kolko hodin svietite?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: kolko hodin svietite?

Poslaťod mlaka » Pon 19. Apr 2010 13:24:47

Ja tiež umývam hubkou, je to lepšie ako len s magnetickou škrabkou. Keď potrebuješ, pritlačíš. Je pravda, že je to namáhavejšie, ale aj účinok je lepší....
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Poslaťod jovan » Pon 19. Apr 2010 21:05:19

Belial píše:Nočné osvetlenie je len estetická záležitosť a podľa mojich skúseností to na ryby ani na rastliny nemá nijaký vplyv.

Dovolím si nesúhlasiť,/nemyslím len cichlidy/sú ryby ktoré sa trú len v noci a len za "mesačného svetla/na moje ryby to v každom prípade vplýva,sú úplne inak "uložené"keď svetlo majú a keď nie.Ja používam jednu Led žiarovku a zapnutá je,aj keď nemám ryby v trení.Myslím,že to ryby určitým spôsobom ukludňuje a pomáha v orientácií podobne ako mesiac. :think
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Matej » Pon 19. Apr 2010 23:08:30

jovan píše:
Belial píše:Nočné osvetlenie je len estetická záležitosť a podľa mojich skúseností to na ryby ani na rastliny nemá nijaký vplyv.

Dovolím si nesúhlasiť,/nemyslím len cichlidy/sú ryby ktoré sa trú len v noci a len za "mesačného svetla/na moje ryby to v každom prípade vplýva,sú úplne inak "uložené"keď svetlo majú a keď nie.Ja používam jednu Led žiarovku a zapnutá je,aj keď nemám ryby v trení.Myslím,že to ryby určitým spôsobom ukludňuje a pomáha v orientácií podobne ako mesiac. :think

S tymto si zase dovolim nesuhlasit ja :) Teraz nehovorim ako akvarista, s tym skusenosti nemam, ale vseobecne co sa tyka ryb. Je samozrejme mozne ze to meni spravanie ryb, ale podla mna to je umele "predlzovanie dna". Samozrejme su druhy ryb ktore su napriklad aktivne len v noci, prevazne dravce ktore vtedy vyrazaja za potravou a lovia. Tieto ryby su ale na nocny zivot prisposobene, maju usposobene oci na nizsiu intenzitu svetla, nehovoriac o tom ze pouzivaju dalsie organy na orientaciu - bocna ciara, cuchove a chutove organy. Ak chodis na ryby, urcite to dobre vies, napriklad takeho miena prakticky nemas sancu chytit cez den. Nocne osvetlenie by urcite taketo druhy ryb prebralo k aktivite.

Rybam ktore su aktivne cez den, podla mna umele osvetlenie skor akurat prehodi rezim a umelo ich to nuti k aktivite. Nadnesene ale predsa by som to prirovnal k umelemu chovu sliepok ktorym sa svieti vela hodin denne, predlzuje sa im tym den a prijmu viacej potravy a tym padom rychlejsie rastu - prirodzene to pre ne ale neni.

Treba zohladnit aj to, ze svetlo neprenikne do velkych hlbok, specialne nie v sladkovodnych jazerach. Cize napriklad hlbsie zijuce druhy mesacne svetlo prakticky nepoznaju pretoze do ich hlbok neprenikne.

Z tohoto vyvodzujem ze nocne osvetlenie nie je prirodzene pre kazdy druh ryby a ide skoro o efekt a umele predlzenie dna. Z dlhodobeho hladiska im to podla mna skor skodi ako prospieva.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Uto 20. Apr 2010 6:00:24

V prirode nesvieti mesiac? V prirode na kazdu jednu rybu (viac ci menej) posobi mesacne ziarenie. Nocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela. Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc. Matej ja to skusam uz nejaku tu dobu a pozorujem spravanie ryb a zatial som nazoru, ze to vplyv na ryby ma. Zavery vsak budem robit az ked si budem 100% isty a to moze trvat este niekolko rokov.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod LaciP » Uto 20. Apr 2010 6:44:27

Ja mam tiež nočné osvetlenie, dve modré led diódy. Pôvodne mi išlo len o estetiku. Zapína sa tesne pred zhasnutím hlavného osvetlenia a svieti do 12-tej. Potom je do rána v akváriu tma. Na rybky kde to mám to nijak extra nevplýva..ikoly keď zhasne hlavné osvetlenie tak ľahnú a hotovo. Skôr ma prekvapila iná vec. V inom akva kde mám calvusov ma zaujal ich denný režim. Ráno sa prebudzajú pred rozsvietením svetiel ešte prakticky po tme okolo šiestej ale zaujímavejšie je že sa úplne stiahnu o 8-mej vecer svetlo sa vypína o 21:00 oni ani inokedy nie sú bohvieako aktívne ryby, ale vtedy proste každá zalezie na svoje miesto uložia sa na dno a :sleep koniec viac nevylezú aj keď sa hodinu ešte svieti...až na druhý deň ráno okolo 6:00
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Matej » Uto 20. Apr 2010 9:53:42

kofola píše:V prirode nesvieti mesiac? V prirode na kazdu jednu rybu (viac ci menej) posobi mesacne ziarenie. Nocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela. Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc. Matej ja to skusam uz nejaku tu dobu a pozorujem spravanie ryb a zatial som nazoru, ze to vplyv na ryby ma. Zavery vsak budem robit az ked si budem 100% isty a to moze trvat este niekolko rokov.

