Skoro rozvodová 300-ka

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Ako sa vám páči nádrž? "( hlasujte ako v škole)

1
0
Nehlasovalo
2
0
Nehlasovalo
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 0

Skoro rozvodová 300-ka

Poslaťod Juraj1973 » Str 31. Júl 2013 19:04:47

Pozdravujem Vás priatelia pod dlhšej dobe. Zároveň sa ospravedlňujem adminovi a všetkým ak to ešte nebude patriť do tejto kategórie a bolo by to vhodné možno inde, ale dúfam že mi to prepáčite. Dovolím si pripomenúť, že som začiatočník a tvrdohlavec no skúšam na sebe pracovať a občas si dať aj povedať poradiť.. Nevyplním hneď presnú "štruktúru", lebo ešte vo veľa veciach nemám jasno a v prvom kole potrebujem najprv rady aby som sa posunul ďalej , resp. chcel by som si zajtra objednať už predbežne dohodnuté akváriu. Potom doplním ostatné. Zase sa ospravedlňujem, ak sa budem pýtať na veci, ktoré tu boli riešené, no ja som ich zbežne nenašiel, tak poprosím o zhovievavosť . Ani neviem odkial začať.. Skúsim sa spýtať na názor ohľadom stability skrinky (skriniek). Plánujem akvárium 1,6m x 0,38 (hĺbka) x 0,5 výška. Hrúbka skla 10 mm malo by mať cca 75 kg plné vody okolo 400 kg. Ako podstavec pod neho plánujem použiť 3 už vyrobené skrinky (2 som mal ,jednu dorábal a jednu upravoval) s 18 mm bukasu (klasickej drevotriesky) o rozmeroch 1 x výška 950mmx šírka 600mm x hĺbka 360mm, 1 x x výška 950x šírka 600 x hĺbka 360 v strede vystužená a 1 x výška 950x šírka 550 x hĺbka 360 viď fotky. (skrinky plánujem spolu zošróbovať) Otázky znejú:

1. je to dostatočná nosnosť danej konštrukcie pre akvárium ? (stolár tvrdí že v pohode)

2. je dostatočná stabilita drevenej konštrukcie na šikmý pád ?

3. akvárium bude hlbšie o 2 cm teda bude mať 380mm (skrinka je 360). Plánujem dať skrinku 3,5 cm od steny (tak to mám presne na hĺbku výčnelku) akvárium z predu zarovnať vzadu bude pretŕčať 2 cm cez skrinku . Môže to tak byť ?? ten 2 cm previs ??

4. akvárium chcem dať z ľava na kraj (hranu) z prava bude 15 cm od kraja (hrany) , Dúfam, že by to nemalo vadiť, či ? (potrebujem tam trochu miesta na závesný filter a tabla skla má 160,5 cm)

5. Možno totálna hlúposť - uvažoval som, že spodok akvária trochu zdvihnem 10 cm polystyrénom . Môžem použiť pod akvárium takú hrúbku. Ak nie aký naviac hrubý polystyrén môžem na spodok použiť ?

6. Myslíte si , že je potrebná skrinky olištovať (tak ako som to aj tu niekomu videl), kôli "šuchnutiu" sa akvária alebo to je len estetická záležitosť ?

7. dôvodu rozpočtu ( a viem že ma zato ukameňujete) nechcem zatiaľ riešiť externý filter, ale chcem použiť to čo mám a to jest zľavej strany v rohu vnútorný filter JBL Cristal profi 100 (800 L/hod) a z pravej strany Hagen AquaClear 50 (757 L/hod). Bude mi to na začiatok stačiť filtrovať ?

8. moja predstava je použiť cca 150 Litrov zabehnutej vody a zbytok z vodovodu k tomu oba zabehnuté filtre. Môžem tam dať rybky po pár dňoch ?

9. Koľko môže stáť bez filtrácie zabehnutá voda (samotná voda, nie filter, tam je mi to jasné) ?

Na záver sa zase ospravedlňujem, za možno hlúpe otázky, možno hlúpe plánované riešenia. Budem Vám samozrejme veľmi vďačný za každú odpoveď . Poprosím aj jednotlivo k otázkam . Ešte raz vďaka !! Dúfam še som veľmi
neporušil pravidlá fóra a nebude to na vyhodenie a taktiež sa ospravedlňujem za miešanie mm, m, a cm.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Re: Skoro rozvodová 300-ka

Poslaťod kofola » Štv 01. Aug 2013 5:41:37

1. Podla mojho nazoru to takto tazke akvarium zvladne, za predpokladu, ze urobis este mierne upravy popisane v bode 2 a 3.

2. Osobne by som to riesil okrem toho, ze skrinky zoskrutkujes spolu este pridanim 18mm MDF dosky na vrch cez vsetky tri skrinky. Ak dobre vidim zadne steny su zo sololitu a ten nezarucuje prave najlepsiu torznu pevnost. Ked ich spojis z vrchu a pouzijes skrutky (nie samorezne, ale metricke s maticou) napr. so zapustenou hlavou, tak to bude v pohode. Hlavu skrutky zapustis do vrchnej dosky, potom ju prekryje akva, takze esteticky ti vadit nebude a zo spodu v nutri skrinky ti bude trcat matica - s tym sa da zit.

