Mozem pouzit Zeolit ako dekoraciu?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Mozem pouzit Zeolit ako dekoraciu?

Poslaťod Rostratus » Uto 29. Sep 2009 20:33:11

Ale ak chceš kľudne sa zastav niečo obetujem ;) Mám aj drvený zeolit do filtrov ak by si potreboval.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Poslaťod Belial » Uto 29. Sep 2009 20:36:08

Drveného mám zatiaľ dosť. Len som nevedel zohnať väčšie kusy... Ale zastavím sa, zatiaľ neviem kedy mi to vydá časovo... Ale určite v najbližšej päťročnici :lol:
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Uto 29. Sep 2009 20:38:42

Oki dohodnuté. Stačí sa ozvať. ;)
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Uto 29. Sep 2009 20:40:40

O.K. beriem to ako dohodnuté ;)
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod stiff » Str 30. Sep 2009 17:12:45

Treba povedať, že zeolit je vhodný hlavne do prerybnených akvárií bez rastlín, kde je problém s dusíkatými látkami a pravidelnou údržbou. Do rastlinných akva s primeraným počtom rýb a normálnou údržbou by som ho určite nedával ;) Zázraky nedokáže a pravidelnú výmenu vody aj tak nenahradí nič...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Str 07. Okt 2009 20:32:19

Dnes som sa rozprával so skúseným akvaristom na tému zeolit, ktorý má dve morské akváriá. Jedno akvárium má hrubý objem 1000 litrov a druhé 500 litrov. Sám mi povedal, že vyvariť zeolit v slanej vode nepomôže. Skôr v neakých roztokoch ale to by tiež nedoporučoval. Keby to fungovalo tak akvaristi, ktorí majú morské akvária by nemenili každý týžden, dva zeolit vo filtroch, ale by používali ten istý...

slamo píše:ja som niekde cital ze zeolit sa da vyvarit v soli a potom sa moze nanovo pouzit a bude znova funkcny. Co je na tom pravdy? Mate niekto skusenosti?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Junaksk » Pia 09. Okt 2009 15:09:05

ked je tu diskusia o zeolite tak co odporucate aktivne uhlie alebo zeolit a preco?
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod Rostratus » Pia 09. Okt 2009 19:50:24

Najskôr musíš mať neaký dôvod prečo chceš dať zeolit, alebo aktívne uhlie do akvária.

Zeolit:

Zeolit je prírodná minerálna látka, ktorá slúži na zachytávanie škodlivín v sladkovodných akváriach.
Zachytáva z vody pre ryby škodlivé látky, hlavne amoniak, zamedzuje tvorbe rias. Voda v akváriu zostáva číra a biologicky bezchybná.

Aktívne uhlie:

Filtračné vložky s aktívnym uhlím zaraďujeme do filtrácie len za konkrétnym účelom. Na použitie pri bežnej prevádzke akvária napr. na prevenciu a pod. je aktívne uhlie nevhodné pretože odoberá dôležité látky potrebné pre faunu a flóru v akváriu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Pia 09. Okt 2009 20:52:14

Zeolit a aktívne uhlie sú "molekulové sitá", ktoré vo svojich póroch zachytávajú molekuly určitých látok... Z tých akvaristicky dôležitých by som spomenul dusíkaté látky (zeolit) a ťažké kovy, chlór (akt. uhlie)...
Zeolit je vhodný do prerybnených akva bez rastlín s veľkými rybami, kde dokáže veľmi dobre zredukovať dusík. látky (až k 0). Čítal som, že zvyšuje ph, ale mne sa to nepotvrdilo (zeolitov je veľa druhov... ;) )
Aktívne uhlie je vhodné na odstránenie zbytkov liečiv, pri rôznych zákaloch v akva, pri liečení rýb a tiež pri zriaďovaní nového akva, keď si nie som istý nezávadnosťou vody a použitých materiálov...veľmi zjednodušene povedané... :roll: :lol:

PRAX: zeolit (klinoptilolit) používam už dlho a asi aj dlho budem. Výborne sa osvedčil ako v ex. filtroch, tak priamo v nádrži. Mením ho raz za 3-6 mesiacov, podľa aktualneho stavu akva. Mýty o "obnovení, alebo vyčistení" a tak isto o tom, že to uvoľňuje späť absorbované látky, podľa mňa nie sú pravdivé ;) ..

Aktívne uhlie - nepopieram jeho pozitívne schopnosti, pre ktoré sa používa aj napr. pri čistení pitnej vody, ale myslím, že pre akvaristiku je to viacmenej dobre mierený marketingový ťah ;) ... Tie koncentrácie pre ryby škodlivých látok su v akva väčšinou zanedbateľné pri liečení je viac platná dobre fungujúca UV lampa... :geek:
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Pia 09. Okt 2009 21:32:29

Ja by som ešte podotkol, že ak budete chcieť použiť skaly zeolitu do nádrže v domnení, že veľký kameň zeolitu nahradí rovnaký objem drveného zeolitu ste na omyle. Veľký kameň absorbuje škodlivé látky len do hĺbky cca 3-4mm. To znamená, že zeolit veľkosti napríklad 20x20cm a hrúbky napríklad 15 cm nieje taký efektívny na odburávanie škodlivýn ako keď dáte drť (kamienky) zeolitu o veľkosti 3-4mm s plochou 20x20x15cm. Neviem či som sa správne vyjadril. Ale v skratke veľký kameň zeolitu nieje taký efektívny ako taká istá veľkosť drte zeolitu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 81 hostia