600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Poslaťod Matej » Štv 08. Nov 2012 22:56:36

Zdravim vsetkych, po dlhsej dobe sa vraciam medzi vas a potrebujem poradit.

Dneska som uspesne poslal moje Duboisi do sveta a planujem razantne zmenit osadku. Uz dlhsie ma mataju ameriky, ale kedze sa mi nedari dokoncit planovane velke akvarko tak chcem zacat aspon s tymto mensim :)

Zaujimali by ma nazory ludi co chovaju ameriku, co by ste tam dali? Povodne som chcel ist na taku klasicku zostavu a dat tam parachromisy managuensis plus este nejaky jeden druh, len ako tak citam, tych 600L by nemuselo byt dost. Zvazoval som aj ocelatusy, ale nechcem len jeden druh takze by muselo ist este nieco k nim.

Co by ste tam dali pani? Podmienka je ze chcem velke cichlidy, kludne radsej len 4 ci 5 kusov a druhy ktore nemaju problem s tvrdou vodou a nie su nejako moc narocne na chov :)

Dakujem za kazdy nazor.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Re: 600L - Stredna Amerika - Co tam dat?

Poslaťod stiff » Pia 09. Nov 2012 10:19:16

Ahoj Matej, dlho si tu nebol :)

Ako tak pozerám, tak chceš velké ryby do (pre nich) malého akva... :)

Veľkosť a povahu napr. managuensis v dospelosti už asi poznáš, tak o tom netreba vypisovať. Videl by som to na 3 možnosti:

1. Odchovné dorastové akvárko, kde si pripravíš ryby do veľkej nádrže (ak bude v dohľadnej dobe). V tom prípade si tam dochováš do určitej veľkosti kompletnú osádku a potom to preložíš. Máš cca 1-2 roky čas, záleží na veľkosti a druhu rýb. Takto to aj pri týchto veľkých rybách v podstate všetci robíme...

2. Osádku si zložíš z rýb, ktoré nerastú veľké a môžeš povedzme spraviť nejaký biotop. Rody ako Herichthys, Thotichthys, Archocentrus, Cryptoheros, atď. Nájdu sa aj iné napr. P. loisellei, Vieja heterospila, C salvini, všetko po pároch samozrejme..

Možno niečo ako jeden domin. väčší pár napr Vieja argentea a k tomu 2-3 páry nejakých malých rýb ako napr. T meeki, C. salvini, R. octofasciata... Tu ale tiež budeš mať problém s takýmto jedným akva, lebo tie ryby sa musia popárovať, čiže treba ich držať po viacerých ks, alebo pozháňať už hotové - čo bude dosť problém. Niekedy to vyjde, inokedy sú problémy.

3. Držať jeden pár niektorých veľkých rýb. Napr ako si spomínal managuensis. Tam je ale podľa mňa 95%tná istota, že to nevyjde. Samec zabije samicu a zostaneš na jednej rybe, je to v podstate otázka času... Veľké am. cichlidy sa nedajú dlhodobo chovať v samotných pároch, ako je to pri iných rybách zvykom. Niekedy má človek šťastie, ale len na chvíľku.. Jednoducho, ak chceš veľké ryby, MUSíŠ mať aj veľkú nádrž, bez toho to je iba trápenie a stres...

Asi som ti moc nepomohol :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod stiff » Pia 09. Nov 2012 10:37:09

Ešte by som trocha zamudroval.. :)

Keď sa nad tým zamyslím, tak nepoznám nikoho, komu učarovali veľké am. cichlidy, kto by dlhodobo zostal na jednej, hoci aj kubíkovej nádrži. Prečo? Lebo veľké ryby sa držia v menších počtoch, majú komplikovanú povahu a časom sa človeku okukajú. Potom sa pozerá po ďalších a tieto čo má dorastajú a pomerne rýchlo. Čiže začne riešiť veľkú nádrž, aby tieto mal kde preložiť a v kľude si dochoval ďalšie. Pod pojmom veľká si predstavujem min 3x väčšiu akú má tento človek teraz. Všetky priestorové a finančné komplikácie sa prehodnocujú a fanatik to skôr či neskôr začne stavať... Tieto ryby totiž začnú ukazovať svoju iskru až tak po cca 4-5 rokoch.