3. Pri takomto previse by sa nemuselo nic stat, ale bude hodne trpiet zadna hrana akvarka. Tiez zalezi ako bude to akva lepene, ci na dno alebo na prednu stenu. Ak budes na vrch davat este jednu dosku cez vsetky tri skrinky ako som pisal v bode 2, tak ju urob na 380 mm a budes mat suvislu plochu pod celym akvariom.

4. Nebude to vadit.

5. Videl som v praxi niekolko akvarii vo velkostich do 1000L, ktore boli polozene len na polystyrene. Mohlo to byt tak 7-10 tabul na sebe hrubky 10cm. Sam som isteho casu mal polozene 250L akvarko len na polystyrenovych tabuliach az vo vyske 1 meter.

6. 400kg "nesuchnes" ani keby si chcel. Je to v podstate esteticka zalezitost. Ak by sa nejakym zahadnym sposobom aj to akvarko rozbehlo, tak nejaka lista ho pri tej vahe nezastavi.

7. Odpoved uz tusim sam, ale predsa dufas, ze ti niekdo napise, ze to bude stihat. Zalezi to od toh, co do akva planujes, ako bude zarybnene a ci a kolko tam bude rastlin.

8. Ak to bude "zdrava" voda a dobre zabehnute filtre, tak by som sa nebal tam dat po 10 dnoch ryby. Ak budes davat mlade (teda male) rybky, tak o to lepsie. Nepredstavuju pre biologicku rovnovahu taku zataz ako dospele velke kusy.

9. Na toto ti neviem odpovedat.

Apropo - dobry nazov temy :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Plzenaak » Štv 01. Aug 2013 7:05:24

Jestli použiješ 150 litrů staré vody, tak tam můžeš dát rybky hned po ustálení teploty. Osobně bych tam dal odolnější druhy po dvou dnech. Když se jim bude dařit, tak následující i ty choulostivější.
Když jsem měnil komplet vodu, dno i fitraci v kváriu, tak po ohřátí vody jsem do akva dal živorodky po třech dnech, zbytek o den později a nic drastického se neudálo ;) .
Plzenaak

Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Juraj1973 » Štv 01. Aug 2013 11:19:36

ďakujem chalani za rady... ..chcel by som sa pokúsiť o niečo na štýl "Mělčina" ..neviem či to nebude v mojom prípade smelá myšlienka a veľké sústo na začiatok, no chcel by som skúsiť Geophagus megasema alebo iný Geophagus a niečim to doplniť... myslel som na meeki alebo elioti ale neviem či by bolo vhodné zase kombinovať stredo a juho alebo to nevadí ?... alebo poprípade doplniť akarou hnedou (dnes som ich znovu objavil) .alebo ešte pošpekulujem a povymýšľam (len či to ešte nebude ešte horšie) proste chcel by som niečo pekné , farebné a americké... ešte ma napadla ďalšia otázka... je potrebné mať pri predpokladaných druhoch v akva aj piesok alebo bude postačovať jemný štrk ( 2-3 až 5 mm) ?
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod l_laco » Štv 01. Aug 2013 12:30:23

Obávam sa že pre Geophagus megasema je to akvárko malé. Mal som ich 7 ks a približne po 1roku mali menšie jedince 20cm ... väčšie 22-24cm, takže rastú pomerne rýchlo. Skús radšej nejaké iné, menšie druhy alebo Redheady ktoré rastú o poznanie pomalšie. ... akara hnedá by mohla byť a k tomu by som doporučil nejaké Apistogramma a tetry k máš peknú Južnú Ameriku. ... pokiaľ máš ale vhodnú vodu.
Ak máš vodu vhodnú skôr pre Strednú Ameriku, tak tam sa do tých 12-15cm dá vybrať niečo z Cryptoheros, Archocenstrus, Herotilapia a pod. ... pekné, nenáročné, no trošku viac agresívne ryby. Ku nim živorodky a máš vystarané.
Na dno by som použil len ten jemnejší štrk ... 2-3mm... 5mm nie.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Juraj1973 » Štv 01. Aug 2013 15:14:08

l_laco píše:Obávam sa že pre Geophagus megasema je to akvárko malé. Mal som ich 7 ks a približne po 1roku mali menšie jedince 20cm ... väčšie 22-24cm,
Čo im dávaš zmesku pre "brojlery" :-D :-D ? vrámci srandy .. tu píšu že majú mať 15 -17 cm (no tiež tam píšu o podstave 180 x 60 :-( )
Kód: Vybrať všetko
http://www.seriouslyfish.com/species/geophagus-megasema/
a práveže tapajos až 25, menšie sú potom parnaibae alebo pindare ale tie sa mi zdajú farebne menej výrazné... je mi jasné, že akvarko je skôr malé ako veľké a zázraky v ňom nenarobím... v 128 mi ostáva zatiaľ osádka ako bola, a funguje akurat sa asi zbavím tej jednej multispinosy čo mi okusuje rastliny ešte mám pár dní na premýšlanie... po "sajica" som pozeral už dávnejšie apistogramma ee :shake takže juh so stredom miešať radikálne ž e nie ? ešte by som sa chcel spýtať.. mám doma dosť bridlíc, no čo som pozeral na tie akváriá.. väčšinou tam majú okrúhle kamene.. takže bridlice sú vo väčšom množstve pre "americké" akvárijum viacmenej z "estetického" pohľadu nevhodné ?

