aj ten, už bude voda prúdiť len po povrchu, čo však majiteľ nezbadá, lebo v komore s čerpadlom bude stále dostatok vody na čerpanie ale filter už nebude plniť svoj účel ...
Tak to je jasné, ale bavíme sa o extréme. Radšej mi bude prúdiť "naprázdno" 2 týždne voda mimo molitanov, ako mi zhorí čerpadlo ! Ja by som neváhal a určite to takto urob a môžeš v kľude spávať. To, že voda pôjde naprázdno zistíš časom aj tak keď sa ti bude zdať voda špinavšia ako obvykle. A po ďalšie neverím, že by si občas nekukol do filtra.