Takže treba si položiť najprv otázku, ako je to u teba s tým "fanatizmom" a potom sa rozhodnúť. Preto je u nás (a nielen u nás) tak málo solídnych chovateľov veľkej ameriky.. Na druhej strane, presne v tejto komplikovanosti spočíva čaro chovu týchto rýb!

Toto je samozrejme iba vyjadrenie môjho názoru - pocitu. Týmto som si prešiel a som s tým zmierený.. Tiež už pomerne dlho plánujem svoj "Big tank", lebo tá 2000cka nie je bohviečo... :D :rock :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Matej » Pia 09. Nov 2012 10:55:05

Dik Stiff, na tvoj nazor som cakal :)

Situacia je takato - mam z yporu vymurovany podstavec, to akvarium bude mat tak 2000 - 3000 litrov, podla toho ako spravim vysku, moze to byt aj viacej. Problem je ze sa akosi neviem dokopat k tomu dokoncit to a to z viacerych dovodov - neni som az taky fanatik a tieto akva zachvaty mavam tak nejak fazovite :) plus to bude pomerne drahe dat to dokopy takze to neni momentalne nejaka priorita. Ten stojan uz mam hotovy hadam rok ...

K tym variantam co si nacrtol :

1. toto nechcem pretoze netusim kedy bude to velke a neviem co ma dovtedy napadne, mozno budem mat chut chovat nieco ine, mozno nejaku pestrejsiu osadku a doplnat potom male ryby k uz odrastenym to by bolo asi skoro nemozne...

2. toto tiez nie, chcem nieco vacsie

3. toto asi nepojde tiez ako si sam napisal

Managuensis predbezne zamietam, to v tej 600ke proste neuhram to je mi jasne. Ked tak sondujem, jedina mozno udrzatelne varianta mi pripada skusit Ocellatusy, mensiu skupinku ... co povies, toto by nemalo potencial? Pripadne k nim hodit nieco na dno nech je tam pohyb :) Videl som ich chovat aj v podstatne mensich akvariach ... je mi samozrejme jasne ze to pre tie ryby neni nic dobreho a tou cestou ozaj nechcem ist.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Pia 09. Nov 2012 11:29:38

Matej píše:
...Problem je ze sa akosi neviem dokopat k tomu dokoncit to a to z viacerych dovodov - neni som az taky fanatik a tieto akva zachvaty mavam tak nejak fazovite :) plus to bude pomerne drahe dat to dokopy takze to neni momentalne nejaka priorita. Ten stojan uz mam hotovy hadam rok ...

Toto poznám veľmi dôverne.. :)

Vieš čo, ja na ocelláty nie som nejaký expert, choval som dospelý pár v necelých 200l, ale to bola vytieračka a podľa toho som aj fungoval.. Teraz sú v 2000cke. Videl som ich dlhodobo dospelé (5-6ks) držať v cca 600l, pri slabšej filtrácii, ale týždňových masívnych výmenách vody...

Podobné nádrže majú Peter304 a Paloi (zaťažený práve na ocelláty), tak by sa ti k tomu mohli vyjadriť... Ja už nie som nestranný, lebo mám možnosť kombinovať to vo viacerých akvárkach, čiže ak je problém, tak to poprehadzujem...
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Matej » Pia 09. Nov 2012 11:38:13

stiff píše:
Matej píše:
...Problem je ze sa akosi neviem dokopat k tomu dokoncit to a to z viacerych dovodov - neni som az taky fanatik a tieto akva zachvaty mavam tak nejak fazovite :) plus to bude pomerne drahe dat to dokopy takze to neni momentalne nejaka priorita. Ten stojan uz mam hotovy hadam rok ...