Ja som nikde nenapisal ze v prirode nesvieti mesiac preboha :) Len hovorim ze jeho svetlo neprenikne do velkych hlbok. A myslim ze posobenie mesiaca ma vacsi vyznam co sa tyka gravitacnych sil, cize sposobuje napriklad priliv a odliv.

A ja som ani nenapisal ze to na ryby nema vplyv, len pisem ze to ma vplyv podla mna neprirodzeny a umelo ich to nuti k aktivite. :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Uto 20. Apr 2010 12:37:41

Napisal si ze svietenie v noci je umele predlzovanie dna. NIE JE, rovnako tak potom v prirode umelo predlzuje jas mesiaca den? Co sa tyka toho ze neprenikne do velkych hlbok, tak toto neviem potvrdit ani vyvratit, lebo som sa nikdy do napr. 40m (kde ziju napr. frontosy) nepotapal, ale viem zarucene ze v hlbke 6-8 m pod vodou svieti mesiac dost jasne. Teda tvrdim ze spravna intenzita svetla (pre ten ktory druh ryb) prirodzenejsie simuluje prirodne podmienky. Ci to ma nejaky vplyv na zivot a kvalitu ryb zatial neviem a ani neviem o nikom kto by to potvrdil alebo vyvratil. Teda tu ani ja ani ty nemozme robit zavery. Urcite vsak umele nocne osvetlenie "nepredlzuje den" a podla mojich pozorovani ani nijako rybam neskodi, skor naopak. Mozme moje pozorovania porovnat s tvojimi a potom argumentovat co je vhodnejsie.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Matej » Uto 20. Apr 2010 13:09:02

kofola píše:Napisal si ze svietenie v noci je umele predlzovanie dna. NIE JE, rovnako tak potom v prirode umelo predlzuje jas mesiaca den? Co sa tyka toho ze neprenikne do velkych hlbok, tak toto neviem potvrdit ani vyvratit, lebo som sa nikdy do napr. 40m (kde ziju napr. frontosy) nepotapal, ale viem zarucene ze v hlbke 6-8 m pod vodou svieti mesiac dost jasne. Teda tvrdim ze spravna intenzita svetla (pre ten ktory druh ryb) prirodzenejsie simuluje prirodne podmienky. Ci to ma nejaky vplyv na zivot a kvalitu ryb zatial neviem a ani neviem o nikom kto by to potvrdil alebo vyvratil. Teda tu ani ja ani ty nemozme robit zavery. Urcite vsak umele nocne osvetlenie "nepredlzuje den" a podla mojich pozorovani ani nijako rybam neskodi, skor naopak. Mozme moje pozorovania porovnat s tvojimi a potom argumentovat co je vhodnejsie.

Ja ani netvrdim ze mam pravdu, to bol len moj nazor, aj som napisal ze s tym v akvaristike nemam skusenosti.

Posudzujem len to co som zazil, napriklad ked som v noci na rybach pri vode a nie je prave spln, tak je riadna tma, nevidim si ani pod nohy a pod hladinou je svetla este menej. Bez svetla sa nikam neda ani pohnut. Samozrejme nejdem zrovnavat citlivost ludskeho a rybieho oka ...

Po tme som sa este nepotapal tiez, skusal som to len za svetla, bol som v hlbke asi 12metrov, bolo to na prave poludnie a uz tam bolo citelne menej svetla, este to aj bolo v mori. V noci to bude uplne o inom.

Nocne osvetlenie na akvariu co som videl, bolo podla mna ovela intenzivnejsie ako je prirodzeny presah svetla mesiaca do vody, to bolo vsetko co som chcel povedat :) A netvrdim ze mam pravdu, len si to myslim.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Uto 20. Apr 2010 14:24:35

Posudzujem len to co som zazil, napriklad ked som v noci na rybach pri vode a nie je prave spln, tak je riadna tma, nevidim si ani pod nohy a pod hladinou je svetla este menej.

Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc.

Nocne osvetlenie na akvariu co som videl, bolo podla mna ovela intenzivnejsie ako je prirodzeny presah svetla mesiaca do vody, to bolo vsetko co som chcel povedat

Nocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela.

Nemam co dodat.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Matej » Uto 20. Apr 2010 16:10:11

kofola píše:
Posudzujem len to co som zazil, napriklad ked som v noci na rybach pri vode a nie je prave spln, tak je riadna tma, nevidim si ani pod nohy a pod hladinou je svetla este menej.

Idealne je este simulovat fazy mesiaca, teda nesvietit s tym ako blbec naplno cely mesiac kazdu noc.

Nocne osvetlenie na akvariu co som videl, bolo podla mna ovela intenzivnejsie ako je prirodzeny presah svetla mesiaca do vody, to bolo vsetko co som chcel povedat

Nocne osvetlenie urcite ano, ale len v pripade, ze je dobre nastavena intenzita osvetlenia. Tzn. nie 90cm modre LED trubice s 40 000 mcd, ktore sluzia len pre efekt a pre to aby vytiahli peniaze z chovatela.

Nemam co dodat.

No ved ano, hovorime obidvaja to iste, len kazdy inak :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 13 hostia