Chalani (poprípade aj dámy) ..viem, že som úplne mimo a medzi vami skúsenejšími cichlidármi možno môžem trochu liezť na nervy alebo nasrať ale znovu poprosím o pochopenie a zhovievavosť.. ďakujem
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod Plzenaak » Štv 01. Aug 2013 20:18:02

Já mám z rodu geophagus nejraději steindachneri. Ostatní jsou taky pěkný, ale proti steindachneri jsou to nafintěný slečinky :-) . Steindachneri mají i rozumnou velikost a pomalu rostou.
https://www.google.com/search?q=geophagus+steindachneri&client=opera&hs=mlK&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=k7f6UYHhN5HLswbVjYCADg&ved=0CC8QsAQ&biw=1333&bih=645

Hezký článek:
http://www.akvarista.cz/web/atlas/detail/?id=172
Plzenaak

Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod simon » Štv 01. Aug 2013 20:29:44

Kofola ti napísal všetko podstatné, ja by som niečo doplnil:
1.Je to dostatočná nosnosť danej konštrukcie. Máš tam šesť priečok. Pod dno akva by som dal manipulačnú dosku aká býva na kuchynských linkách. Zosilnil by som aj zadné čelo. Je to bukasová konštrukcia a radšej to poisti.
2. Je to dostatočná stabilita drevenej konštrukcie.
3. Jednu dosku by som dal pod celé dno akva, to určite. Či už to bude 3cm, alebo 1,8 cm hrubá, určite pod celé dno.
4. Ak bude akva kratšie od dosky pod ním, nebude to vadiť.
5. Ak je teraz výška stolíka 95 cm a zdvihneš to ešte buď o 1,8 cm alebo 3 cm doskou pod dno a plus k tomu ešte 10 cm polyst., 1cm sklo, 50 cm akva, 95+3+10+1+50=159+ výška krytu. Nebude to vysoko?
6. Skrinku nie je potrebné olištovať. Ja som to urobil z estetického dôvodu ale je to aj ako nárazník pri manipulácii napr. s nábytkom a pod.
7. Výkon terajších filtrov postačuje. Ak bude primeraný počet rýb.
8. Ryby môžeš tam dať po pár dňoch.
9. Pokiaľ sa ti voda nepokazí, neskysne, môžeš ju použiť. Ale v týchto teplotách by som ju dlhšie ako 3 dni bez prevzdušnenia stáť nenechal. Čím skôr ju použiješ, tým lepšie.
A čo sa týka kameňov, daj tam také, aké sa ti páčia.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Juraj1973 » Štv 01. Aug 2013 21:24:33

Chalani, vďaka.. vrch zošróbujem jednou doskou na hĺbku (380 mm)... sololit vzadu je zapustený do hĺbky (nie je len na plocho pribitý ale je zafrézované do dosky).. dám 8cm polystyrén a myslím že to bude akurát. miesto líšt použijem pásy sololitu vo farbe dosky a prilepím k polystyrénu .. .. rozhodol som sa že zábeh spravím s rybkami ktoré mám v dvoch malých akváriách čo tam teraz mám.. ak mi to admin odpustí, mám tam na predaj dve akva jedno 70 L, jedno 45L, a ohrievač na 60L (50W) plus neónky a ostriežikov purpurových (2 x pár a nejaké mladé) a 2 "ramirézky" (samce).. všetko za symbolické ceny.... "Viktorián", úprimne, tie "geo" sa mi nepáčia ale uznávam, že každý má to svoje.. posledná (pre túto chvílu ) otázka... meeki, či elioti s juhoamerikami určite nie, alebo nevadí ?
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod l_laco » Pia 02. Aug 2013 7:54:31

Tiež som čítal že Megasema by mala dorásť do 17-18cm ... a Redhead do 25cm ... no u mňa je to zatiaľ naopak. Redheady stále rastú, takže nepochybujem že dorastú ale Megasema sa už nezmenší .. :-)
A kŕmim bežnými krmivami, pokiaľ neberieme v úvahu, že Uaru občas dostanú aj červený melón :chuckle
Na tvoju poslednú otázku len taká odpoveď:
ryby by si mal kombinovať podľa nárokov na životné prostredie, potravu a vybavenie akvárka .. je jedno či to bude ázia / amerika alebo iné ... ak im dáš vhodné podmienky oni sa určite hašteriť nebudú
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 85 hostia