Toto poznám veľmi dôverne.. :)

Vieš čo, ja na ocelláty nie som nejaký expert, choval som dospelý pár v necelých 200l, ale to bola vytieračka a podľa toho som aj fungoval.. Teraz sú v 2000cke. Videl som ich dlhodobo dospelé (5-6ks) držať v cca 600l, pri slabšej filtrácii, ale týždňových masívnych výmenách vody...

Podobné nádrže majú Peter304 a Paloi (zaťažený práve na ocelláty), tak by sa ti k tomu mohli vyjadriť... Ja už nie som nestranný, lebo mám možnosť kombinovať to vo viacerých akvárkach, čiže ak je problém, tak to poprehadzujem...

Som zvedavy co povedia Peter a Paloi, pretoze mi to cim dalej tym viac pripada ako to co nakoniec aj spravim :)

Filtraciu tam mam dobru, 2 kanistre plus este hlavica na prevzdusnovanie, to by asi nemal byt problem. Ked tam ku koncu veselo fungovalo 60 duboisov plus dalsie ryby na dne a nebol problem ... trosku sa to premnozilo :))

Vymena vody bude tiez potrebna, tym duplom ze to chce korene a tie budu riadne farbit...

No uvidime ake budu dalsie nazory :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod jancibie » Sob 10. Nov 2012 8:57:21

A. ocellatus a Petenia splendida by mohla byť dobrá a hlavne fungujúca kombinácia pre takúto nádrž.
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod Matej » Sob 10. Nov 2012 13:54:38

jancibie píše:A. ocellatus a Petenia splendida by mohla byť dobrá a hlavne fungujúca kombinácia pre takúto nádrž.

Splendida sa mi tiez paci, taka kombinacia by sa mi veru pozdavala. A po kolko kusov z kazdeho by si odporucal?
Ako je to s dostupnostu tejto ryby, ocellatusy nebude problem zohnat, nasiel som prave jednoho ktory predava 4 uz asi 15cm kusy aj ked neviem ci nie je lepsie kupit male ryby, co ty na to?

Toto je krasne vyfarbeny parik :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZiXZ40nK8jw[/youtube]
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod jancibie » Sob 10. Nov 2012 14:30:08

Matej píše:
jancibie píše:A. ocellatus a Petenia splendida by mohla byť dobrá a hlavne fungujúca kombinácia pre takúto nádrž.

Splendida sa mi tiez paci, taka kombinacia by sa mi veru pozdavala. A po kolko kusov z kazdeho by si odporucal?
Ako je to s dostupnostu tejto ryby, ocellatusy nebude problem zohnat, nasiel som prave jednoho ktory predava 4 uz asi 15cm kusy aj ked neviem ci nie je lepsie kupit male ryby, co ty na to?

Toto je krasne vyfarbeny parik :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZiXZ40nK8jw[/youtube]

Red forma sa dá zohnať,tá z videa,ktorej sa trochu nesprávne hovorí aj divoká forma,tak to je vačší problém. A počet kusov,presne ako pri iných druhoch,ak chceš pár,tak aspoň 6 kúskov z druhu.
Obrázok užívateľa
jancibie

Images: 0
Been thanked: 3 times

Poslaťod Matej » Sob 10. Nov 2012 14:53:33

Som si myslel ze s tou wild formou bude problem, to je skoda lebo prave ta je podla mna krajsia.

Co sa tyka toho paru, chcem ho len ak to je nutne, neplanujem odchovavat, ale predpokladam ze to je asi nutne koli gresivite. Takze hovoris odporucas zacat so 6 kusmi z kazdeho druhu a potom to nejako preriedit podla parov, alebo tam moze zostat tak vela ryb dlhodobo?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 46 hostia