Ako si svojpomocne postaviť chladič na chladenie akvária.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Ako si svojpomocne postaviť chladič na chladenie akvária.

Poslaťod jovan » Str 23. Jún 2010 22:16:50

To je teória......prax je iná,nesmela by sa vôbec ale vôbec otvárať,musela by perfektne tesniť,a kanistrák tiež,ale aj tak by tam vlhkosť ostávala a primŕzala či už na tesnenie chladničky,alebo na kanister.Pokiaĺ by sa mrazenie ubralo,nič by sa s tým nedialo a efekt nulový.Schválne,za koĺko sa vychladí 1,5l pet flaška vody z 28C na pr. 25C? , min hodinu....x pr.250Litrov.......... :ne
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod kofola » Štv 24. Jún 2010 5:25:07

Veľmi zaujímavý článok. Nad touto problematikou sa asi každý už zamyslel. Mňa napadlo či by sa nedalo riešil chladenie tak že by som zobral nejaký (asi nový) veľký chladič, pôvodom do auta aj z veľkým ventilátorom. Napojil hadicu čerpadlo a tak dosiahol že voda z akvária by pretekala cez chladič z auta ktorý by bol chladený ventilátorom. Teoreticky by to mohlo tiež ubrať nejaký ten stupeň Celzia.

napr som našiel na stránke

Kód:
http://www.auto-chladice.cz/ramec_vod.htm

Chladič na škodu favorit za 500 KČ k tomu kľudne aj používaný ventilátor ( na nete je ich kopa na predaj ) cena 10-20€ k tomu čerpadlo (nemuselo by byť ak by sa to dalo napojiť na filtráciu) trafo 230AC/12DC pár €.
Celé by sa to mohlo vmestiť tak do 50€

Chladice na auta sa robia zo zliatin hlinika. Neviem, neviem, co by robil ten hlinik s chemizmom vody.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod dkollar » Štv 24. Jún 2010 6:58:29

jovan píše:To je teória......prax je iná,nesmela by sa vôbec ale vôbec otvárať,musela by perfektne tesniť,a kanistrák tiež,ale aj tak by tam vlhkosť ostávala a primŕzala či už na tesnenie chladničky,alebo na kanister.Pokiaĺ by sa mrazenie ubralo,nič by sa s tým nedialo a efekt nulový.Schválne,za koĺko sa vychladí 1,5l pet flaška vody z 28C na pr. 25C? , min hodinu....x pr.250Litrov.......... :ne

tak ono v podstate nie je dovod otvarat ju, takze kondenz zo vzduchu tam nebude nejak zavazny. a ked to casom zamrzne, nie je problem chladnicku vypnut a nechat odmrazit. v nasich klimatickych podmienkach taka chladnicka pojde nepretrzite tak ci tak nanajvys par tyzdnov. to o kolko by sa voda ochladila zavisi hlavne od prietoku filtra a objemu a vykonu chladnicky.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Stero » Štv 24. Jún 2010 7:26:48

No a nehovoriac že by som ani nechcel mať taký prudký pokles teploty za hodinu ale kľudne ak by vonku udreli horúčavy tak to spustiť a som si vcelku istý že už za noc by sa prejavila pokles. Mimochodom aké zmrznutie ja som písal chladničku a tá ma štandardne teplotu cca 10C nad 0 a nie mrazničku. Ja by som chcel vodu chladiť a nie vyrábať ľad. Tam by bol základ aby nádoba filtra schladla na tých cirka 10-15C a vďaka vzájomnej výmeny energie a teda aj tepla by voda zohrievala nádobu ale zároveň by strácala svoju tepelnú energiu. A ak by stratila hoc len pár percent z teploty výsledok by exponencialne rástol a tak by sa voda chladila viac a viac.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 74 hostia